directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 13:57 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

El Govern crida a fer sentir la veu en una Diada similar a la de l'any passat amb la sentència de l'Estatut

El pressupost dels actes és de 270.000 euros, lleugerament inferior, i es manté el blindatge de Rafael de Casanova

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha constatat que la Diada arriba aquest any en un clima preocupant per la reforma constitucional, similar al de l'any passat amb la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. En roda de premsa amb el vicepresident primer del Parlament, Lluís Corominas, ha opinat que aquest Onze de Setembre tornarà a ser 'una fita important per fer sentir la veu del país' davant d'esdeveniments com la modificació de la Constitució, que el Govern veu amb molta preocupació. Ha explicat que el pressupost dels actes de la Diada serà de 270.000 euros, 30.000 menys que l'any passat, i es mantindrà el blindatge de Rafael de Casanova, allunyant els possibles manifestants.

Comparteix
   


Etiquetes
Homs ha expressat la preocupació del Govern per no només la reforma constitucional, sinó també 'pel camí traçat en els últims anys' des de Madrid. És per això que ha opinat que la Daida arriba en un clima similar al de l'any passat, quan el TC s'havia pronunciat fa pocs mesos sobre l'Estatut. Si llavors el tribunal va acabar modificant el que el poble havia votat, ara es modifica la Constitució sense donar oportunitat a què el poble es pronunciï. 'Hi ha moltes similituds', ha considerat. 

Així doncs, segons Homs, aquesta Diada tornarà a ser una fita important 'per fer sentir la veu del propi país'. I és que el també secretari general de Presidència ha remarcat que la reforma aprovada al Congrés aquest divendres 'preocupa molt' al Govern, perquè 'són fets greus', especialment per la manera com s'han fet les coses. 

Sobre els actes de la Diada, que ha presentat juntament amb Corominas, ha indicat que el pressupost és continuista, i l'ha xifrat en uns 270.000 euros, 30.000 menys que el de l'any passat. El que sí que va reduir el Govern va ser la recepció amb motiu de Sant Jordi. L'esquema serà bàsicament el mateix que el de l'Onze de Setembre del 2010, amb l'acte conjunt de la Generalitat i el Parlament celebrat al Parc de la Ciutadella i la tradicional ofrena davant del monument de Rafael Casanova com a actes més destacats.

Sobre aquest punt, ha explicat que es mantindrà el blindatge davant del monument que ja es va portar a terme l'any passat per acord polític dels partits, allunyant els possibles manifestants de l'ofrena per evitar escridassades. A les 9 del matí, el Govern realitzarà la tradicional ofrena floral davant del monument. A continuació, serà el torn de la presidenta del Parlament, acompanyada per la Mesa de la cambra catalana. A les 10 del matí, el president Mas farà una ofrena floral a la tomba de Rafael Casanova, a Sant Boi de Llobregat.

Acte de la Ciutadella

L'acte de la Ciutadella tindrà com a eix central la commemoració de diferents efemèrides al voltant de fets i personalitats de la cultura catalana. Compta amb la direcció artística de Joan Ollé i amb la conducció de la periodista Ariadna Oltra. Ollé ha dissenyat un programa amb la lectura de poemes i textos d'autors catalans, que es combinarà amb la interpretació de cançons i de dansa tradicional catalana. Totes les actuacions serveixen per commemorar alguna efemèride de la cultura i de personalitats catalanes. 

Així, l'Orfeó Lleidatà, que aquets any celebra els seus 150 anys de la seva fundació, interpretarà El Cant de la Senyera, i Lluís Soler llegirà un fragment del discurs inaugural de la Tercera Festa Modernista de Sitges, que va fer Santiago Russiñol, de qui es commemora també el 150è aniversari del seu naixement. 

A continuació, l'Agrupació de Balls Populars de Sitges interpretaran la Moixiganga, un ball parlat i una de les manifestacions culturals amb més tradició de la cultura popular i probable antecedent dels castells. També es recordaran els 125 anys de la publicació L'Atlàntida, de Jacint Verdaguer, amb la interpretació d'Al Cel per part de Roger Mas. 

El centenari de la mort de Joan Maragall també serà una efemèride present en la Diada d'enguany, i és per aquest motiu que Àngels Poch llegirà l'article periodístic La ciutat del perdó, publicat després dels fets de la Setmana Tràgica. A més, amb motiu del centenari de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, Màrius Serra farà la lectura d'un text, escrit per a l'ocasió, on explicarà l'evolució de la llengua catalana en aquests cent anys.

Tot seguit, Ester Formosa cantarà una versió de la composició que Ovidi Montllor va fer del poema Vinyes verdes vora el mar de Josep Mª de Sagarra, qui fa 50 anys que va morir. Formosa estarà acompanyada dels ballarins Damián Muñoz i Virginia García, de la companyia La Intrusa, que han realitzat una coreografia especial. 

Un altre escriptor i periodista, Josep Pla, serà recordat tot seguit. Amb motiu dels 30 anys de la seva mort, els cuiners Jaume Subirós (del Motel Empordà), Josep Roca (del Celler Can Roca) i Carme Ruscalleda (del Restaurant Sant Pau) llegiran breus fragments d'un dels llibres de referència pel que fa a la cuina catalana: El que hem menjat. 

A continuació, Oriol Broggi commemorarà el 25è aniversari de la mort de Pere Quart, pseudònim de Joan Oliver, amb la lectura del poema Assaig de plagi a la taverna, una paròdia del poema de Salvador Espriu Assaig de càntic al temple.

Finalment, per celebrar els 20 anys del concert que van oferir al Palau Sant Jordi els grups de rock català Sopa de Cabra, Sau, Els Pets i Sangtraït, l'acordionista Carles Belda oferirà una versió que mescla els temes Boig per tu (Sau), L'home que volia ser ocell (Sangtraït), L'Empordà (Sopa de Cabra) i S'ha acabat (Els Pets). Estarà acompanyat de Marc Serrats a la guitarra elèctrica i de Jordi Reixach al baix elèctric. L'acte acabarà amb la interpretació d'Els Segadors per part de l'Orfeó Lleidatà. 

Com en altres edicions, la Generalitat comptarà amb la col·laboració d'artistes internacionals. Giorgio Conte i Joan Isaac cantaran la Cançó del lladre, acompanyats per Walter Porro a l'acordió. 

Celebracions a l'Exterior

Les delegacions territorials se sumaran a la celebració amb diversos actes de caire cívic. Fora del país, les activitats organitzades tant per les delegacions del Govern com per les Comunitats Catalanes de l'Exterior faran que l'Onze de Setembre es visqui a molts indrets del món, com ara Alemanya, França, Argentina, Regne Unit o als Estats Units. Les representacions de la Generalitat a l'Alguer i a la Catalunya Nord també se sumaran a les commemoracions de l'Onze de setembre. 

Finalment, el Govern de la Generalitat, mitjançant la seva delegació, organitzarà a Madrid el tradicional acte commemoratiu de la Diada. El president Artur Mas oferirà una recepció dimarts 13 de setembre, a les 19 hores, a la Residencia de Estudiantes, a la que han estat convidades personalitats del món polític, econòmic i cultural.

Lliurament de la Medalla d'Honor del Parlament

Dijous 8 de setembre, la cambra catalana lliurarà a Josep Guardiola, la Medalla d'Honor del Parlament, en la categoria d'or, per la seva trajectòria com a esportista i entrenador, la seva contribució a la projecció de Catalunya i els valors que transmet, com ara l'esportivitat, el treball en equip, l'esforç i la superació personal. 

La màxima distinció del Parlament es lliurarà a les set de la tarda i obrirà els actes commemoratius de la Diada. L'acte tindrà lloc a l'Auditori de la seu parlamentària a les 19 hores. Aquesta distinció va ser creada per la mesa del Parlament l'any 2000, i s'atorga a personalitats que mereixen un reconeixement excepcional. 

 





COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
Karme fletxa Alt Penedès
3 de setembre de 2011, 22.19 h

#5 Doncs a mi m'agrada la proposta i si es fà hi penso col·laborar. No demanar, mes aviat anunciar que ens considerem Independents i que no pensem acatar cap llei que vingui dels invasors; desobediència civil i aviam que passa. Potser no servirà de res, però pitjor es estar callats, quiets i no fer res.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Juli fletxa Barcelona
3 de setembre de 2011, 09.43 h

Possiblement és pueril i totalment inútil però perquè no inundem la Moncloa amb un allau de cartes dient que no volem seguir formant part d'Espanya, que volem la independència?


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
2 de setembre de 2011, 18.24 h

#2 molt bé. El meu serà per ERC. No aniré mai mes a cap manifestació que no sigui la de la festa per la proclamació oficial de la independència de Catalunya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Josep fletxa Catalunya
2 de setembre de 2011, 18.06 h

INDEPENDÈNCIA O MORT (de Catalunya)


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Francesc fletxa Sant Pol de Mar
2 de setembre de 2011, 15.34 h

Jo anire a la manifestacio. No servira de res pero hi anire.
El meu vot a totes les eleccions sera per a Solidaritat Catalana.
INDEPENDENCIA


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Josep Ma. fletxa Terrassa
2 de setembre de 2011, 14.50 h

I de què va servir el pronunciament ciutadà de l'any passat si Espanya no sols no en va fer càs sinó que se'n riu una vegada rera l'altre?
Lo que convé és que els polítics catalans (TOTS) facin un front comú i es rebel.lin contra els estaments espanyols. Ja n'hi ha prou de prendre'ns el pèl sabent com saben que Catalunya seguirà acotant el cap i sotmetent-se al seu abús.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.