directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 10:52 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Nadal: 'No es pot equiparar mai a socialistes i a populars com a enemics de la llengua'

El PSC critica al Govern per buscar 'enemics on no n'hi ha' quan cita el reial decret de la tercera hora de castellà, aprovat pel PSOE

Comentaris 10  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

El president del grup parlamentari socialista, Joaquim Nadal, ha criticat el Govern per posar al mateix sac el PP i el PSOE en 'l'agressió' a la llengua catalana. Nadal, que ha qualificat el PP com 'l'enemic directe del nervi de la nació pel que fa a l'element lingüístic', ha indicat que 'no es pot equiparar mai a socialistes i a populars com a enemics de la llengua'. Les declaracions del president del grup socialista responen l'afirmació que ha fet aquest dimarts el portaveu del Govern, Francesc Homs, que ha indicat que el reial decret sobre la tercera hora en castellà també 'agredeix' la llengua. Nadal ha recomanat a Homs que s'apliqui l'article 53 de la LEC, i que no busqui 'excuses'.

Comparteix
   


Etiquetes
L'article 53 de la LEC explica que 'en el marc dels aspectes que garanteixen l'assoliment de les competències bàsiques, la validesa dels títols i la formació comuna regulats per les lleis, el Govern ha de determinar el currículum, pel que fa als objectius, als continguts i als criteris d'avaluació de cada àrea, matèria i mòdul, sens perjudici del que estableix l'article 97 amb relació a l'autonomia pedagògica dels centres'. Per a Nadal unes atribucions que deixen en mans del Govern la distribució de les assignatures.
 
CiU, satisfeta per la declaració de la Junta de Portaveus
 
El portaveu del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha mostrat a seva satisfacció per l'aprovació de la declaració de la Junta de Portaveus -amb els vots a favor de CiU, PSC, ICV-EUiA i ERC- en defensa de la immersió lingüística, que, segons ha dit, és 'clara i nítida'. Turull ha lamentat l'abstenció de SI i ha respost les crítiques del seu portaveu, Alfons López-Tena, que ha assegurat que el text no deixa clar que el català sigui l'única llengua vehicular. El diputat convergent ha declarat, que, si es llegeix la declaració, es fa evident aquesta qüestió.
 
Èxit de convocatòria de les manifestacions en defensa de la immersió lingüística
 
Per la seva banda, la portaveu del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Dolors Camats, s'ha felicitat per l'èxit de les concentracions a favor del model lingüístic a l'escola catalana, que van tenir lloc aquest dilluns a diferents localitats catalanes. Segons ha dit, aquests actes han demostrat la unitat de tota la comunitat educativa així com d'institucions públiques i associacions de tot tipus en la defensa d'un model d''èxit' tant 'lingüístic' com 'social'. Camats ha criticat l'actitud del PPC en aquesta qüestió i ha assegurat que aquesta formació no s'adona de que posa en risc el model. A més, la portaveu d'ICV-EUiA al Parlament s'ha mostrat ofesa per la forma d'actuar de CiU, que, segons ha dit, fa declaracions 'abrandades' contra els populars, però els hi dóna cada cop més protagonisme polític. 
 
També en referència a les manifestacions d'aquest passat dilluns, Esquerra ha demanat a les famílies i a la societat civil que siguin 'actius' en la defensa de la immersió lingüística. La declaració que la Junta de Portaveu del Parlament té previst aprovar dimarts vinent és el reflex, segons Simó, del rebuig a la interlocutòria del TSJC i a les sentències del Tribunal Suprem i del Constitucional, per part de la majoria del Parlament. Tot i això, des d'ERC es critica l'actitud 'pactista' de CiU a Madrid. 'CiU no ha canviat el seu concepte de peix al cove', ha afirmat Simó, que ha afegit que aquesta actitud és un obstacle tan gran per a Catalunya com 'l'actitud desapareguda dels 25 diputats socialistes a Madrid'.
 
SI i C'S rebutgen la declaració de la Junta de Portaveus
 
El portaveu de SI al Parlament, Alfons López Tena, ha assegurant que CiU, PSC, ERC i ICV-EUiA estan 'aplanant el camí' per acatar, finalment, les sentències que exigeixen que el castellà també sigui llengua vehicular a l'escola. 'Fan mocions per anunciar que es sotmetran una vegada més a les instruccions de l'amo espanyol', ha criticat. Segons ha afirmat, 'es tracta que caiguin les caretes'. Per això, ha demanat que expliquin si realment estan a favor que el català sigui l'única llengua vehicular a l'escola. D'altra banda, s'ha mostrat satisfet que el portaveu del Govern, Francesc Homs, hagi recordat que el PSOE també participa en l''agressió' contra el català, obligant impartir una tercera hora de castellà.
 
Davant la iniciativa al Congrés i al Parlament per defensar el model d'immersió lingüística, el portaveu de C's, Jordi Cañas, ha ironitzat sobre el seu èxit. 'Té tant d'èxit que hi ha un 35% de fracàs escolar', ha ironitzat. Tot i això, ha negat que aquesta sigui l'única causa. Així mateix, ha retret a l'actual sistema el seu caràcter 'segregador'. 'A l'escola, els alumnes castellanoparlants són separats de la seva llengua materna', ha sentenciat. Per això, ha exigit als partits signants dels manifest que s'implanti un model trilingüe que també inclogui l'anglès 'per respecte als drets de tots els ciutadans i al seu futur'.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#10
Emili fletxa Terrassa
14 de setembre de 2011, 21.25 h

#6 CESC, amb tots els respectes, jo diria . . . . Poli dolent i Poli roï, o potser ja volies dir això?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Antoni fletxa Barcelona
14 de setembre de 2011, 19.35 h

En el parlament europeu el catala no es oficial, a socialistes i populars ja us va be. ¿Quina es la diferencia entre el PSC-PSOE i el PP?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Francesc fletxa Sant Pol de Mar
14 de setembre de 2011, 18.37 h

Socialistes i pp han fet fora el PNB d´Euskadi.
Ho pagaran car perque PNB i BILDU aniran junts a les eleccions aspañoles i si els hi va be, a la resta d´eleccions.
Que es preparin per a patir força perque a Euskadi hi hauran canvis molt positius pels independentistes.
He d´aprendre i unir-nos tots els independentistes (partits grans i petits, tots sumen).
VISCA CATALUNYA LLIURE


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Emili fletxa Terrassa
14 de setembre de 2011, 17.46 h

Sr. Nadal - - - crec que quedaria més bé ben calladet. No m'ha resultat mai creible quan parla a favor de Catalunya, ho sento però és així, el veig una mica barrut que havent estat del tripartit que ho ha esgarriat tot i arruinat Catalunya, de tant en tant vulgui donar unes lliçons o criticar a qui vol posar una mica d'ordre al desgavell que vosté mateix va ajudar a entortelligar, en qualsevol tema que vosté hagi posat el nas. Perquè no es dedica a jugar al partxís ? No paguen pro... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Cesc fletxa València
14 de setembre de 2011, 12.01 h

PsoE, PP
Poli bo, poli roí


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
atlasac fletxa Vila-real
14 de setembre de 2011, 11.20 h

QUE ES AIXO!!!!

Ja es hora que nosaltres ens comportem com ells.- ells tenen o tenien uns enemics que es deia ETA, pero quan agafaven a algú el posaven a la presó, per assassins....assassins.....defensant lo seu? ASSASSINS defensant els SEUS? haveu vist algún "animal salvatge que NO ho fatja?, i acàs nosaltres no tenim uns ASSASSINS que ens estan matant el CATALA? que ens estant ASSASSINANT el CATALA? i qué es això de que a damunt aquests ASSASSINS CRIMINALS GENOCIDIS tenen la barra d´... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Roger fletxa Figueres
14 de setembre de 2011, 11.03 h

Quin cas se li pot fer a aquest paio, membre d'una de les famílies-gàngsters socialista de Girona... un germanet a la Generalitat, un altre de conseller, l'altre col·locat d'alcalde...

Un altre botifler que vol que Catalunya sigui una província d'ecspanya per a poder mangonejar tant com pugui. Massa Gil i gil i carlos fabras, amics del franco, corrent per aquí.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Gustau fletxa València
14 de setembre de 2011, 09.04 h

El PSC (Partido Socialista de Castilla) és un clar exemple d'integració: està format per catalans renegats que s'han integrat molt bés com a castellnas, són més castellans fins i tot que els propis de Castilla: fanàtics espanyols. Mentre el PP són castellans: fanàtics espanyols.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Tomppa fletxa Sabadell
14 de setembre de 2011, 08.16 h

Totes persones a Catalunya qui no consumeix en català o no ajuda amb immersió en català, són autonaticament enemics del català volen o no ( majoriament són els catalans que poden ajudar la gent a parlar en català però en realitat canvien al castellà a fer immersió en 'espanyol' ). Si no ho vols acceptar o entendre es una altra cosa però es una cosa purament matematic i realistic. Si hi ha un català i un immigrant que no té cap llengua encara, si persona qui parla en català adreça... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Marçal fletxa Santa Perpetua
14 de setembre de 2011, 07.37 h

I tant, a on vas a parar, la diferència és molt clara, mentre el PP ens insulta i ens nega la parla a la cara, el PSOE ens insulta i ens nega la par-la per l'esquena i desprès ho nega.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.