directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 11:57 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Montilla alerta: 'El pacte fiscal no té encaix ni a l'Estatut ni a la Constitució'

Des de Madrid aposta per la 'negociació política' com a via per tancar les fissures que ha deixat la sentència de l'Estatut

Comentaris 30  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

L'expresident de la Generalitat i primer secretari del PSC, José Montilla, ha alertat aquest dijous des de Madrid que el pacte fiscal 'no té encaix ni a l'Estatut ni a la Constitució' i és un pas en fals que no aporta solucions reals a la crisi. Segons Montilla, el sistema de finançament actual 'està donant bons resultats' i en tot cas caldria apostar per la via política per 'incorporar-hi nous ajustaments ' com un consorci tributari entre hisendes, la clarificació del procés per al pagament dels fons de competitivitat i la millora del reconeixement de l'esforç fiscal. Relacionar la crisi al dèficit fiscal, ha dit, 'es faltar a la veritat i generar una falta d'expectatives que pot ser molt perillosa'.

Comparteix
   


Etiquetes
Montilla ha fet aquestes manifestacions en un esmorzar a Madrid presentat per l'exministre Carlos Solchaga on entre d'altres ha assistit l'alcalde de Lleida i candidat a succeir-lo com a primer secretari del PSC, Ángel Ros, a més del secretari d'Estat de Transports, Isaías Táboas, i el secretari general del Grup Socialista al Congrés, Eduardo Madina.
 
Montilla ha recriminat a CiU que tan sols hagi 'pres consciència de la crisi' quan ha començat a governar i després de tenir 'una actitud displicent' on 'per irresponsabilitat o per ignorància reclamava un augment de la despesa i menys ingressos'. En aquest sentit, ha recordat al president de la Generalitat, Artur Mas, que la solució de la crisi no només pot passar per les retallades ni per un pacte fiscal que al seu entendre, plantejat en els termes actuals 'proclama l'extinció del procés estatutari i l'esgotament de la via constitucional'. 
 
I és que segons el primer secretari del PSC a Catalunya s'ha produït un 'reescalfament' del debat sobiranista o independentista en què la prioritat del Govern no se situa en la lluita contra la crisi i la posada en marxa de polítiques de suport a la recuperació, sinó en formular un diagnòstic que situa el principal problema de Catalunya en el dèficit fiscal i que implica que la via constitucional està esgotada i per tant cal iniciar la 'transició nacional'.
 
'CiU menysté els avenços del nou sistema de finançament'
 
Per contra, Montilla sosté que el nou sistema de finançament que es va posar en funcionament al 2009 'està donant bons resultats i és més just' que l'anterior perquè 'reconeix millor l'esforç fiscal i no castiga com abans la solidaritat'. CiU, ha dit, 'menysté aquest s avenços i proposa un nou sistema que, formulat en els termes ambigus que avui coneixem, des del meu punt de vista no tindria encaix ni a l'estatut ni a la constitució'.
 
Segons l'expresident de la Generalitat caldria 'renovar' el nou sistema del 2009 i apostar per la via política per 'incorporar nous ajustaments al model' com un consorci tributari entre les dues hisendes, la clarificació del procés per al pagament dels fons de competitivitat i la millora del reconeixement de l'esforç fiscal, 'però relacionar la crisi al dèficit fiscal és faltar a la veritat i generar una falta expectativa que pot ser molt perillosa'.
 
Aposta per una cultura federal de l'Estat
 
Montilla ha defensat un cop més pel projecte de l'Espanya federal des de la 'plena i recíproca lleialtat' i 'l'abandó de la temptació fàcil de la inèrcia centralista'i ha rebutjat els missatges dels que 'volen endossar la responsabilitat del deute a les administracions que estan més a prop dels ciutadans'. 
 
També ha advertit que el debat independentista 'està sobredimensionat' i 'allunya els ciutadans de la vida política perquè les seves prioritats quotidianes no coincideixen amb les polítiques'. 
 
Segons Montilla, cal una negociació amb el Govern català i les forces 'compromeses amb la via estatutària' per tancar les fissures que va deixar la sentència de l'Estatut. 'Les aventures poden generar més frustració i la independència no és la solució convenient ni per a Catalunya ni per a Espanya', ha sentenciat.
 
La regressió autonòmica tindria contestació interna al PP
 
L'expresident de la Generalitat també s'ha mostrat convençut que en el cas que el PP guanyi les eleccions, Mariano Rajoy ho tindria 'molt difícil' per fer un procés de regressió autonòmica, perquè malgrat que hi ha líders d'aquesta formació que defensen un procés de recentralització, com María Dolores de Cospedal, aquestes mesures tindrien 'contestació interna' per part dels barons territorials del propi partit.
 
Aposta perquè Rubalcaba sigui secretari general del PSOE
 
Montilla també ha apostat perquè Alfredo Pérez Rubalcaba sigui secretari general del PSOE i ha evitat pronunciar-se sobre la possibilitat que Carme Chacón sigui la pròxima candidata a la presidència de la Generalitat.
 
Segons Montilla 'seria convenient' que el candidat a les eleccions generals fos també el secretari general del partit, però ha recordat que serà el propi PSOE i el propi Rubalcaba qui decidiran sobre aquesta qüestió al Congrés que han de celebrar abans del juny de l'any que ve. 
 
Pel que fa a Chacón, no s'ha volgut pronunciar sobre si la veu com a candidata a la presidència de la Generalitat, i ha afirmat que és 'un gran actiu pel socialisme català i espanyol'.
 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#30
mario fletxa bcn
12 d'octubre de 2011, 10.43 h

#27 En aquell moment ERC no havia sigut reconeguda com a partit polític, per tant no diguis que ERC va votar en contra, Heribert Barrera va estar en la configuració de l'estatut perquè en aquell moment tots els partits catalans ( ERC va ser l'últim partit a ser reconegut i no es va poder presentar, a les primeres eleccions) anaven a una per Catalunya, eren moments d'il·lusió col·lectiva , cosa que ara no passa per desgràcia per tots, saberut.
Jo encara tinc il·lusió!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
serafi fletxa Barcelona
10 d'octubre de 2011, 11.06 h

#28 qué és pitjor? M'ho pots aclarir, si us plau. I si no recordo malament els amos de a qui es va regalar la presidencia es varen ocupar després de "pasar el cepillo" al que havien pactat. I aquesos mateixos amos tampoc varen cumplir amb el compromis de la presidencia. Vaja que varen actuar com el que son: españoles.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
jordibcn fletxa Barcelona
10 d'octubre de 2011, 10.42 h

#27 Ja a uns els acuses d´haver donat la Presidència , però no dius que altres van donar l´Estatut per la Presidència.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
serafi fletxa Barcelona
10 d'octubre de 2011, 08.37 h

#26 suposo que quan dius aixó és perque hi vares ser. Jo ho dic per haver-ho vist i sentit a l'entrevista que varen passar a tv3 amb motiu del traspás del molt honorable Sr. Heribert Barrera on ell va dir el que jo he escrit més avall. T'agrada fer el saberut, oi? I donar lliçons també. I mentre hi hagi gent com tu, poc avançarà ERC. Que m'en dius d'haver donat la presidencia del nostre pais a l'enemic? I de passar per l'adreçador amb tot el que manava el Montilla-PSOE? I de fer el rid... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
mario fletxa bcn
8 d'octubre de 2011, 10.51 h

#25 Estàs molt equivocat, va ser l'Heribert qui va aconsellar que primer fos el concert econòmic i CIU va decidir la llengua, primer els diners que és el poder després ja vindrà tot el demés , va dir, però no se'l van escoltar ni a l' Alavedra tampoc pel que es veu , tenien raó tots dos.
Si es va donar la presidència a l' Heribert és perquè va investir president al Pujol. Haig de dir que mai la presidència de la Generalitat ha estat tan ben representada com quan l' ha presidit ERC,... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
serafi fletxa Barcelona
7 d'octubre de 2011, 13.38 h

#24 recordo que va ser el molt honorable Heribert Barrera qui va explicar que quan s'anava a redactar l'estatut de Sau, el Sr. Macià Alavedra va proposar el concert econòmic. I la resta de partits -inclosa ERC- s'hi va oposar.
Potser ara si que tots volem la independencia i que el nostre pais sigui lliure. Pero qui insulta la seva oposició es desqualifica tot sol. I els de CiU han fet moltes coses malament, però mai han regalat la presidència del pais a l'enemic, oi?


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
mario fletxa bcn
7 d'octubre de 2011, 11.52 h

Els del PSC no han amagat mai que no són independentistes, els de CIU sempre, per tant si el partit més votat no fa res per Catalunya o fa poc, reafirmat pel mateix Pujol vol dir que la majoria de la societat catalana els ha avalat i per tant en democràcia s'ha d'acceptar, és a la ciutadania a qui hauriem de criticar, no als polítics que cada quatre anys es poden canviar i que es demostra que la societat vol CIU. Jo no m'hi compto perquè sóc de ERC el partit que va voler aglutinar tots ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
Eduard fletxa barcelona
7 d'octubre de 2011, 09.52 h

Montilla; no pensis. No cal


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
serafi fletxa Barcelona
7 d'octubre de 2011, 08.52 h

fixeu-vos, ara en Nadal ja li escriu a en Mas dient que res de pacte fiscal. Si en te de força l'amo !!! I els obeiexen més que no pas el meu gosset.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
Pedro Méndez fletxa L'ametlla de mar
7 d'octubre de 2011, 08.45 h

El problema per mi, no es que hagi pacte fiscal, ni acord constitucional. El problema es que la classe politica d'aquest "puto" páis, carregat de "chorisos" i salvapatries, no serveixen per a res; fa falta una renovació de la clase politica i escombrar a tots el que en els ùltinms 20 anys han tingut que veure alguna cosa amb la politica. El 15M, va començar una cosa que no s'ha d'aturar fisn que no quedi ningù.
Es l'hora de planteixarse si han de votar sempre en blanc o simplement no anar ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.