directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 15:41 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Mas adverteix que les amenaces contra Catalunya i la seva llengua no sortiran gratis

En el seu discurs institucional assegura que la 'la manca de respecte a la nostra cultura' no s'havia vist en molts anys

Comentaris 10  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha llençat un missatge d'alerta aprofitant el discurs difós amb motiu de la Diada de l'Onze de Setembre. Mas ha volgut avisar que episodis com la 'modificació unilateral' de la Constitució o la reobertura del debat sobre la immersió lingüística suposen una 'visió uniformista i excloent d'Espanya' i són 'una amenaça' contra l'autogovern, els símbols de Catalunya o la llengua. El president ha considerat que una situació com l'actual de 'manca de respecte a la nostra cultura' i de 'qüestionament de l'autogovern' no s'havia viscut 'en molts anys'. I per això ha alertat que tot plegat 'no serà neutral ni innocu en la relació entre Catalunya i l'Estat'.

Comparteix
   


Etiquetes
El missatge institucional del president ha tingut en els darrers esdeveniments polítics que han "amenaçat" Catalunya el seu eix central. Mas ha assegurat que aquests episodis "poden afectar el nostre autogovern, els nostres símbols i la nostra voluntat de construir un model propi de societat". En aquest sentit, s'ha referit de manera especial a la reforma de la Constitució espanyola portada a terme només amb el suport dels grans partits estatals. "La modificació unilateral de la Constitució trenca definitivament les regles del joc de la transició espanyola, en deixar de banda un dels principals artífexs d'aquesta: el catalanisme", ha dit, tot afegint que "suposa un canvi profund del que Catalunya n'ha de prendre nota, i que òbviament no serà neutral ni innocu en la relació entre Catalunya i l'Estat". 
 
Però Mas no s'ha quedat aquí i ha recordat que darrerament "molts catalans han vist amb una dramàtica claredat que la visió uniformista i excloent d'Espanya afecta negativament a tots", amb independència de la seva llengua o lloc de naixement. Tot i reconèixer que "això reforça el catalanisme" més enllà "d'una postura merament reactiva", el president ha alertat del perill que suposa que aquest sentiment sorgeixi de qüestions com la "reobertura del debat sobre la llengua". "Ningú pot pretendre canviar un determinat model de convivència que, a més, ha obtingut uns bons resultats i gaudeix d'un consens social majoritari", ha explicat al seu missatge. 
 
'Afrontem anys de transcendència històrica que marcaran el futur'
 
El president ha volgut també esperonar els catalans a "actuar amb intel·ligència, conscients de les nostres capacitats, ser exigents i treballar dur" per "comprometre's amb Catalunya com una noble i bella causa". I és que Mas creu que aquesta és la millor manera per fer front a "una situació com l'actual on es produeix una conjunció de reptes econòmics, conseqüències socials, manca de respecte a la nostra cultura i a la nostra llengua, i qüestionament del nostre autogovern" que "no havíem viscut en molts anys". "Afrontem anys de transcendència històrica que marcaran per molt de temps el rumb i el nostre futur com a país", ha sentenciat. 
 
Els valors catalans per fer front al moment econòmic
 
Artur Mas ha dedicat també part del seu discurs institucional a parlar de les "amenaces econòmiques que sacsegen el nostre benestar" i les "dificultats del moment" en matèria pressupostària. El president ha remarcat que, lluny de "l'afebliment irreversible" que alguns interpreten que pot suposar la política "d'austeritat" de la Generalitat, "contenir el creixement de l'endeutament és l'únic camí per assegurar que les generacions més joves puguin gaudir com a mínim del mateix estat del benestar". "Demano, en aquest sentit, comprensió a tothom", ha reclamat Mas. En aquest sentit, el president ha apel·lat als valors propis dels catalans per poder fer front a les adversitats. "És hora de creure en nosaltres mateixos", ha afegit. 
 
Defensa del sistema i contra les 'actituds destructives'
 
Per últim, Artur Mas ha aprofitat el seu discurs de la Diada per fer una aferrissada defensa del sistema polític de representació democràtica a Catalunya. Per fer-ho, el president ha fet una crida a "escoltar i posar en pràctica" totes aquelles propostes que "honestament" vulguin "millorar un sistema imperfecte" com la democràcia. Amb tot, Mas ha volgut deixar clara la seva ferma oposició als moviments que pretenen "instal·lar entre nosaltres una actitud destructiva cap al sistema", en clara referència als incidents que el 15 de juny passat van ocórrer a les portes del Parlament. 
 
"No es tracta només d'una qüestió d'ordre públic, sinó d'una cosa molt més important: l'aposta per una societat basada en el diàleg i en la deliberació col·lectiva, que no és el mateix que la violència i la coacció disfressades de demandes", ha explicat el president, que ha afegit que en la societat catalana no hi cap "acceptar la coacció de minories que suplanten les majories reals". "No sempre el que més crida té més raó. I al que coacciona, no se li pot donar la raó", ha sentenciat Artur Mas. 
 
En el seu discurs emès aquest dissabte al vespre, el president de la Generalitat ha recordat també que l'Onze de Setembre els catalans no commemoren una derrota, sinó "l'esperit de superació que ens ha permès mantenir viva la nostra identitat, la nostra llengua, la nostra cultura, la nostra ànima, la nostra nació".  
 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#10
JORDI fletxa CATALUNYA
12 de setembre de 2011, 23.13 h

#6 Tu no ho sé,jo quedar-me a gust ,nyicris.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
12 de setembre de 2011, 11.51 h

#4 Enviar-los pacíficament a casa seva dieu ???. No fotem home. A gent d'aquest estofa de gent insana i desagraïda com dieu, se'ls ha de carregar de la mateixa manera que carreguen els porcs, i si pot ser amb la pala d'una retro-excavadora millor.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
12 de setembre de 2011, 11.47 h

#1 Miri, per començar, ahir la cadena principal catalana, TV3cata-ecs-pana, es va polir el telenotícies en favor de les carreres de cotxes. En això ja hi estem acostumats, car contínuament es passen el dret dels televidents que no els agrada l'esport pel folro. Però és que fer-ho en una diada com l'11 de setembre, això ja és massa. Al cap d'una estoneta se'm va ocórrer que potser en donarien notícies al 3/24. Cony !!! El seguiment que van fer de la diada, degué ser curtíssim, perqu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
12 de setembre de 2011, 11.34 h

Valga'm Déu senyor !!!. Si he d'extrapolar el què diu el titular (SIC) "Mas adverteix que les amenaces contra Catalunya i la seva llengua NO SORTIRAN GRATIS". Què vol dir amb això senyor meu, que si paguen, els feixistes ecs-panols podran fins i tot defecar-se sobre nosaltres, que poc els falta ja per a fer-ho ???. I per pagar què hi enteneu, que us garanteixin a vosaltres, no al poble, perquè aquest poble a vosaltres tant se us en fot. ??? Que us garanteixi un statu quo durader per a que... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
12 de setembre de 2011, 10.31 h

#5 Insultant no aconseguirem RES d´res malparlat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
JORDI fletxa CATALUNYA
11 de setembre de 2011, 23.08 h

#3 El xarnego alies "gavaldà"encara no sap que a la nostra Nació,els seus amics inadaptats de ciudad-anos només tenen 3 escons i la l'altra pàjara castellano-cateta la cosa-diez fou derrotada per la Carmen de Mairena?el que passi a castella ens la refum.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Jaume fletxa Tarragona
11 de setembre de 2011, 20.38 h

#3 "...pero allo que mana son les eleccions i alla aneu perdent". Un altre que ha aterrat de Raticulín i que es pensa que los "ciudadanos" tenen majoria absoluta a Catalunya. Que nooo, Arnaldo Gabaldán, Ciudadanos és un grupet mig marginal de gent inadaptada i culturalment molt limitadeta, i que vol convertir el lloc que els dóna de menjar, en una rèplica de la terra sangonera econòmicament, aspra culturalment i estèril políticament que van deixar enrera. Vaja, uns desagraïts que cald... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
ARNAU GAVALDA fletxa Barcelona
11 de setembre de 2011, 19.08 h

Ciscu, las manifas estan molt be, pero allo que mana son les eleccions i alla aneu perdent. Espera a veure la minvada del separatistas malgrat tot aquest enrenou fals que esteu fen i el creixement del PPC , especialmente a badalona.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 17
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
11 de setembre de 2011, 11.49 h

President, i què els dirà als espanyols? "Ai, ai... No sigueu entremaliats... Això no es fa..." o alguna tonteria d'aquest l'estil? Mare meva, com ens hem de veure.

Però, que no us en adoneu els convergents que esteu fent costat a qui ens està constantment donant pel sac? Que esteu pactant amb els nostres enemics per un plat de llenties? Tant de valor tenen les vostres poltrones? Aquest és el preu del vostre honor? No, aquest és el preu de la vostra vergonya, perquè d'això se'n diu se... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 17   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Francesc fletxa Sant Pol de Mar
11 de setembre de 2011, 11.05 h

Avui a les 17:00 hores tots a Plaça Urquinaona.
MANIFESTACIO PER LA INDEPENDENCIA
You must understand Catalonia is not spain.
Les manifestacions no serveixen de gaire pero son molt reconfortants i mes ara que a cada manifestacio hi ha mes gent que a l´anterior.
Ja veurem dema el ball de xifres i com tracta TV3 aquesta informacio.
VISCA CATALUNYA LLIURE


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.