directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 13:16 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Òmnium celebra els seus 50 anys amb la voluntat de liderar la centralitat de les reivindicacions del catalanisme civil

Muriel Casals fixarà l’horitzó de l’entitat en un acte solemne a l’Auditori · La primera associació cívica de país haurà de posicionar-se en un futur proper sobre els límits de la negociació del pacte fiscal

Comentaris 16  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

Un any després de liderar la resposta social i política a la sentència contra l’Estatut, Òmnium celebra avui el cinquantè aniversari en què un 11 de juliol de 1961 Lluís Carulla, Joan B. Cendrós, Felix Millet (i Maristany), Pau Riera i Joan Vallvé van decidir impulsar una entitat que, des de la pràctica clandestinitat, contribuís a crear estructures que permetessin infondre consciencia de la catalanitat i l’enfortiment de la seva llengua i cultura. Després d’anys de letargia durant durant els governs Pujol, Òmnium va reviure sota el mandat de Jordi Porta (2003-2010) convertint-se en un dels principals actors del país i ara amb la presidència de Muriel Casals i 25.000 socis consolidats espera acabar d’afinar el seu paper de lobby del catalanisme civil independentment que incomodi -o no- a qui governi a la Generalitat.
catalunya, triomf, omnium, lletres
Comparteix
   


Etiquetes
L’acte d’aquest vespre vol servir, precisament, per reivindicar el paper central d’Òmnium en les reivindicacions del catalanisme civil majoritari que es van evidenciar ara fa un any quan va ser l’entitat més legitimada per tots els sectors per convocar la manifestació del milió el 10J en contra de la segona retallada de l’Estatut. Tot i les fortes tensions, Òmnium va aconseguir que tots els partits assumissin el lema ‘Som una nació, nosaltres decidim’ en què l’entitat es posicionava clarament pel dret de decidir.

A partir d’aquí, Òmnium ha seguit buscant l’encaix en les reivindicacions del sobiranisme, cada cop més actiu, però sense declarar-se obertament com a entitat independentista per les diferents sensibilitats que aplega. Tot i això, els membres de la junta directiva de l’entitat són conscients que el desacomplexament sobiranista de referents polítics -per molts socis- com Jordi Pujol, faran inevitable que l’associació vagi acompanyant la majoria social a l’entorn dels partidaris de la independència de Catalunya que continua incrementant-se.

Contradiccions
Just aquesta mateixa setmana, Òmnium s’ha trobat amb la disjuntiva de donar o no suport a la convocatòria de manifestació per commemorar l’aniversari del 10J de 2010. Precisament, Òmnium vol evitar diluïda en el maremàgnum d’entitats sobiranistes fruit d’enèsimes escissions d’entitats com la Plataforma pel Dret de Decidir o Sobirania i Progrés. L’associació degana del catalanisme civil vol imprimir un segell de qualitat i de consens en tot allò que convoqui i dinamitzi, un fet que l’allunya de convocatòries unilaterals sense un previ treball o de consens transversal amb els actors polítics i socials. És per això que Òmnium sí que va donar suport a la convocatòria de les consultes sobre la independència a Osona (pilotades amb solvència per l’exmembre de l’entitat Alfons López Tena) o la consulta de Barcelona del passat 10 d’abril.

Pacte fiscal de CiU i les línies vermelles
Tot i aquests equilibris, Òmnium haurà de manifestar quin és el seu posicionament respecte els límits acceptables en la futura però no llunyana negociació del pacte fiscal que Artur Mas s’ha fixat com a horitzó de legislatura. I com incideixen d’altres escenaris com una majoria absoluta del Partit Popular a Madrid o el naufragi de les negociacions pel concert. La resposta de la ciutadania catalanista organitzada haurà de tenir qui la canalitzi i els dirigents d’Òmnium tenen la determinació de liderar-la. Tot i això, la proximitat d’una majoria qualificada dels actuals membres de la direcció amb Convergència Democràtica pot provocar tensions en el si de l’entitat a curt i mitjà termini.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#16
12 de juliol de 2011, 19.52 h

-Òmnium fa 50 anys. No 'celebra'


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
11 de juliol de 2011, 17.58 h

recanvi 127 | POLÍTICA I SOCIETAT CIVIL |

Òmnium Cultural compleix avui 50 anys. És precisament la seva importantíssima feina a favor del país durant els últims 15 anys de dictadura el que ha fet absolutament innecessària la seva existència en els 35 anys de democràcia. El que serveix, i molt, en un context, es pot convertir en una autèntica nosa en un altre escenari. |

A Òmnium se li ha de reconèixer i agrair la defensa del país quan les institucions i llibertats democràtique... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Miquel fletxa BCN
11 de juliol de 2011, 17.50 h

Els mèrits d'Ômnium en la defensa de la llengua cultura i país són innegables, però... s'ha quedat ancorat al segle XX.

Òmnium ha de triar entre voler un Estat propi, que defensi la llengua, cultura i país o continuar depenent d'un altre estat, que va contra la nostra llengua, cultura i país. No hi ha camí del mig.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
pallares fletxa BARCELONA
11 de juliol de 2011, 17.50 h

Vaig anar a la manifestació de dissabte i em va saber greu que no hi anés Omnium, però Omnium no soc jo sol i abans d'estripar carnets vull saber quin projecte de futur presenten i a partir d'aquí ja veurem. Com tantes altres entitats (i persones) d'aquest país, Omnium ha fet moltes feines que correspondrien a un govern. I la gent potser sovint errem el tret quan sembla que siguem molt més exigents amb aquestes entitats que no pas amb els governants


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Salva fletxa Països Catalans
11 de juliol de 2011, 17.26 h

Estic sorprès pels comentaris en contra de Omnium... unes reflexions.

1.- Omnuim és Llengua, Cultura i País. Representa a molta gent d'estatus molt diferents, edats molt diferents i ideologies diferents... donant prioritat a la llengua, la cultura i el país que és el què tenen en comú aquesta diversitat de gent. Algú pot dir que s'hagi vist decebut a títol personal però MAI a títol col·lectiu.

2.- Vaig estar a la manifestació del 10/jul/2010 i a moltes d'altres... vaig estar a pu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Salva fletxa Països Catalans
11 de juliol de 2011, 17.12 h

Enhorabona Omnium... sempre endevant.

Salut i Independència!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
11 de juliol de 2011, 15.03 h

Si senyors, Omnium tindria que ser l'aglutinant dels sentiments majoritàris dels catalans, mes també hauria de tenir unes directius mes fermes i decidides.
No oblidem, que els partits polítics que s'agafen en la bandera, ho fan per la cartera. D'altra forma no es liarien amb aquells que volen fer desapareixer la personalitat de Catalunya, traisionant als seus fills..


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Miquel fletxa BCN
11 de juliol de 2011, 13.14 h

La prudència d'Òmnium també s'entén... Amb un Estat propi català, no caldria que una associació privada continués defensant la llengua i cultura catalanes, perquè serien tasques assumides del propi Estat. Fixeu-vos que un Òmnium a l'espanyola o a l'anglesa, no existeixen.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Miquel fletxa BCN
11 de juliol de 2011, 12.31 h

Sorprèn que Òmnium celebri els seus 50 anys sense decantar-se per la Independència.
No sé si trobarem gaires casos més en que algú, després de 50 anys d'esclavatge, prefereixi pactar amb el seu amo abans que voler ser lliure.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
11 de juliol de 2011, 12.21 h

Digueu-me impacient


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.