directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 16 d'abril de 2024 20:13 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Tecnologia doble fletxa

La Font Màgica de Montjuïc estalvia temps i energia amb un nou sistema que inclou un simulador de coreografies en 3D

L'Ajuntament estudia oferir a empreses i particulars muntatges personalitzats de llum, aigua, música i color

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

La Font Màgica de Montjuïc estrena una nova aplicació, el GESFOMA, que permet generar una nova 'coreografia' de llum, aigua i color en només dos minuts. Això permet evitar fer contínues proves, estalviant temps i energia. L'aplicació inclou una simulació virtual en 3D on es pot veure l'espectacle concebut prèviament sense haver d'engegar la font. Aquest avenç anima l'actual govern municipal a emprar aquesta atracció com una possible "font d'ingressos", oferint a empreses o congressos muntatges fets a mida i per encàrrec. La font rep cada any 2,5 milions de visitants que venen a gaudir dels muntatges musicals. Aquest mes estrena un de nou amb conegudes cançons 'pop' de la dècada dels noranta.
 

Comparteix
   


Etiquetes

 

Aquesta atracció té uns 7.000 milions de combinacions possibles de rajos d'aigua amb diferents tipus d'il·luminació. Fins ara, cada any es realitzaven una o dues coreografies, la darrera era del 2009 i incloïa èxits dels 80. El nou generador, editor i simulador en 3D redueix de manera dràstica el temps per bastir un nou muntatge. A tall d'exemple, abans calien dos setmanes de feina i proves per completar un muntatge de quinze minuts de durada. En el Piromusical de la Mercè, aquest temps preparatori s'allargava fins a un mes. Amb el nou sistema, es pot enllestir una coreografia en poc més de dos minuts.

A través d'un sistema algorítmic, el generador crea automàticament una 'proposta" a través de l'anàlisi de la peça musical escollida. Es basa en elements com el ritme musical o la melodia, però el factor humà també és present a l'hora d'aplicar paràmetres més abstractes, com programar una combinació de llum depenent si la cançó és, per exemple, una balada o un tema discotequer. El simulador permet, a més, mostrar virtualment el resultat, ensenyant a més la font des de diversos angles.

El regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans de l'Ajuntament de Barcelona, Joan Puigdollers, ha destacat que aquesta novetat ajuda a "liderar un canvi tecnològic" a la capital catalana, en uns temps on "està de moda la ciutat intel·ligent". Per la seva banda, el director del Cicle de l'Aigua de l'àrea de Medi Ambient i Serveis Urbans de Barcelona, Roman Llagostera, ha comentat que un projecte a mig termini és obrir les possibilitats del GESFOMA per tal que, per exemple, els ciutadans puguin fer des de casa i a través d'Internet les seves propostes de coreografies per a la Font de Montjuïc.

El nou programa estava inclòs en el pressupost de la candidatura presentada per la UTE integrada per Societat General d'Aigües de Barcelona, S.A., Aquagest Media Ambient S.A, i ACSA-Sorigué que al 2010 va guanyar el concurs per al manteniment de les fonts de Barcelona. Cada any s'inverteixen quatre milions d'euros en aquest àmbit, dels quals entre 800.000 euros i un milió es destinen només a la Font Màgica de Montjuïc.

La 'Superfont'

La Font compta amb 3.620 toveres de sortida d'aigua, 24 jocs d'aigua, que són combinacions de toveres dividides en 'corones', 109 vàlvules hidràuliques que obren i tanquen el pas de l'aigua, 4.760 focus de llum, i 134 motors elèctrics. Les combinacions de colors els fan possibles 120 primes pentagonals amb filtres de color blanc, groc, vermell, blau i verd i tot el sistema reuneix més de 355 quilòmetres de cable elèctric, 1,5 de canonada d'aigua i sis d'aire comprimit.

L'atracció està oberta en horari de primavera-estiu els dijous, divendres, dissabtes i diumenges des de dos quarts de deu de la nit fins a les onze. Durant els mesos de tardor i hivern, les funcions són els divendres i dissabtes de set a nou del vespre. En el nou muntatge presentat aquest mes, es poden escoltar èxits dels anys 90 com 'Groove is in the heart', dels Dee-lite; 'Zombie', dels Cranberries; 'Virtual Insanity', de Jamiroquai; 'Everybody (Backstreet's Back) dels Backstreet Boys o "Black or White', de Michael Jackson, entre d'altres.

La Font va ser un dels darrers elements que van vestir la muntanya de Montjuïc en la celebració de l'Exposició Universal del 1929. La va crear l'enginyer Carles Buigas, fill de l'arquitecte Gaietà Buigas, qui va ser l'ideòleg del monument a Cristòfor Colom. Durant la Guerra Civil va deixar de funcionar i es va recuperar al 1955 quan la va arranjar el mateix Carles Buigas. Accionada llavors de manera gairebé artesanal, la font va experimentar una important remodelació tecnològica als anys 90, quan es van modernitzar les seves instal·lacions i sistemes.





COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.