directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 06:50 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Només el 14,5% de les sentències dictades l'any passat a Catalunya es van redactar en català

L'ús social del català creix però encara és escàs en àmbits com la justícia, segons l'Informe de Política Lingüística 2010

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

L'ús social del català està tenint un creixement sistemàtic i continuat. Així ho indica l'Informe de Política Lingüística 2010, que aquest dimecres ha lliurat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. La salut del català entre la societat contrasta en l'escàs ús en àmbits com la justícia, on encara no està normalitzat. De fet, només el 14,5% de les sentències dictades l'any passat a Catalunya es van redactar en català -concretament 37.645, 2.300 menys que l'any anterior-, mentre que 221.359 es van dictar en castellà, 11.000 més que el 2009. L'informe també constata, per Mascarell, 'l'escassa predisposició' de l'Estat respecte la llengua catalana.
ferran mascarell, conseller de cultura
Comparteix
   


Etiquetes
L'Informe de Política Lingüística 2010 indica que la transmissió del català avança en tots els sectors socials, Les persones que parlen castellà amb els seus pares són un 30% de la població, mentre que els que parlen català amb els fills són el 42%. El total de la població que adopta el català en la transmissió intergeneracional és una mica superior a les 500.000 persones.
 
L'estudi també indica que un 33% de la població utilitza només o preeminentment el català, un 40% usa només o preeminentment el castellà, un 24% les dues llengües o més i un 3% declara usar altres llengües que no són el castellà o el català. Una quarta part de les persones que consideren el català la seva llengua el mantenen quan el seu interlocutor els respon en castellà. La resta s'adapta a la llengua de l'interlocutor de manera que la llengua d'inici d'una conversa determina la continuació. 
 
Major coneixement del castellà que del català
 
L'Informe de Política Lingüística 2010 també recull les dades de l'Enquesta d'Usos Lingüístics de la Població -amb dades del 2008-, que conclou que el 95% dels ciutadans entén el català (enfront al 99% del castellà) i el 78% el sap parlar (el 99% en el as del castellà). El sap llegir un 81,7% de la població (enfront del 97% del castellà) i el sap escriure el 60% (el 95% en llengua castellana). Els joves de 15 a 24 anys són els que tenen un coneixement més alt del català.
 
Segons l'enquesta, el català té una gran capacitat d'atracció, ja que el 13% de la població l'ha adoptat com la seva llengua malgrat que no era la seva inicial. El 46% de la població declara que el castellà és la seva llengua habitual, el 36% declara que és el català i un 12% tria les dues llengües.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
mario fletxa bcn
22 de setembre de 2011, 10.37 h

Això és qüestió de la Bozal companys , una españolista imposada per "real" decret de CIU, que a anat sempre contra Catalunya en les seves imposicions, la solució ja l'estaven intentant aplicar els del "tripartit"TAMBÉ.
Per tant tornem enrrere sr. mascarell. Menys "CONYA"


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
serafi fletxa Barcelona
22 de setembre de 2011, 08.58 h

veient les últimes sentències, no sorpren gens aquesta manca de català als jutjats.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.