directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 04:28 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Catalans i occitans defensen la Llei de l'occità i l'agermanament de cultures a 2.010 metres

La pujada anual al Port de Salau ha servit per reivindicar l'aranès com a llengua preferent a l'Aran

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 11 vots )
carregant Carregant

La 24 edició de la Pujada al Port de Salau ha servit per reivindicar l'aranès com a llengua preferent a l'Aran. Aquesta trobada, organitzada pel Centre d'Agermanament Occitano Català, serveix per recordar anualment i enfortir els vincles entre els dos territoris; Pallars Sobirà i Arieja. Els organitzadors han destacat la importància i necessitat de desplegar la Llei de l'occità i reivindicar la llengua d'aquests territoris; català i occità (aranès a la Val d'Aran). El pas natural del Port de Salau ha estat des de sempre un lloc de pas i d'intercanvi i durant la trobada el simbolitzen amb un intercanvi de productes a 2.010 metres. Els occitans porten formatge i els catalans vi. Músics dels dos vessants dels Pirineus han posat el toc festiu a la jornada.

Comparteix
   


Etiquetes
El temps no ha acompanyat gaire a la jornada festiva i una intensa boira dificultava la visibilitat del camí fins al Port de Salau. Tot i aquest fet no ha impedit que unes 300 persones es trobessin a uns 2.010 metres per reivindicar la cultura i la llengua de les dos vessants dels Pirineus.

Durant la trobada s'han sentit veus crítiques amb el govern de l'Estat pel recurs presentat en contra la Llei de l'occità, aranès a l'Aran. Un dels més crítics ha estat el cap de política lingüística del Conselh Generau d'Aran, Jusèp Loís Sans, qui ha defensat el drets dels pobles a viure i parlar la seva pròpia llengua. Els representants occitans també han volgut fer sentir la seva veu i han defensat la Llei de l'Occità i n'han demanat el seu desplegament.

Jordi Bosque, visepresident del Cercle d'Agermanament Occitano-Català, ha explicat que l'objectiu amb que va néixer la trobada segueix plenament vigent; reivindicar la llengua i la cultura occitano-catalana i la relació d'amistat entre aquests dos pobles. 

La pujada al Port de Salau és una festa que serveix, des de fa 24 anys, per reivindicar la llengua i la cultura occitana i catalana i afermar l'amistat entre els veïns d'aquestes dos zones, molt unides en dècades passades.

La trobada ha tingut un caràcter reivindicatiu i de solidaritat amb l'occità per ''l'atac'' que està rebent des del Govern de l'Estat pel recurs d'inconstitucionalitat que ha presentat a la Llei de l'occità. Al caràcter reivindicatiu de la jornada s'hi ha afegit el festiu on la música i el ball han estat els protagonistes. Occitans i catalans també han entonat diferents cants patriòtics. Finalitzats els cants i els balls ha arribat l'intercanvi de productes entre pobles veïns; formatge i vi. 

El que no s'ha sentit aquest any ha estat cap reivindicació de la construcció del túnel de Salau per millorar les comunicacions entre aquests territoris. Aquesta demanda que va tenir molta força i veus favorables ens edicions passades ha anat deixant pas a la reivindicació de la cultura i la llengua i a la relació entre pobles veïns.

Pel que fa a l'ascensió pròpiament dita, la gent que puja des del Pallars triga uns 45 minuts caminant mentre que els que pugen per la vessant de l'Arieja triguen unes 3 hores. Aquest any la pujada ha estat deslluïda per la boira plana que hi ha hagut a Salau i ha fet que la festa finalitzés al migdia.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
Joan fletxa Torredembarra
8 d'agost de 2011, 16.04 h

Visc-a-Catalunya nord i sud i franja i país Valencià...


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Andreu fletxa Barna
8 d'agost de 2011, 14.11 h

Amb les cícliques neteges ètniques que des de Simó de Montfort han patit els occitans, és un rar miracle que encara quedi algú disposat a reivindicar llegua i cultura.
Aquí , la guerra dels catalans és paral·lela.
Enhorabona.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
8 d'agost de 2011, 09.20 h

#2 Òc. Cal millorar la línia de Puigcerdà que a la Tor de Querol permet enllaçar amb la xarxa francesa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
ECO-LOGIC fletxa BARCELONA
7 d'agost de 2011, 20.59 h

El penúltim paràgraf d'aquesta informació no es del tot certa.
La reivindicació de la Cultura i la Llengua Occitana ha sigut l'únic motiu de fer aquesta trobada des de fa 24 anys a més d'enfortir les relacions entre Catalans i Occitans.
Les poques veus que s'hagin pogut sentir en aquests actes reivindicant la construcció del túnel han sigut fetes per infiltrats interessats en manipular la trobada com si fos per aquest únic motiu.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Lluís fletxa Farrera
7 d'agost de 2011, 20.27 h

Jo el mateix diumenge, amb la meva companya i uns amics, era dalt del Monteixo (Vallferrera, Pallars Sobirà), feia un temps imponent i veiem la boira al costat occità. I logicament, la boira cobria també parcialment la Vall d'Aran. Un tret climàtic i geogràfic que també és cultural en aquest cas! Molt sovint les lògiques culturals tenen una base geogràfica. Sense ser deterministe, és interessant de veure aquestes relacions en aquest món global i tecnològic d'avui.

I per cert, ja é... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
7 d'agost de 2011, 20.01 h

Que al segle XXI hagin de reivindicar com a llengua pròpia i preferent la seva llengua pròpia te q-llons!


Valora aquest comentari:   votar positiu 27   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.