directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 16:05 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Zapatero espera arribar a un 'acord definitiu' per traspassar l'atorgament de beques a la Generalitat

Després que Duran li retregui el tracte de 'vergonyosa desigualtat' que l'Estat espanyol té amb els estudiants catalans

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El portaveu de CiU al Congrés espanyol, Josep Antoni Duran i Lleida, ha demanat explicacions la president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, sobre la 'vergonyosa desigualtat' amb què l'Estat espanyol tracta els estudiants catalans en el repartiment de beques. Duran ha argumentat que en els últims cinc anys, el nombre d'estudiants catalans de primària, secundària i batxillerat ha estat d'un 16,2% del total d'alumnes de l'Estat mentre que només han rebut un 9% de les beques. És per això que el diputat de CiU ha tornat a posar damunt la taula la llarga reivindicació del traspàs de les competències en matèria de beques. El president espanyol s'ha mostrat partidari de tancar abans que expiri el seu mandat la carpeta del traspàs de les beques a la Generalitat, una negociació que s'allarga des dels temps d'Aznar que mai s'ha pogut concretar.

Comparteix
   


Etiquetes
En resposta a una pregunta del portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, Zapatero ha admès que el nombre de beques que rep Catalunya és inferior al de la mitjana espanyola i que el TC ha donat la raó en diverses ocasions a les pretensions de la Generalitat d'assumir-ne les competències. 'Espero que arribem a un acord definitiu on es compatibilitzi l'interès general amb el de la gestió', ha sentenciat. Zapatero, que sempre ha destacat l'increment del nombre de beques que ha tingut lloc sota el seu mandat, ha admès aquest dimecres que Catalunya es troba per sota la mitjana perquè el pes de l'alumnat català és del 15,6% i el de les beques és de l'11,4%. Aquesta diferència, ha justificat, es deu a la diferència del PIB per càpita de Catalunya respecte a altres territoris. Malgrat tot ha assegurat que entre 2004 i 2010 l'import de les beques i ajudes rebudes a Catalunya ha crescut 13 punts per sobre de la mitjana espanyola.

Una diferència que segons el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, és 'vergonyosa' perquè discrimina els alumnes de Catalunya respecte als d'altres territoris en no tenir en compte que el cost de la vida també és més elevat. Segons Duran, aquesta 'desigualtat' posa de manifest la necessitat del traspàs de la gestió de beques a Catalunya. 'Cada vegada que anem al TC, ens dóna la raó' i 'és vergonyós que després de tants anys no s'hagi fet realitat'.

Zapatero li ha respost en positiu i s'ha mostrat esperançat que Govern i Estat puguin tancar l'acord abans del març del 2012 en què expira el seu mandat. Aquest acord, ha dit, hauria de compatibilitzar 'l'interès general i l'interès de la gestió que el TC ha reconegut'. 'Sé que el Ministeri d'Educació i el d' Administracions públiques estan negociant, i espero que arribem a un acord satisfactori'.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.