directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 10:14 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

'No som uns pidolaires. Si el Govern no ens envia diners, també treballarem', replica un casal català a l'Argentina

El president de l'entitat, Carles R. Capdevila, defensa que les comunitats catalanes a l'exterior han de fer una tasca per Catalunya, amb o sense ajuts

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

El reajustament econòmic ha afectat també els ajuts que reben les comunitats catalanes a l'exterior i això ha rebut les crítiques de la Federació Internacional d'Entitats Catalanes (FIEC). Però el president del Casal dels Països Catalans a la Plata (l'Argentina), Carles R. Capdevila, replica que la federació no representa tots els casals i argumenta: 'No som uns pidolaires. Si la Generalitat ens envia diners, benvolguts siguin, però si no, treballarem el mateix', explica en una entrevista a l'ACN. Capdevila recorda com, durant i després de la Guerra Civil, eren els catalans residents a l'Argentina els que enviaven vaixells carregats d'aliments i objectes diversos cap a Catalunya.

Comparteix
   


Etiquetes
Després que s'aprovessin els pressupostos de la Generalitat el juny del 2011, la Federació Internacional d'Entitats Catalanes (FIEC) va denunciar que les comunitats a l'exterior pateixen aquest any una retallada 'desproporcionada i injustificada', la qual asseguren que és una 'catàstrofe per la gran majoria d'entitats catalanes' a l'estranger. Si al pressupost d'Afers Exteriors per al 2010 es preveien 2.187.900 euros per als casals catalans, en el del 2011 la xifra es redueix en un 43,3%, fins als 1,24 milions d'euros. 
 
Contrastant amb les dures crítiques de la FIEC, el president del Casal dels Països Catalans a la Plata defensa que els casals s'han de fer càrrec de la situació de l'economia i que seguiran treballant per Catalunya des de l'estranger, amb o sense ajuts del govern. 
 
Cultura catalana al Con Sud d'Amèrica
 
A l'Argentina hi ha 17 casals catalans i, de fet, el Casal de Catalunya de Buenos Aires va ser el primer en néixer a tot el món, el 1886. Cent anys més tard, un grup de famílies catalanes fundava el Casal dels Països Catalans de la Plata (capital de la província de Buenos Aires), amb un jove Germà Capdevila -actual director de la publicació 'Catalonia Today'- com a president. Quan aquest va marxar cap a Catalunya, el seu pare, Carles R. Capdevila -argentí fill de catalans i periodista jubilat-, va agafar les regnes de l'entitat. Actualment el casal compta amb 360 socis, dels quals només 19 són nascuts a Catalunya. 
 
'Els casals catalans ja no són centres d'acollida d'immigrants, sinó centres culturals', exposa Capdevila. Concretament, l'activitat prioritària del casal de la Plata és l'ensenyament de la llengua catalana. Entre moltes altres coses, també ofereix informació a les persones que s'interessen per la cultura catalana. I què és el que més es coneix de Catalunya a l'Argentina? El Barça, sense cap dubte. 'És una cosa impensada de discutir i per a nosaltres és importantíssim', diu el casal català. A l'equip de futbol, el segueixen, en popularitat, el cantautor Joan Manuel Serrat, l'arquitecte Antoni Gaudí i, amb menys intensitat, Salvador Dalí. 
 
Empreses que abandonen l'Argentina
 
És avui en dia l'Argentina un bon país on emigrar? 'Encara és un país d'oportunitats, sí, però sense un fonament sòlid en la legalitat', explica Capdevila. És per això que 'ara mateix, moltes empreses catalanes que van anar cap a l'Argentina durant els anys 90 estant tornant o estan anant cap al Brasil, Colòmbia o Xile perquè l'economia i la política és més fiable. I tenim cicles, en què esclata l'economia i hi ha devaluacions del 100%... és una economia molt difícil'. 
 
Des de fa uns dies i fins al proper 14 d'octubre, mig centenar de catalans residents a l'Argentina i argentins catalanòfils són de visita al Principat per conèixer amb més profunditat el país. 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
mario fletxa bcn
14 d'octubre de 2011, 11.11 h

A l'exterior saben millor que nosaltres com està el pati i que caldria fer però no se'ls dóna el suficient suport perquè es creuen (el govern ) que no tenen significació suficient, errada descomunal! internet fa molt bé la seva feina i està a tot arreu però el govern es pensa que tot el que passa a Catalunya només incumbeix a Catalunya quan el català es parla i es revifa a tot arreu del món gràcies als casals i a internet ( això ho tenia clar el govern sortint, que els va potenciar... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
joan m ferran fletxa l'Havana Cuba
13 d'octubre de 2011, 22.23 h

el primer Casal Català arreu el mon, fora de Catalunya, va ser La Sociedad de Beneficencia de Naturales de Catalunya, a l'any 1842 a L'Havana. encara existeix i es fa menció d'ell i de la seva primacia a la Llei dels Casals de la Generalitat.
Visca Catalunya


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Marc fletxa Stuttgart (Alemanya)
13 d'octubre de 2011, 14.29 h

Han retallat un 41% els fons destinats als casals catalans a 2011 i es diu que els retallaran un altra 40% a 2012. Es volen carregar les delegacions exteriors del Govern de Buenos Aires i de Berlin. Cancelen convenis del Llull amb entitats com el Catalan Center de la Universitat de New York i el forcen a tancar. Tanquen els lectorats de català de les universitats de Bielefeld i Würzburg a Alemanya, les de Trieste, Pisa i Roma III a Itàlia, les de Teheran i Allameh Tabatabai a l'Iran. I a sob... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.