directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 03:21 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Puyal: 'Si perdéssim la llengua, seria responsabilitat nostra'

El reputat periodista rememora amb paraules i sons el seu 'festeig' amb Barcelona en el pregó de la Mercè

Comentaris 28  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 12 vots )
carregant Carregant

La veu de les transmissions de futbol en català, el periodista barceloní Joaquim Maria Puyal ha pronunciat aquest dijous el pregó que dóna el tret de sortida a les festes de la Mercè. En el discurs, en el qual ha intercalat efectes sonors i cançons, Puyal ha rememorat episodis del que ha qualificat com el seu 'festeig' amb Barcelona. El periodista ha reivindicat 'l'orgull pel patrimoni col·lectiu' i la defensa de 'les coses pròpies', entre elles, la llengua. 'Si perdéssim la llengua -que, pel camí que anem, tampoc no seria tan inimaginable-, al final de tot, seria responsabilitat nostra', ha afirmat. Puyal ha reclamat líders 'que tinguin el valor de l'autenticitat, treballin, s'exigeixin, s'esforcin i es estiguin convençuts d'allò que ens diuen'. 



Comparteix
   


Etiquetes
Les festes de la Mercè, que se celebren entre el 22 i el 25 de setembre, han estat inaugurades aquest dijous a la tarda amb el tradicional pregó, que aquest any ha pronunciat el periodista barceloní Joaquim Puyal. L'escenari ha estat un Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona replet d'autoritats i representants de la societat civil de la ciutat, entre ells l'alcalde Xavier Trias -que assisteix per primera vegada com a cap del govern municipal-, els tinents d'alcalde de l'Ajuntament i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. A l'acte també hi eren presents el secretari general de CiU i candidat a les properes eleccions generals, Josep Antoni Duran i Lleida o l'exministre espanyol, Narcís Serra.
 
El pregoner d'enguany ha fet un recorregut pels seus records de la ciutat. Fent servir efectes sonors i cançons, Puyal ha explicat la seva 'història d'amor amb Barcelona', de la qual ha responsabilitzat, en bona part, als seus pares. La veu d'una venedora de diari, el so del virolai, del 'Diario hablado de Radio Nacional de España', del teclat d'una màquina d'escriure, la sintonia del programa de televisió 'Vostè pregunta', el discurs de Pau Casals a l'ONU i la sintonia de TV3, així com cançons de Núria Feliu, Serrat, Los Clippers, Luis Aguilé, Peret, Guillermina Motta, Moncho, Sirex, Gino Paoli, The Moody Blues, Joan Isaac, Lluís Llach, Jaume Sisa, Raimon, Maria del Mar Bonet, la Companyia Elèctrica Dharma, Marina Rosell, La Trinca, Gato Pérez, Dyango, Freddie Mercury i Montserrat Caballé, Los Manolos, Sau, Sangtraït, Sopa de Cabra, Els Pets, Lax'n'Busto, Gossos, Antònia Font o Manel han servit Puyal per il·lustrar el recorregut per la història de la ciutat. 
 
Puyal ha invocat la urbanitat i la força que tenen els ciutadans. Després de recordar les sinèrgies entre grups polítics i socials per fer front al franquisme, el periodista ha afegit: "si els catalans anem junts, som imbatibles. Per tant, quan l'objectiu comú s'ho mereix, sempre cal superar les diferències".
 
Reivindicació de la llengua i la cultura
 
El pregó li ha servit també per reivindicar les costums i la cultura del país. Puyal ha reclamat els catalans que defensin el patrimoni col·lectiu i se'n sentin orgullosos. 'No sempre hem tingut la prudència i l'orgull de defensar les nostres coses', ha declarat, i ha inclòs entre aquestes la llengua. 'La clau és estimar o defensar allò que és nostre', ha afegit.
 
El periodista ha tingut un record emocionat per Pasqual Maragall, a qui ha agraït l'esforç per millorar Barcelona. L'agraïment l'ha estès a altres personalitats que també es van implicar en projectes com ara els Jocs Olímpics de 1992, que, segons ha afirmat, va fer que els ciutadans de la ciutat es retrobessin amb 'l'orgull de ser barcelonins'. Puyal ha aprofitat aquest record per reivindicar lideratges. 'Ens calen líders de debò. Que tinguin el valor de l'autenticitat, que treballin, s'exigeixin, s'esforcin i estiguin convençuts d'allò que ens diuen', ha explicat Puyal. I ha afegit: 'Líders de debò, que te'ls miris als ulls i te'ls creguis, amb més fons que aparença, amb més compromís que simple implicació, amb més autoritat encara que poder'.
 
El discurs ha acabat amb unes paraules en diferents llengües amb les què el periodista ha desitjat bones festes a tots els ciutadans de Barcelona.
 
L'alcalde, que ha introduït el pregoner, ha destacat l'amor per la ciutat i per la llengua de Joaquim Maria Puyal. Segons Trias, Puyal és un 'pregoner d'una llengua desacomplexada' i ha afirmat que les seves retransmissions a la radio són una mostra de que el català és viu. 
 
Invitació de l'alcalde als barcelonins
 
Trias també s'ha dirigit als ciutadans de Barcelona per demanar-los que participin i gaudeixin d'unes festes que mostren Barcelona com una ciutat amb una cultura i identitats pròpies, però oberta. També ha convidat a la gent de la resta de Catalunya a afegir-s'hi. Les festes de la Mercè són, segons ha dit, una oportunitat perquè la ciutat doni la millor cara i ha recordat que 'cal viure-la amb civisme'. 
 
Un cop acabat el pregó, l'alcalde ha assistit al 'Toc d'Inici', que ha tingut lloc a la plaça Sant Jaume i en el què els elements del bestiari de la ciutat, que formen part del Seguici Popular de Barcelona, han interpretat les seves danses, alguns d'ells amb pirotècnia. Més tard, Trias i les autoritats han assistit en el mateix escenari al primer passi de les projeccions que es faran sobre la façana de l'Ajuntament. En aquest cas, la projecció de 'La Casa Màgica'.
 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#30
Jordi fletxa CATALUNYA
25 de setembre de 2011, 01.17 h

#28 Agraeixo als inmigrants xarnegos el seu vot negatiu,això en dona forces perqué veig que no soc com ells,a banda d'això mentre segueixin escribint el seu dialecte no puc saber que diuen,i mira que deu se interessantíssim.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
Pantinet fletxa Les Escaldes
24 de setembre de 2011, 20.24 h

#28 HE TENIDO UN SUENYO. Que em podries traduïr el que has escrit? Aquesta "jerga" que tens per idioma crec que en podries precindir. Entenc que les has passat putissimes, s'enfonsà la patera a 10 Kms. de la costa i quasi t'ofegues. Com tots savem que no et dius HE TENIDO UN SUENYO. Et dius: Ka Ondongo Mondongo.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
24 de setembre de 2011, 20.14 h

#27 Que Catalunya era independiente aunque los piltrafas idependistas no tenian N.P.I. de lo que representaba, hasta tal punto que a un fulano mal educado llamado jordi lo quemaban vivo en la plaza Cataluña,el sujeto éste se las daba de catanalista y emancebado cuando en realidad era un puto gigoló, mantenido por una mujer muy mayor a la cuál hacia cosquillas y le cuidaba el jardin.Su verdadero nombre era Mohamet no se qué.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
Jordi fletxa CATALUNYA
24 de setembre de 2011, 18.34 h

#25 Com es fà per poder traduïr el que diu aquest inmigrant?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
Pantinet fletxa Les Escaldes
24 de setembre de 2011, 18.11 h

#23 HE TENIDO UN SUENYO. Welche Sprachen sprechen Sie? Es guarani? espanyol oder grober? Machen Sie Ihre Familie glücklich und töten sich selbst, Fötus.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
24 de setembre de 2011, 18.09 h

#24 Escribe bien coño que no cuesta nada.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
Jordi fletxa CATALUNYA
24 de setembre de 2011, 17.20 h

#23 Algun tradutcor per aquest pobre inmigrant si us plau...


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
24 de setembre de 2011, 17.10 h

#21 Teneis la sarten por el mango con la INDEPENDENCIA ataran los perros con longanizas,no habrá desempleo,las empresas contrataran, a la gente le sobrará el dinero,no habrá robos ni delicuentes, los políticos que manejarán la pasta no serán corruptos estilo Millet y demás,los jubilados e inválidos cobraran religiosamente sus pensiones,la sanidad y ensenñanza tambien de primera todos doctorados de lo que sea,aunque no sirva para nada.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
Pantinet fletxa Les Escaldes
24 de setembre de 2011, 10.01 h

#21 Dons noi, els BOTIFLERS POLÍTICS que ens governen, son escollits per nosaltres. Per ells primer es la POLTRONA, després el PARTIT,desprès EJSPANYA i deixen un reconet per Catalunya per que els tornem a votar. Imaginet que un dia som independents amb un govern amb aquests polítics que tenim ara................. (per anar a pixar i no fer gota)


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
Josep fletxa Ciutat de Mallorca
24 de setembre de 2011, 09.33 h

Ja hi tornem a ser amb carregar a l'esquena dels catalans la responsabilitat de la supervivència del català. Puyal oblida que fa 300 anys que Espanya utilitza tots els mecanismes legals, policíacs i militars per exterminar la nostra llengua, massa ha fet la societat civil per conservar encesa la flama de la llengua. Ens calen líders polítics valents, però no per "treballar" i "esforçar-se", sinó per assolir la independència, passa imprescindible per garantir-ne el futur del català i d... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.