directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 17:11 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Ja es coneixen els guardonats dels Premis Nacionals de Cultura

Els catalans premiats són Dani Freixas, Frederic Amat, Martí Guixé i la Coordinadora de Colles Castelleres

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El jurat dels Premis Nacionals de Cultura, que presideix el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha atorgat el guardó a l'arquitecte i dissenyador d'interiors Dani Freixas pel Museu de les Mines de Gavà en la categoria d'Arquitectura i Espai Públic. També s'han atorgat tres guardons més. En la categoria d'Arts Visuals, s'ha premiat l'artista visual Frederic Amat, per l'exposició de pintura, escultura i vídeo a la Galeria Carles Taché; la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya ha guanyat en la categoria de Cultura Popular i en la categoria de Disseny, Martí Guixé, s'ha endut el guardó per 5 exposicions.
castells cultura catalana colles castelleres
Un castell des d'un punt de vista diferent

Comparteix
   


Etiquetes
Dani Freixes ha estat guardonat amb el Premi Nacional d'Arquitectura i Espai Públic pel Museu de les Mines Arqueològiques de Gavà. El jurat ha destacat 'la seva inqüestionable aportació a l'arquitectura contemporània i, especialment, a l'arquitectura d'espais interiors i de muntatges efímers'. El Museu de les Mines Arqueològiques de Gavà es va començar a construir el 2003 i es va acabar el 2006. Forma part del Parc Arqueològic de les Mines de Gavà, un gran centre d'oci cultural, amb més de 4.000 metres quadrats, on es pot reviure la prehistòria.

Frederic Amat ha sigut premiat amb el Premi Nacional d'Arts Visuals per l'exposició a la Galeria Carles Taché, que es va poder veure des del 23 de novembre de 2005 fins al 19 de gener de 2006 i que aplegava la diversitat del seu treball, amb obres de pintura, escultura i vídeo. Segons el jurat, 'la intensa i llarga trajectòria artística de Frederic Amat l'ha confirmat no només com un pintor consolidat i de gran maduresa, sinó com un artista inquiet i sempre innovador, dedicat a aplicar la seva recerca artística en altres àmbits de la creació contemporània'. El jurat també ha destacat les seves propostes escenogràfiques i les creacions de vídeo i cinema d'artista.

La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya ha rebut el Premi Nacional de Cultura Popular per la seva continuada activitat, 'conjunció de força, equilibri, valor i seny'. El jurat també ha ressaltat que 'els castellers han demostrat com una tradició genuïna del nostre país pot modernitzar-se sense perdre la identitat' i ha valorat 'el fet d'estimular l'esperit constructiu i amb capacitat d’interessar persones provinents de la nova immigració, convertint-se en un factor d'inclusió i d’integració social i cultural'.

Finalment, el jurat ha guardonat Marti Guixé amb el Premi Nacional de Disseny per les exposicions que va fer l'any 2006 a Alemanya, Catalunya, Itàlia, el Japó i 'pel conjunt de la seva obra, que es caracteritza per la recerca de nous sistemes de productes, la introducció del disseny en els àmbits del menjar i la presentació a través de la performance'.

El premi

Els Premis Nacionals de Cultura, dotats cadascun amb 18.030 euros, van ser instituïts pel Govern l'any 1982 i són continuadors dels que la Generalitat va patrocinar entre el 1932 i el 1938. Els Premis es concedeixen anualment a persones o entitats per les aportacions o activitats més rellevants en cadascun dels respectius àmbits culturals, desenvolupades durant l'any anterior.

El jurat

Enguany, el jurat dels premis ha estat presidit pel conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, que assisteix a les reunions amb veu però sense vot, i està format per la historiadora i professora de la Universitat Rovira i Virgili Montserrat Duch; el dissenyador gràfic Anton Granero i Martínez, i el comissari d'exposicions i realitzador de televisió Andrés Hispano.

El jurat també ha comptat amb el crític de circ Jordi Jané; la periodista de Vilaweb Assumpció Maresma; la presidenta del PEN català, Dolors Oller; la directora del Festival de Música Antiga, Maricarmen Palma; la directora del Centre d'Art La Panera de Lleida, Glòria Picazo; l'arquitecta i presidenta del FAD, Beth Galí; el president d'Òmnium Cultural, Jordi Porta; el periodista i professor universitari Lluís Reales; la directora de Cultura Científica de l'ICUB, Gemma Revuelta, i el director del Festival Temporada Alta de Girona i Salt, Salvador Sunyer.

L'entrega

L'acte de lliurament dels guardons tindrà lloc el pròxim 24 de novembre al Teatre Fortuny de Reus.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.