directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 06:37 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Més de 500 persones es manifesten a Girona a favor del català a l'escola

L'alcalde, diputats i regidors de tots els colors, excepte del PP i Ciutadans, presents a la concentració

Comentaris 10  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

Més de 500 persones han assistit a la concentració convocada per Òmnium Cultural del Gironès -que forma part de la plataforma Somescola.cat- a la plaça del Vi a favor del model educatiu català. La protesta ha reunit pares, nens, professors i també una nodrida representació política encapçalada per l'alcalde de la ciutat i diputat de CiU, Carles Puigdemont, l'exalcaldessa Anna Pagans, regidors de tots els colors polítics -excepte del PP i Ciutadans-, diputats i d'altres representants públics. La protesta ha durat mitja hora i ha consistit en la lectura d'un manifest a favor del català com a llengua vehicular a l'escola, la cantada dels Segadors i s'ha acabat amb crits d'"independència".
La plaça del Vi de Girona, davant l'ajuntament, s'ha omplert de persones a favor del model educatiu català © ACN
La plaça del Vi de Girona, davant l'ajuntament, s'ha omplert de persones a favor del model educatiu català © ACN

Comparteix
   


Etiquetes
La interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha estat el motiu pel qual més de 500 persones han decidit sortir al carrer en defensa del model educatiu català. La concentració, a més, s'ha fet minuts després que el TSJC matisi les declaracions del seu president i reconegui que la sentència del Tribunal Suprem (TS) -la qual ara demana al Govern que acati a través d'aquesta interlocutòria- afecta tot el model educatiu i no només fa referència als casos de les famílies que volien que els fills fossin escolaritzats en castellà i van portar el cas davant els tribunals. 

La concentració s'ha convocat a través d'Òmnium Cultural del Gironès, que forma part de la plataforma Somescola.cat creada en el moment que es va conèixer que el TS estimava els recursos presentats per les famílies que volien escolaritzar els fills en castellà. Per això, s'ha repetit la lectura del manifest que l'entitat va llegir el febrer del 2011. 

El president d'Òmnium Cultural del Gironès, David Martí, ha destacat la importància que la societat catalana "es planti" perquè ha augurat que davant la posició del TS i del TSJC vindran més recursos i sentències en contra del català a l'escola". "Nosaltres ens plantem i diem que no s'ha de fer ni un pas enrere en la immersió lingüística perquè és un model que ha funcionat en aquests 30 anys", ha dit Martí que ha recordat que els alumnes catalans, un cop acaben l'ESO, tenen coneixements pràcticament iguals de les dues llengües. 

Martí també ha emplaçat les institucions a manifestar-se en contra la decisió judicial i ha dit que la plataforma Somescola els donarà tot el suport. "Pensem que és intolerable que es faci un ús polític de la llengua per part de col·lectius minoritaris, no es pot posar en perill la cohesió social en base a la llengua", ha lamentat. 

Nodrida representació política

A la concentració hi ha assistit una nodrida representació política, encapçalada per l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, que ha estat contundent i ha dit que és "important que Catalunya deixi clar a l'estat espanyol que per aquí no hi passem". "Jo avui em planto", ha assegurat l'alcalde que també és diputat per CiU al Parlament de Catalunya. "L'Estat fa molt temps que intenta laminar la llengua catalana, ho intenta per tots costats, aquest és el darrer intent però no serà l'últim i ens ha de trobar sempre plantats davant de qualsevol intent", ha afirmat Puigdemont que ha fet una defensa dels fruits obtinguts amb el model educatiu actual. A més, l'alcalde ha dit que és "injust" traslladar a la comunitat educativa "una tensió minoritària i partidista que vol trencar una cohesió fomentada per un model lingüístic exemplar". 

Regidors socialista, de CiU, d'ICV, la CUP i també alguns diputats i senadors de diferents partits han assistit a la protesta. També s'hi ha deixat veure l'exalcaldessa Anna Pagans (PSC) que després de vint anys a la política retorna al món educatiu. El partit que no ha assistit a la concentració ha estat el PPC.

Diferents representants de sindicats també han secundat la protesta. Per part de Ustec-Stes, el seu portaveu, Xavier Díez, ha dit que pensen donar suport a qualsevol iniciativa que serveixi per defensar el model educatiu actual. A més, ha afirmat que els professors se senten "profundament ofesos i insultats" perquè s'ha usat la immersió lingüística de manera política i s'ha dut el tema a l'escola. 

"Existeix un Estatut refrendat pel poble de Catalunya, que és sobirà, i ja pot dir el que sigui el Tribunal Superior, Zapatero, els sants o el Papa de Roma que la sobirania pertany al poble i els docents únicament obeiran el poble de Catalunya", ha afirmat. 

La concentració s'ha acabat amb el cant dels Segadors i amb crits d'"independència" i aplaudiments. 

(Pots visualitzar la galeria d'imatges amb fotografies de la concentració en aquest enllaç)




COMENTARIS fletxa taronja

item
#13
Robert fletxa Castelldefels
6 de setembre de 2011, 23.59 h

#12 company, en el lloc de "TRANSICIÓN", potser hauríem de dir: "INQUISICIÓN"


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Rabosot fletxa Llocnou de Sant Jeroni
6 de setembre de 2011, 20.41 h

Espanya és involució. Ens volen fer tornar als temps de la "Transición": tots al carrer per revindicar els nostres drets. Com tot això ja ho hem fet i no ens ha servit per a res, hem d'evolucionar: el que s'ha de fer és declarar el nostre estat independent unilateralment ja, i defendre'l.
Si esperem que Espanya, amb la seua "Constitución" caducada (dic caducada perquè som més els que no l'hem votat que els que ho van fer fa 33 anys) i les seues institucions ultranacionalistes i retrògr... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Jaume fletxa Puta (España)
6 de setembre de 2011, 14.19 h

Mira que sou lamentables els porcs espanyols... i escòria, que en comptes d' estar fent quelcom de profit us dediqueu a passar el dia en un fòrum independentista per escriure missatges lamentables i que denoten un nivell cultural pèssim amb diferents noms però de forma seguida (per que no ens donem compte?).

Per cert Roser, t' han dit algun cop que ets una meuca i una gossa? No, bé, ets una meuca i la major de les gosses que hi ha a tot el Vallès.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
JORDI fletxa CATALUNYA
6 de setembre de 2011, 12.09 h

#7Si,per Europa es pot anar per tot arreu parlant castellà,i per Xina i per Rusia...ara a grans potències com Veneçuela,Bolívia,Mèxic,aquí sí,el castellà és la llèngua més usada....


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
JORDI fletxa CATALUNYA
6 de setembre de 2011, 12.03 h

#5 En canvi el cateto-espanyolisme es dedica a utiitzar gent inculta,desgraciada i asocial com la rosario per fer-la servir de tropa de xoc,el que no sap és que aquí només serveix de comparsa,i de la teva salut mental no fa falta parlar-ne,ja no te remei.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
6 de setembre de 2011, 09.38 h

A la nuestros hijos y nietos a lo largo de su vida les será más útil dominar el castellano que el catalán.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 12
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Quety fletxa Torroella
6 de setembre de 2011, 08.18 h

Jaumettia, el que dius jurídicament esta molt be. Ara be, com a ciutadana catalana tinc dret que a qualsevol lloc que vagi m'atenguin en català tan si es una empresa publica com privada. Vull comprar amb català vull prendre una copa amb català i vull anar a un xines i se atesa amb català.
Ja ni hi ha prou de tragar. Si tres famílies podem fer canviar tot un model educatiu molt be, tots els catalans independentistes podem obligar que tota empresa a Catalunya tingui com a mínim a tots els... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.