directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 10:50 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

La defensa de la immersió lingüística com a eix vertebrador de l'acte institucional de l'Onze de Setembre

Els crits a favor de la independència han acompanyat el final de la intervenció del periodista i escriptor Màrius Serra

Comentaris 10  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

L'acte institucional de l'Onze de Setembre al Parc de la Ciutadella ha estat marcat per la defensa de la immersió lingüística aprofitant la intervenció del periodista i escriptor Màrius Serra amb motiu de la commemoració del 150 anys de la fundació de la secció de Filologia de l'Institut d'Estudis Catalans. La referència a unes paraules de Pompeu Fabra, en defensa de l'extensió de l'ensenyament del català entre la població més jove, han fet que Màrius Serra se sortís del guió establert i digués que aquesta posició és la base del model d'immersió lingüística actual de Catalunya. Aquestes paraules han provocat els aplaudiments i els crits a favor de la independència per part del públic.

Comparteix
   


Etiquetes
La solemnitat de l'acte ha estat seguida pels assistents sota un sol de justícia i protegits sota barrets de palla. Tothom ha seguit respectuosament l'acte institucional que s'ha desplegat amb una puntualitat absoluta fins la intervenció del periodista i escriptor Màrius Serra, que ha intervingut amb motiu de la commemoració del centenari de la secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans.
 
Màrius Serra ha fet referència a unes paraules de Pompeu Fabra en relació amb l'ensenyament de la llengua catalana on el lingüista es mostrava més partidari de l'adquisició de 'l'ús corrent de la llengua que s'anomena literària; per això es necessita gramàtica però no massa gramàtica'. Serra s'ha sortit del guió establert per l'organització i ha dit que això era el model d'immersió lingüística, ara posat en dubte per la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Aquesta referència ha fet que el públic ovacionés les paraules de Màrius Serra i s'acabés la seva intervenció amb crits a favor de la independència.
 
La intervenció de Màrius Serra ha estat precedida per la presentadora i periodista de TV3 Ariadna Oltra que ha defensat la normalització lingüística 'que des de les més altes instàncies judicials espanyoles es pretén impedir'. El guió institucional que ha llegit Oltra també ha fet referència a unes paraules del poeta Salvador Espriu que diuen 'bevíem a glops/ aspres vins de burla / el meu poble i jo / Escoltàvem forts / arguments del sabre / el meu poble i jo/ Salvàvem els mots / de la nostra llengua / el meu poble i jo / Tenim la raó / contra bords i lladres / el meu poble i jo / Ens alcem tots dos / en encesa espera / el meu poble i jo / .
 
L'acte institucional de l'Onze de Setembre ha estat marcat per la cultura i per la coincidència de celebració durant aquest any de diferents commemoracions de diferents entitats culturals, escriptors i poetes. A més de la intervenció del periodista Serra sobre la secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, s'han fet intervencions per recordar els 150 anys de l'Orfeó lleidatà, que fa un segle i mig enrere Francesc Vidal i Codina va dirigir a la ciutat de Lleida el primer concert de l'Orfeó lleidatà. 
 
Una altra celebració recordada ha estat els 150 anys de naixement de Santiago Rusiñol i Prats, home de la Renaixença que es va dedicar a la pintura, l'escriptura i el teatre. L'actor Lluís Soler ha llegit uns fragments del discurs de benvinguda de Rusiñol als convidats de la tercera de les cinc festes, dedicada a la literatura. Unes paraules d'en Rusiñol que al final diu que 'el sentit comú ens ofega, que de prudència a la nostra terra en sobra, que no hi fa res passar per Don Quixots allí on hi ha tants Sancho-Panzas que pasturen ni llegir llibres encantats allí on no se'n llegeix de cap mena'. 
 
Josep Pla i la picada del Celler de can Roca 
 
Els 30 anys de la mort de l'escriptor empordanès Josep Pla han estat commemorats pels cuiners Jaume Subirós, Josep Roca i Carme Ruscadella. El primer, Subirós ha fet una intervenció a favor del gaspatxo, el segon, del Celler de Can Roca, ha parlar de la picada, molt recurrent a les obres de Pla, i Carme Ruscalleda ha defensat la legitimitat de la sardina, però mai pescada abans de l'abril, que no és pròpia del Mediterrani i que no té gens de gust. 
 
Els 125 anys de la publicació de 'L'Atlàntida' de Jacint Verdaguer, qualificat per Torres i Bages com el 'príncep' dels poetes catalans. En cantautor de Solsona, Roger Mas, que ha musicat alguns dels poemes de Mossèn Cinto, ha fet una intervenció acompanyat al piano per Xavier Guitó, Arcadi Marcet al contrabaix i Josep Martí 'Pinyo' a les percussions. 
 
La commemoració del centenari de la mort de Joan Maragall s'ha fet a través de l'article periodístic 'La ciutat del perdó', escrit el 1909, que es referia als recents afusellaments a Montjuïc com a conseqüència de la Setmana Tràgica. L'actriu Àngels Poch ha interpretat un fragment de l'article. 
 
L'obra de Josep Maria de Segarra (50 anys de la seva mort) ha estat representada per 'vinyes verdes vora al mar' a través d'una interpretació d'Ester Formosa i els ballarins Damian Muñoz i Virgínia Garcia. 
 
La dansa també ha fet acte de presència amb la participació de l'Associació de Balls Populars i l'Escola de Grallers de Sitges que han ofert un fragment del ball de la Moixiganga. 
 
Oriol Broggi ha recitat un poema sobre el final de l'estiu de Pere Quart, que aquest any fa 25 anys de la seva mort. 
 
El rock català
 
Abans de tancar-se l'acte institucional, des de l'escenari han sonat els acords de la 'Cançó del Lladre', interpretada pel cantant italià Giorgio Conte, acompanyat pel també cantant Joan Isaac. Després d'aquesta interpretació ha sonat un popurri de diferents cançons del rock català i del concert que es va celebrar ara fa vint anys al Palau Sant Jordi davant de 22.000 persones dels grups 'Sopa de Cabra', 'Sau', 'Els Pets' i 'Sangtraït'.
 
L'acte s'ha tancat amb l'himne nacional de Catalunya 'Els Segadors' i la presència del president de la Generalitat i del Parlament, Artur Mas i Núria de Gispert, conjuntament amb els membres del Govern, els presidents de la Generalitat (Jordi Pujol i José Montilla) i els presidents del Parlament (Rigol i Benach). Aridana Oltra ha recordat la recent mort del president del Parlament Heribert Barrera.
 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#13
Robert fletxa Castelldefels
12 de setembre de 2011, 13.35 h

#9 ¡ Que gran, Jaume !. ¡ Salutacions !


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Francesc fletxa Sant Pol de Mar
12 de setembre de 2011, 11.11 h

A la Catalunya Independent s´hauria d´instaurar la pena de mort en els casos d´alta traicio.
INDEPENDENCIA


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Josep Romeu fletxa Taradell
12 de setembre de 2011, 08.09 h

No oblidem, però, que el PP és un ferm partidari de la immersió lingüística
http://blocdejosepromeu.blogspot.com/2011/09/el-pp-ferm-partidari-de-la-immersio.html


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Karme fletxa Alt Penedès
11 de setembre de 2011, 21.24 h

#9 Magnífica exposició Jaume, hi estic totalment d'acord, però no gastis energies perquè no val la pena, es allò d'on no n'hi ha no et pot rajar. Que hi farem, quan no s'hi arriba, no s'hi arriba i no te remei. Ni ho entenen, ni ho volen entendre, n'hi ho entendran mai.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Jaume fletxa Tarragona
11 de setembre de 2011, 20.12 h

La Roser Fort deixa anar quatre bajanades i després diu que ningú no discuteix els seus arguments, els quals, ella mateixa, qualifica de profunds. Déu n'hi do. Roser, jo t'ho explico: els teus (pseudo)arguments costen molt de ser rebatuts. Primer, perquè dius moltes bajandes i, a més a més, ho fas desordenadament i sense cap base que no sigui la catalanofòbia pura i dura; l'odi irracional i malaltís a un poble i la seva gent. Et posaré uns exemples:

1. El teu primer comentari és una ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
11 de setembre de 2011, 19.53 h

#5 Veig que els gentilicis no són el teu Fort (ni la política ni l'educació). Aquí, a la nació catalana, els únics nazis que hi ha són el PP i C´s. Al novembre passat, a les eleccions nacionals, l'espanyolisme va sumar 480.000 vots. El catalanisme, en canvi, en va sumar 2.300.000 (CiU, PSC, ICV-EUiA, ERC, SI i RCat). Vinga, que ja us falta poc! Ah, per cert, els resultats del pròxim 20-N (dia del subnormal) no serveixen per a res, ja que el futur de la nació catalana es decideix a la ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Karme fletxa Alt Penedès
11 de setembre de 2011, 19.50 h

Crec que ja n'hi ha prou de parlar i hem de passar a fer. Si a qualsevol establiment on anem a comprar no ens atenen en Català, el millor que podem fer es marxar. Personalment, ara ja només utilitzo el Català i no faig el canvi d'idioma, encara que em parlin amb el del país invasor. Ha costat, perquè al ser bilingüe m'es fàcil passar d'un idioma a l'altre (tenim aquesta facilitat), però davant dels mal tractaments a la nostra llengua, ara ja sóc totalment intransigent. Si volen viure a... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Karme fletxa Alt Penedès
11 de setembre de 2011, 19.09 h

Ni cas als que bramen. Ha sigut un acte ple cultura, de cultura Catalana. Si, cultura, una paraula i un significat que alguns que escriuen aquí desconeixen totalment. Que atrevida es la ignorància i quina pena fan, per ridículs i mancats de raons. A Catalunya, evidentment, només en Català.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.