directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 20:19 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

El nacionalisme kurd guanya força influenciat per la 'primavera àrab' i la independència de Sudan del Sud

El principal líder de la regió explica que el poble kurd s'inspira 'veient com la història es va construint de mica en mica'

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

El primer ministre kurd, Barham Slaih, va anunciar a través d'Internet que la història demostra com hi ha una 'moral, que és el fet que el dret a l'autodeterminació no pot ser denegat a través del genocidi', en referència a la independència que va aconseguir fa pocs dies Sudan del Sud. Juntament amb el naixement del nou país, i els aixecaments contra els règims autoritaris arreu dels països àrabs, els kurds, que viuen majoritàriament al Kurdistan, una regió semiautònoma del nord d'Iraq, parlen amb més confiança sobre la possibilitat d'augmentar el grau d'autonomia si, tal i com alguns membres de la comunitat temen, el govern iraquià es torna més centralista i autoritari, segons ha informat Reuters.
kurdistan
Comparteix
   


Etiquetes
'Ens inspiren molt des de Sudan del Sud', ha afirmat Salih des del Kurdistan, on la bandera i els colors de la regió -vermell, blanc i verd-, són més comuns que el vermell, negre i blanc de l'Iraq.
'Encara més important, però, és el mal presagi sobre la direcció que estan prenent els líders de Bagdad, perquè cada vegada porten el país cap a una major centralització i més autoritarisme', ha exposat el líder kurd.

A zones de Turquia, Síria i l'Iran, les minories kurdes també consideren que el moment els és favorable per aconseguir la llibertat, després d'haver patit repressió sobre les seves tradicions i la seva cultura durant molts anys.

El govern central de l'Iraq i la regió Kurda, que representa 3 de les 18 províncies de l'Iraq, tenen alguns temes conflictius sobre la taula, com per exemple respecte de les fronteres i també pels drets sobre el petroli, perquè aquesta zona té fins a 45.000 milions de barrils en reserves de cru.

El poble kurd
Amb una població de 30 milions d'habitants, molts dels quals resideixen al Kurdistan, aquest poble està considerat un grup ètnic diferenciat de la cultura i la llengua àrab, turca i persa, amb la qual comparteixen territori no només a l l'Iraq, sinó també a l'Iran, a Síria i a Turquia.

La majoria són musulmans, però han patit la repressió d'altres musulmans perquè els consideren separatistes. Tot i així, després de la Guerra del Golf del 1991, els països occidentals van permetre als kurds de l'Iraq la utilització dels recursos naturals de la seva zona, per construir un estat modern.

La situació dels kurds a Turquia ha millorat també, gràcies als esforços que està fent el país per complir els requisits que li demana la Unió Europea per entrar, a través de noves concessions i protecció per la minoria kurda resident, que es troba sobretot al sud del país.

Els activistes kurd exiliats de Síria també estan actius, i estan utilitzant els mitjans socials com el Facebook, per recol·lectar diners per donar suport a les minories kurdes que també es mobilitzen contra el règim siri d'Assad al-Bashar.

Des dels carrers de Síria, on els kurds demanen la llibertat, fins a Abril, a l'Iraq, molts kurds veuen un futur prometedor pel moviment nacionalista de la seva comunitat. 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
21 de juliol de 2011, 15.48 h

#3 Sí, perquè els victimaris dels kurds, els turcs, que varen terroritzar la mediterrànea i la vall del Danubi entre els segles XV i XVIII, si no em falla la memòria, avui, associant-se amb els victimaris d'indis americans, catalans i bascos, és a dir ePPanya, volen donar lliçons d'humanitarisme amb la historieta de l'aliança de civilitzacions que es va empatollar enb Zapatero. Dos dels estats del planeta que més genocidis i crims de tota mena arrosseguen a la consciència. Penosament ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Noemí fletxa Sabadell
21 de juliol de 2011, 13.22 h

#2 Els pobres Kurds van tenir la mala sort de dependre de les Societats de Nacions després de la Gran Guerra la qual va tirar per trinxar la seva sobirania, saltant-se a la valenta els tractats i resolucions sobre el tema.

Per què em treus l'aliansa de sibilisaciones amb el tema Kurd? No entrenc què cony hi té a veure?

De ben segur que ens sortirà la tiltella de l'Asnar, la Rahola, oposant-se a la seva llibertat amb pretext que el Kurdistan és un niu de salafistes. Aquella, com diem en ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
F.Ibló fletxa PPCC !!*!!
21 de juliol de 2011, 10.32 h

Els pobres kurds han anat a caure en males mans, i no em refereixo tant a l'Irak com a Turquia: descendents del megaimperi otomà, els turcs no han volgut mai reconèixer el genocidi armeni ni el genocidi kurd, i en el summum del cinisme, s'han ajuntat amb uns altres descendents de megaimperi, una altres genocidees de vocació, els castellans (+satèl.lits = ePPanyols) per a predicar la immensa titellada de l' ALIANSA DE SIBILISASIONE del Sapatero.

Com voleu que ningú no es prengui seriosamen... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
mario fletxa bcn
21 de juliol de 2011, 10.07 h

Esperem que no passin 300 anys perquè arribin a la seva independència la il·lusió mou muntanyes, la nostra decau en moments crítics, i així anem a pesar de tenir el govern dels "millors", els millors per españa és clar.
He sentit el rubalcaba aquest matí, i amb tota serenitat ha declarat que cap autonomia havia ni començat a fer els deures i que comptaven amb CATALUNYA per anar endavant. Em pregunto si el cinisme dels nostre govern es pot posar en entredit? ara sí companys es veu cl... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.