directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 14:37 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Catalunya diria un 'Sí' contundent a la independència si es convoqués un referèndum

Un 60% dels vots serien a favor de la secessió segons el primer baròmetre del CEO que pregunta directament per la qüestió · Un 75% dels catalans està a favor del concert econòmic

Comentaris 52  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 13 vots )
carregant Carregant

Moltes enquestes havien constatat que les convulses relacions polítiques entre Catalunya i l'Estat espanyol dels darrers anys han fet créixer el suport social a la independència de Catalunya. Aquest dimecres, la primera enquesta feta pel Govern (pdf) que pregunta obertament a la ciutadania quin seria el seu posicionament davant la convocatòria d'un referèndum d'independència mostra que el 'Sí' guanyaria amb contundència amb el suport del 60% dels votants amb una participació del 70% de la població. Els partidaris de quedar-se a l'Estat espanyol aconseguirien mobilitzar un 28% de l'electorat que suposaria un 39,6% dels vots. El Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) també ha preguntat per primera vegada sobre el concert econòmic -la principal promesa electoral de CiU- i ha constatat que un 75% dels catalans estarien a favor que Catalunya administrés els seus propis impostos. 
El nou director del CEO, Jordi Argelaguet, ha destacat que el principal motiu del 'sí' és eminentment econòmic, mentre que en el cas del 'no', els ciutadans argumenten la unitat d'Espanya. També ha remarcat que dintre de l'abstenció, un percentatge important estaria més a prop de votar en contra.

Els resultats que preveu el CEO davant d'un referèndum d'independència contradiuen els estudis interns de CiU que han transcendit en els quals s'assegurava que el 'Sí' només podia guanyar en cas que la participació estigués continguda entre el 50-55% del cens ja que, d'altra banda, s'imposaria el 'No'. Segons s'explica en el llibre La màscara del Rei Artur, Mas deia taxatiu en una trobada amb membres de la JNC: 'Les dades són clares: si vota fins al 50-55% del cens guanya el SÍ. Si la participació passa del 55%, guanya el NO.'

Majoria favorable a l'Estat propi
Argelaguet ha explicat que una part dels federalistes, davant de la disjuntiva, optarien per la independència. Ha constatat, doncs, que hi ha una majoria a favor de l'estat propi si es produís un referèndum, però ha deixat clar també que entre els abstencionistes, la majoria estan més a prop de votar en contra, ja que els motius que donen coincideixen amb els que rebutgen la independència. 'Hi ha un perfil de persona que no gosa dir que no i manifesta que no votaria, però per les raons per les quals s'abstindria, coincideix amb les que voten 'no'', ha explicat. En canvi, en l'apartat del vot a favor, 'són tots els que estan o estan tots els que són'.

Raons econòmiques per la independència vs. sentiment identitari per l'unionisme
També ha remarcat que les raons que donen les persones que votarien 'sí' a un referèndum són eminentment econòmiques. De fet, el 36,4% parla de capacitat i desig d'autogestió econòmica, mentre que el segon motiu, el sentiment d'incomprensió, es queda en el 13,8. Per contra, les persones que rebutgen la independència addueixen com a motiu la preservació de la unitat d'Espanya, amb un 42,6%, i el sentiment identitari, amb el 18,7. En l'abstenció, la primera raó també és la preservació de la unitat espanyola, amb un 21,9%.

Suport rotund al concert econòmic
Seguint amb aquesta línia, els catalans aposten perquè les administracions catalanes passin a recaptar i decidir la distribució de tots els impostos que paguen els ciutadans i empreses a Catalunya. El 50,4% està totalment a favor, i el 25,1 està més aviat a favor, el que suma un 75,5%. En l'altre costat, el 9,7% està més aviat en contra i el 8,5 ho està totalment (sumat equival a un 18,2%).

Cal destacar que el 75% de les persones que recorden haver votat PSC a les eleccions al Parlament volen el concert, i el percentatge també és majoritari entre els votants de la resta de forces, excepte PPC i C's, on guanya l'opció de 'totalment en contra'. De tota manera, entre els populars, el 28,6% rebutja la recaptació dels impostos, però el 21,4 està més aviat a favor.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#52
NOVAABC fletxa Igualada
11 de juliol de 2011, 17.42 h

#42 y #46
No se de que te estrañas con la cantidad de inmigracion española (y sudamericana) que padecemos, y dentro de poco quizas incorporemos algunos vocablos arabes!
Mira, no podia estar en desacuerdo en las lineas generales de tus comentarios pero cuando te has posicionado junto a "mister Dragó", ya queda claro que patinas y mucho.
Nos calificas como "separatistas" (como antaño hacian los fachas) y no lo somos: no nos queremos separar de nadie, NO FORMAMOS PARTE DE ESPAÑA mas que por i... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#51
Jordi fletxa Bcn
5 de juliol de 2011, 19.54 h

Com de savis és rectificar, corregeixo la meva anterior afirmació.

http://desuissaestant.blogspot.com/2009/07/es-el-castella-un-dialecte-del-catala.html

He trobat un moment per mirar de comprovar la notícia, i al web de la esmentada Universitat de Friburg no apareix l'esmentat estudi, ni tampoc el nom de l'autor. S'afirma que l'estudi és del 2003, per tant tampoc es pot descartar que hi hagi un estudi semblant. A fi de comptes, trobo força plausible aquesta teoria (domino perfectament 5 ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#50
OTGER fletxa PAÏSOS CATALANS
5 de juliol de 2011, 09.48 h

#49 Home capdevila,t'has canviat el cognom?canvia-te'l per un adient amb els teus origens inmigrants messetaris,que no enganyes a ningú.La sang xarnega no es pot dissimular.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#49
5 de juliol de 2011, 02.57 h

AKESTA NOTICIA NO SE LA KREU NI DEU, ELS INDEPEDENTISTES SOU CUATRE GATS, FILLS D'IMMIGRANTS ANDALUSOS I MURCIANS, QUE CREIEU Q UE LA VOSTRA VIDA CAMBIARA I DIEUU FATXES ALS DEMES QUAN SOU VOSALTRES JAJAJJA

JAJAJA EM FA GRACIA PERKE DIEU : PORTEM DESDE 1714 i sou fills d'immigrants

nomes oideu a espanaya


ajaja k us fotin


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#48
OTGER fletxa PAÏSOS CATALANS
4 de juliol de 2011, 10.00 h

#46 De moment has estat el primer besug,que duri.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#47
OTGER fletxa PAÏSOS CATALANS
4 de juliol de 2011, 09.58 h

#46 El fet de que usis les paraules d'un pedòfil confès que col.labora en medis ultradretans espanyolistes diu molt de tu.Per cert.aquí tens la documentació referent,si saps llegir fes-ho.

http://oscarplanes.blogspot.com/2009/12/el-castella-prove-del-catala.html


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#46
Joan fletxa Sant Quirze
4 de juliol de 2011, 05.16 h

#45 Me parece que tu no haces bién la extracción de lo que lees. Yo no estoy defendiendo España ni lo haré jamás. Recojo una cita de Fernando Sanchez Dragó, que entre otras "lindezas", quejándose o criticando (según se quiera interpretar), llegó a decir entre otras cosas: " España es un país plagado de salvajes y de cafres. España, junto con Italia, es un país de ladrones. Aquí te roba el fontanero, el taxista y hasta el editor. España es el país de la mala leche. Me arrepiento... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#45
Jordi fletxa Bcn
3 de juliol de 2011, 20.02 h

#42 El castellà, dialecte del català, segons un estudi filològic d'una universitat alemanya (que ara no recordo, ni tampoc val la pena que em molesti en cercar-la per tu). Català amb fonètica del basc, per ser exactes. Fot, oi que sí ?

#43 Tant espanyolista com ets, doncs resultes ser força "DÉBIL" mental, i el teu abús dels accents, força "cruÉl".
I per estupidesa, la de defensar des de Sant Quirze (presuntament) el país que ens escura les butxaques i vol que ens convertim en mono... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#44
OTGER fletxa PAÏSOS CATALANS
3 de juliol de 2011, 12.23 h

#42 Ets així de pallasso ho t'esforces per ser-ho?,no hi ha rès pitjor que els espanyolistes disfressats de "mi pàtria és el mundo y los catalanes sois unos provincianos atrasados",però no els toquis la seva espanya.Tota aquest ramat d'apàtrides són la classe de tropa de l'ultradreta espanyola.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#43
Joan fletxa Sant Quirze
3 de juliol de 2011, 11.55 h

#41 Si es cierto lo que afirmas, que sucumbieron mujeres, niños y ancianos, esa gesta presuntamente heróica, me parece más una estupidez que gesta heróica. Pero debes tener en cuenta que en todas las guerras, mueren mujeres, niños y ancianos, desgraciadamente. Es relativamente reciente nuestra guerra civil, por citar alguna que nos sea propia. Vietnam, es un claro y escalofriante exponente de lo cruél que es la guerra con los más déviles. De todas formas, amí no me parece mal que inte... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.