directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 11:29 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

CiU, PSC i PP rebutgen que es pugui saldar el deute de les hipoteques amb l'entrega del pis

El text, presentat per Solidaritat, ha tingut el suport de ICV-EUiA, ERC, Ciutadans i Joan Laporta

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

La proposició de llei de Solidaritat per regular la dació en pagament a Catalunya ha estat rebutjada amb l'acceptació de l'esmena a la totalitat que ha presentat Convergència i Unió. El PSC, i el PP també s'han oposat a la tramitació de la proposta al·legant, d'una banda, incompatibilitats competencials amb la llei estatal del mercat hipotecari, i de l'altra, mancances jurídiques en el text. Ciutadans s'ha abstingut en la votació, mentre que Iniciativa i Esquerra han donat suport a la tramitació de la llei. El debat entorn a la dació en pagament no s'acaba amb el rebuig al text presentat per SI, ja que continuen debatent-se les propostes de Ciutadans, ERC i ICV-EUiA a la comissió de justícia.

Comparteix
   


Etiquetes
Per al diputat de Solidaritat, Alfons López Tena, el codi civil català és competent per regular els contractes entre particulars, en aquest cas, les hipoteques. Per això el seu subgrup parlamentari veu competent el Parlament de Catalunya en la regulació de la dació en pagament, una figura 'que existeix arreu del món'. Amb la dació s'acabaria, segons López-Tena, amb el 'doble guany' dels bancs, que a més d'adquirir l'habitatge en subhasta per la meitat del seu valor de taxació, continua reclamant la resta del deute a l'antic propietari. La proposició de Solidaritat preveia que el deutor pogués acabar amb la relació contractual amb l'entitat bancària 'tornant les claus del pis'. Una situació que, en el cas d'immigrants que retornen als seus països d'origen 'ja s'està produint', segons afirma López-Tena davant les dificultats de les entitats bancàries per reclamar el deute en alguns països.

En contra de la tramitació de la proposició
L'esmena a la totalitat que ha presentat CiU ha rebut el suport del PSC i del PP. Els tres grups han afirmat que la reforma del mercat hipotecari, i també de la dació en pagament, és un tema per a reflexionar àmpliament, però la proposició de llei de SI és discriminatòria per a les entitats financers. Segons la diputada de CiU, Meritxell Roger, acceptar la proposta suposaria una 'expropiació' per al banc i generaria un increment dels preus dels habitatges, ja que les entitats incrementarien 'les primes de risc i els tipus d'interès sobre l'euribor'. Roger ha definit la proposició de 'nyap jurídic' i ha proposat alternatives com 'ampliar el preu mínim de les subhastes o obrir-les electrònicament perquè hi pugui participar més gent' i, d'aquesta manera, que el percentatge al qual hagués de fer front el banc fos superior al 50% del preu de taxació aplicat actualment.

El diputat socialista, Roberto Labandera, ha defensat el suport del PSC a l'esmena a la totalitat criticant la redacció jurídica de la proposta i recordant que la comissió de justícia del Parlament ja està debatent les reformes necessàries al mercat hipotecari.

El PP també s'ha mostrat contrari a la tramitació de la proposició de Solidaritat. Segons la diputada, María Llanos de Luna, es tracta d'una 'aberració jurídica'. Llanos de Luna ha assegurat, a més, que el Parlament no té competències per regular sobre el mercat hipotecari i ha assegurat que al Congrés dels Diputats, el PP ja ha demanat que l'execució d'una hipoteca només arribi al bé hipotecat i que no arribi a la totalitat del patrimoni.

A favor de la tramitació
Tant Iniciativa, com Esquerra i Ciutadans s'han mostrat partidaris de la tramitació de la proposició de llei presentada per Solidaritat. El diputat d'ICV-EUiA, Salvador Milà, ha explicat que tot i que la proposta té 'molt bones intencions', també té 'molts problemes jurídics'. Els ecosocialistes demanen que, en cas d'execució hipotecària, el bé s'adjudiqui al banc pel valor de taxació i confia que la feina de la comissió de justícia farà arribar al Congrés dels Diputats un text de reforma

Esquerra també ha rebutjat l'esmena a la totalitat i el diputat, Pere Aragonès, ha destacat que el grup parlamentari està a favor de la dació en pagament i de limitar la responsabilitat del deutor en cas d'execució hipotecària.

Ciutadans s'ha abstingut en la votació, tot i que en l'exposició de motius, el diputat Jordi Cañas, també s'ha mostrat partidari de la dació en pagament. 'La legislació actual només beneficia les entitats financeres', ha comentat.

Per últim, el diputat no adscrit, Joan Laporta, ha votat en contra de l'esmena a la totalitat ja que la proposició de SI, 'no va contra dels bancs si no a favor d'equilibrar drets i deures'.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1 Assumpció Cantalozella Mas
7 de juliol de 2011, 12.44 h

Que CIU, a diferència de l'època Pujol, opta pel neo-liberalisme s'ha fet explícit des del primer dia que la coalició va formar el govern de la Generalitat de Catalunya.

Que el PP té en els gens el neo-liberalisme no cal ni esmentar-ho.

Ara bé, que el PSC actuï com les dretes neo-liberals és una agressió més a la nostra societat tan castigada per una crisi de la qual només les grans finances en sortiran beneficiades.
Fa vergonya la política PSC, pels que ens considerem socialistes... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.