directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 23:37 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

La majoria de petards no vénen etiquetats en català

La Plataforma per la Llengua denuncia que no s'ajusten a la legislació pel que fa a l'etiquetatge

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Un any després de la promulgació de les dues lleis que afecten a la llengua de l'etiquetatge dels productes pirotècnics, les empreses apliquen de manera desigual l'articulat segons si obliga a etiquetar en castellà o en català. La Plataforma per la Llengua denuncia que la llei no es compleix de la mateixa manera si afecta al català o castellà, o si la promulga el govern estatal o l'autonòmic. Això també afecta un dels productes que més es venen aquests dies per Sant Joan, els productes pirotècnics.

Comparteix
   


Etiquetes
S'acaba la moratòria per tal que totes les empreses que distribueixen productes a Catalunya s'ajustin a la llei i etiquetin les dades obligatòries en català, tal com marca el nou Codi de consum de Catalunya. En el seu articulat, es diu que cal etiquetar en català "especialment, les dades obligatòries relacionades directament amb la salvaguarda de la salut i la seguretat." Per descomptat, això afecta també als productes pirotècnics per a les revetlles. Per a les grans empreses, el termini d'adaptació va acabar el 23 de gener d'enguany, mentre que per a la resta, la data límit és el pròxim 23 de juliol. Així s'especifica a l'article 211-5 com a obligació de les empreses d'acord amb els drets del consumidor del 128-1 de la Llei 22/2010, del 20 de juliol, del Codi de consum de Catalunya. Tanmateix sembla que la majoria d'empreses, tot i que gairebé ha expirat el termini, estan venent els productes fora d'allò que marca la llei.

No passa el mateix en el cas del castellà: en aquest cas, les empreses sí que s'han afanyat a acomplir l'articulat de la llei. Dos mesos abans de l'aprovació del Codi de consum de Catalunya es va aprovar el Reial Decret 563/2010, de 7 de maig, pel qual s'aprova el Reglament d'articles pirotècnics i de cartutxeria. A diferència del Codi de consum, aquest decret no conté dos, sinó nou articles lingüístics on, de manera insistent, s'especifica l'obligatorietat d'utilitzar el castellà. Estranyament, tot i multiplicar per quatre els articles lingüístics impositius que té el Codi de consum, aquest Reial Decret no va suscitar les mateixes queixes; ni aquest Reial Decret ni els altres 197 que imposa el castellà en l'etiquetatge, embalatge, instruccions, garanties i manuals d'ús dels productes distribuïts a Catalunya. La Plataforma per la Llengua denuncia aquest tracte diferenciat i exhorta als fabricants a acomplir la normativa catalana de la mateixa manera que es fa amb l'espanyola. Cal tenir en compte que el termini d'adaptació per a l'etiquetatge del Reial Decret 563/2010 arriba fins el 2015, tot i que part de l'obligatorietat en castellà ja es desprenia d'altres disposicions.

Per bé que el Reial Decret 563/2010 és molt més impositiu pel que fa a l'ús del castellà (ja que, per exemple, més enllà de l'etiquetatge, inclou múltiples referències lingüístiques en l'embalatge, transport, sol·licituds, documentació, etc.), cal tenir en compte que la informació en l'etiquetatge i les instruccions d'ús són igualment obligatòries en castellà i català. La Plataforma per la Llengua denuncia aquest doble barem segons la llengua, i vol informar als usuaris que els  productes que aquestes revetlles no estiguin etiquetats en català no acompleixen la legislació vigent.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
OTGER fletxa PAÏSOS CATALANS
25 de juny de 2011, 00.28 h

#1Amb la guspira de la teva ment segur que no...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Justí fletxa Sitges
24 de juny de 2011, 00.11 h

El mateix que l'any passat. Hi ha 5 distribuïdors de petards a Catalunya. Tots cinq en passan quantitat del català. Fa mes de vint anys que viuen (i molt bé ja que els marges comercials son d'escandol) de comprar a Xina i a Valencia. Tenen les zones repartides. Un autèntic oligopoli de mercat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Jordi fletxa Bcn
23 de juny de 2011, 20.40 h

#3 abastar ...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Jordi fletxa Bcn
23 de juny de 2011, 20.38 h

Fa setmanes que vaig fer servir el formulari de queixes que hi ha al web de la Plataforma, en referència a un problema al meu entendre força més greu que el dels petards (crec que un incompliment de la normativa respecte al dret dels consumidors a rebre la facturació i la resta de tota l'atenció al client en català, i en un català mínimament correcte). Entenc que el voluntariat de la Plataforma no és suficient per abascar tots els àmbits en que es requereix la seva lluita, així que m... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Karme fletxa Alt Penedès
23 de juny de 2011, 15.33 h

Doncs no es compren i tots tan contents. Total pel que serveixen els coets. La revetlla es un dia per quedar-se a casa i evitar que qualsevol ximplet et foti un petard a prop, perquè es així de graciós.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Trini fletxa L'Ametlla de Mar
23 de juny de 2011, 10.11 h

Ja ho val!!! Ara com collons encendrem la metxa???


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.