directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 10:20 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Salvador Giner: 'Lluitarem per la cultura i per la llengua, no tenim alternativa'

El president de l'Institut d'Estudis Catalans nega a Londres que el país visqui en un moment 'd'alarma'

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El president de l'Institut d'Estudis Catalans, Salvador Giner, ha assegurat aquest dijous a la nit des de Londres que protegirà la llengua i la cultura de Catalunya dels possibles obstacles del futur. 'Lluitarem per la cultura i per la llengua, no tenim alternativa', ha defensat Giner en declaracions a l'ACN. Durant una conferència a la London School of Economics, Giner ha explicat que Catalunya es troba en una 'cruïlla' per la crisi política i econòmica, però ha destacat que el país 'sempre ha trobat la salvació en la societat civil'. Giner ha presentat a un públic britànic i de catalanòfils 'la situació del país' i ha intentat expressar que 'som un poble que sap el que vol'.

Comparteix
   


Etiquetes
Salvador Giner ha admès que les possibles retallades en matèria cultural o científica que podrien afectar a l'IEC 'preocupen' a la institució. 'Efectes immediats i petits en poden haver', ha dit Giner a l'ACN. 'Poden haver-hi retallades en qüestions d'activitat cultural o científica, que és el que ens preocupa, és evident, però ens en sortirem', ha afegit.

'El govern no té diners'; ha dit Giner, que ha assegurat que 'el primer que ha de fer el govern central és pagar el deute que té amb Catalunya'. Amb tot, Salvador Giner ha evitat fer un gestos 'pessimistes' ni cridar a l'alarma. 'L'Institut d'Estudis Catalans té una filial d'economia on hi ha la gent més prestigiosa del camp, i jo no els veig massa alarmats', ha assegurat Giner a l'ACN.

'Més aviat estem en bones mans. Molts d'ells tenen càrrecs polítics, econòmics i evidentment universitaris de gran responsabilitat, són gent serena que creu que sortirem de pas. No veig cap motiu, que des de l'Institut puguem detectar, d'alarma', ha afegit.

La societat civil

Durant la seva conferència a la LSE, que ha estat moderada pel professor Paul Preston del Catalan Observatory, Giner ha defensat que la llengua catalana és 'una característica' del país que 'no es pot negociar' i que ha sobreviscut a tota mena de vicissituds. El president de l'IEC ha assegurat, però, que els catalans sempre han tingut un caràcter 'que tendeix a buscar acords' i per això han desenvolupat un model d'autonomisme que va 'pas a pas'.

'A través de la història la societat civil ha salvat el país: ha creat la revolució industrial, la revolució burgesa...en el franquisme ens varem poder trobar i definir-nos com a poble gràcies a la societat civil', ha explicat Giner a l'ACN. 'A vegades ens hem hagut de defensar com a poble sense un govern adequat, sobretot des del 1714', ha assegurat el president de l'IEC.

'No hem de perdre la fe en la societat civil. Les grans institucions del país han sortit del poble i s'han definit a elles mateixes independentment de l'estructura política que hagi pogut venir, molts cops imposada des de fora', ha afegit.

Integració vs xenofòbia

Giner ha explicat al públic de la LSE que Catalunya 'és una societat que sempre integra', i ha posat com a exemple l'arribada d'immigrants des de la resta d'Espanya durant el segle XX. Pel director de l'Institut d'Estudis Catalans, l'augment del suport per partits xenòfobs com Plataforma per Catalunya, o l'elecció de Francesc Xavier Albiol com a alcalde de Badalona són esdeveniments 'molt recents' que no marquen la tendència i l'actitud 'històrica i general' del poble català.

Per Giner, els ciutadans de 'molts cinturons industrials de ciutats europees en aquests moments es passen a actituds xenòfobes'. 'Som un país europeu, i poden passar aquestes coses', ha assegurat el president de l'IEC. Amb tot, ha descartat que la situació sigui generalitzada. 'Si miréssim les coses amb distància i la tendència fos cap a votar candidats xenòfobs caldria mirar-ho seriosament, però de moment no hi ha motiu d'alarma. Sobretot, no hi ha motiu d'alarma', ha remarcat Giner.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
mario fletxa bcn
19 de juny de 2011, 10.18 h

Estic d'acord amb Giner però no m'explico que el ressò de la manifestació del juliol no hagi tingut resposta visible per part dels polítics que s'uneixen en un bloc de dretes, (de vegades amb partits xenòfobs) sense escrúpols per els seus propis beneficis, no pel país, uns partits que demostren sense vergonya el seu ODI contra Catalunya per castellanitzar-la i anorrear els seus ideals. Si no els féssim costat moltes coses no passarien, se'ls ha de deixar allà on pertanyen, a españa i ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.