directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 12:19 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Galícia s'apunta a la normalització lingüística a les escoles

A partir del curs vinent el 50% de les classes de primària i secundària seran en gallec

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El nou decret d'ensenyament de la llengua gallega ja està en marxa, i a partir del proper curs escolar almenys la meitat de les assignatures hauran de ser en gallec a la primària i la secundària. El nou decret també insisteix en la importància de les noves tecnologies a l'aula, i obliga a impartir classes de llengua estrangera a partir dels 6 anys. Els gallecs enfilen el camí cap a la normalització lingüística al mateix temps que a Catalunya la normalització a les aules ha abaixat la guàrdia, i només gràcies a un acord d'última hora la Generalitat va aconseguir desactivar l'intrusiu decret de la tercera hora en llengua castellana.
alumnes galicia estudiants escola colegi institut classe aula
Comparteix
   


Etiquetes
El president de la Xunta de Galícia, Emilio Pérez Touriño, presentava aquests dies el decret d'ensenyament en llengua gallega, i la descrivia com una "garantia de la plena igualtat i competència entre el gallec i el castellà al sistema educatiu".

Amb el nou decret, l'ensenyament a primària, ESO i batxillerat serà almenys el 50% en gallec, i serà obligatòria la docència en aquesta llengua en les matèries de matèmàtiques, coneixement del medi natural, la nova educació per a la ciutadania, ciències naturals, geologia, biologia, física, química, ciències socials, geografia i història i llengua i literatura gallegues. Els centres podran triar si cursen en castellà les matèries restants: educació física, educació artística, religió, educació plàstica, música, tecnologia i cultura clàssica.

Per la seva banda, la consellera d'Educació i Ordenació Universitària gallega, Laura Sánchez Piñón, considera que el decret s'ha tirat endavant d'acord amb les recomanacions del Consell Consultiu de Galícia, i creu que el decret continua essent "el decret de tots", ja que "va ser consensuat fins l'últim moment per tots els grups parlamentaris".

Trenta anys després de l'adveniment de la democràcia, els gallecs començaran a poder rebre l'educació en la seva llengua. Un pas important cap a la plena normalització lingüística de la pàtria gallega, que coincideix amb un període de relaxació pel que fa a la normalització a les escoles catalanes, sobretot a partir de l'ofensiva de l'executiu espanyol, que va intentar imposar la tercera hora de castellà a les aules passant per sobre les competències exclusives de la Generalitat en ensenyament.

La solució actual, que deixa que els centres escullin en quina llengua cursaran aquesta tercera hora, suposa, a la pràctica, que a la totalitat de Catalunya es rebaixin les hores de llengua catalana a les aules.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.