directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 11:20 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Herrera veu la relació CiU-PPC com un 'problema de fons' per fer un front comú català a Madrid

El secretari general dels escosocialistes assegura que ICV se sent insultada per un Govern amb 'manca de cultura democràtica'

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, veu la relació de CiU amb el PP a Catalunya com un 'problema de fons' per articular un 'front comú català' a Madrid. En una entrevista a l'ACN, Herrera ha retret a l'executiu d'Artur Mas que prioritzi el 'mercadeig' amb el PP en comptes de defensar Catalunya i li ha reclamat que canviï d'actitud. D'altra banda, s'ha mostrat dolgut per les crítiques que ICV ha rebut del Govern i ha fet referència a unes declaracions d'Homs i del president Mas. El líder ecosocialista ha assegurat que l'executiu català 'desqualifica, menysprea i fins i tot, insulta' a ICV, l'únic partit que segons ell parla de les mobilitzacions al carrer en contra de les polítiques del Govern. Herrera s'ha mostrat disposat a sumar-se a un front comú català a Madrid i ha reivindicat que ICV sempre hi ha donat suport però s'ha preguntat si CiU canviarà la seva relació amb els populars davant d'un escenari de majoria absoluta del PP. En aquest sentit, li ha reclamat a la federació nacionalista que abandoni 'l'actitud de mercadeig amb el PP per començar a defensar el país'. Herrera ha expressat els seus dubtes i el seu escepticisme davant la possibilitat que CiU canviï la seva relació amb els populars perquè, segons Herrera, CiU ha preferit situar el PP al centre de la política catalana i ha permès que tinguin una 'pista d'aterratge' per acabar-se de consolidar a Catalunya amb alcaldies importants i espais centrals a la Diputació de Barcelona.

Comparteix
   


Etiquetes
'Ha preferit això en comptes de consolidar una política de país', ha conclòs el líder d'ICV tot recordant que CiU 'va de bracet' del PP que 'més ha agredit a Catalunya' i ha recordat que els populars van presentar un recurs contra l'Estatut, han atiat la catalanofòbia i han tingut un 'discurs xenòfob' en ciutats com Badalona.

A més, Herrera també ha carregat contra l'actitud del PSC a Madrid. El líder dels ecosocialistes ha assegurat que als socialistes els hi ha faltat 'valentia' per defensar Catalunya al Congrés i per defensar el país des d'una perspectiva d'esquerres. Però ha situat CiU en la mateixa línia que el PSC: 'Que ningú s'enganyi el problema de Madrid no és només el PSC, també és CiU perquè avui és un partit que abans que la senyera defensa la cartera', ha afirmat.

El front comú no s'ha de basar només en el pacte fiscal

Sobre l'estratègia del president de la Generalitat, Artur Mas, que ha situat el pacte fiscal com a condició de CiU per pactar amb el futur govern espanyol, Herrera ha considerat que és una condició insuficient. Segons el líder ecosocialista, després de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) contra l'Estatut han canviat les relacions entre Catalunya i Espanya i no es pot tornar al 'peix al cove elevat a la enèsima potència'. En aquest sentit, ha reclamat a CiU que no condicioni el seu suport 'només a una qüestió de quartos' i posi sobre la taula el reconeixement de Catalunya com a nació i les relacions entre els dos països. 'Això m'agradaria que fos el comú denominador de les forces catalanes i catalanistes a Madrid' ha manifestat.

ICV se sent dolguda per les crítiques del Govern

D'altra banda, Herrera s'ha mostrat molt dolgut per les crítiques que en les darreres setmanes ha rebut del Govern, especialment pel rebuig dels ecosocialistes als pressupostos i a les lleis òmnibus. En aquest context, ha recordat que el portaveu del Govern, Francesc Homs, va afirmar que les propostes d'alguns grups minoritaris, en al·lusió a ICV, s'acosten a l'administració de Cuba. Herrera interpreta que Homs es va referir als membres del seu partit com a castristes i li ha reclamat 'prudència' tot recordant-li que la força política que representa ' va lluitar pels drets nacionals d'aquest país i pels drets democràtics amb milers de persones a la presó torturades i moltes d'elles afusellades'.

El líder d'ICV s'ha mostrat convençut que l'expresident Jordi Pujol mai hagués fet unes declaracions d'aquest tipus perquè 'sabia que la tradició del PSUC era de defensa d'un comunisme democràtic que va lluitar per les llibertats' i ha denunciat que 'alguns portaveus no en tenen ni idea de la tradició del país i d'ICV'. 'Jo crec que el problema de CiU és que no tolera la crítica i davant de la crítica desautoritza. Tinc la impressió que tenim un problema de manca de cultura democràtica', ha conclòs.

En la mateixa línia, Herrera també ha fet referència a la resposta que li va donar el president de la Generalitat, Artur Mas, en l'última sessió de control al Parlament quan el líder ecosocialista li va preguntar al president sobre les mobilitzacions al carrer en contra de les polítiques del seu executiu. Davant de la intervenció d'Hererra, Mas li va replicar que reflexionés sobre el motiu pel qual ICV sempre es queda sola al Parlament. 'Mai un Govern havia tingut tanta gent al carrer mobilitzant-se en contra. L'únic que li diu el que passa al carrer és desqualificat, menyspreat i, fins i tot, a vegades insultat com ho acrediten les declaracions d'Homs', ha assegurat.

Sobre l'actitud del PSC a l'oposició, Herrera ha evitat la crítica directa i s'ha limitat ha afirmar que no entén l'aval dels socialistes a les lleis òmnibus perquè, segons el líder ecosocialista, les lleis òmnibus consoliden les retallades dels pressupostos seguint una lògica de privatitzacions.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.