directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 08:46 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Els mediadors demanen a ETA que deixi les armes i als governs espanyol i francès que acceptin un diàleg 'polític'

Recorden que una 'pau duradora' passa perquè els actors parlin de temes 'polítics tot consultant la ciutadania'

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Els mediadors que han participat a la conferència de pau de Sant Sebastià han reclamat a ETA que 'faci una declaració pública del cessament definitiu de la totalitat de les accions armades' i als governs espanyol i francès que acceptin aquesta declaració i obrin un diàleg sobre les conseqüències d'aquest conflicte. En una declaració de cinc punts, també han reclamat que es promoguin 'programes i mesures' per impulsar la 'reconciliació' des del reconeixement i compensació de 'totes les víctimes', i han advertit que una 'pau duradora' passa perquè els actors s'apleguin per parlar de temes 'polítics tot consultant la ciutadania'. Per últim, han reclamat un comitè de seguiment de les recomanacions.  Aquest és el contingut final de la declaració que ha llegit l'exprimer ministre irlandès, Bertie Ahern, després de tres hores de reunió. El document recorda que 'ha arribat l'hora i la possibilitat de posar punt i final a l'última confrontació armada d'Europa', un objectiu que 'pot ser assolit ara amb el suport de tota la ciutadania, els seus representants polítics, i el d'Europa i la comunitat internacional'.

Comparteix
   


Etiquetes
Els signants han afirmat que no han acudit a la conferència de pau a 'imposar res' sinó 'de bona fe i amb l'esperança d'oferir idees des de la seva experiència', i han recordat que acabar amb una situació de violència i conflicte 'mai és fàcil' i cal 'valentia, voluntat d'assumir riscs, compromisos profunds, generositat i visió d'Estat'. La pau, continua la declaració, 've quan el poder de la reconciliació pesa més que els hàbits d'odi i quan la possibilitat del present i el futur és infinitament millor que l'amargura del passat'. 
 
Abandó de les armes i diàleg sobre les conseqüències del conflicte
 
Per aquest motiu els mediadors demanen que es compleixin cinc punts. En primer lloc, que ETA 'faci una declaració pública de cessament definitiu de l'activitat armada' i sol·liciti el diàleg amb els governs d'Espanya i de França per 'enfocar exclusivament les conseqüències del conflicte'. En segon lloc, que els governs d'Espanya i de França 'acceptin' aquesta declaració i iniciïn converses exclusivament referides a aquestes conseqüències del conflicte.
 
Impulsar la reconciliació
 
El tercer punt insta les parts a posar en marxa 'programes i mesures' per avançar en la reconciliació des del 'reconeixement i compensació' a 'totes les víctimes'. Aquests programes han de partir del 'reconeixement del mal que s'ha fet i mirar de guarir les ferides socials i individuals'.
 
Diàleg polític i consulta a la ciutadania
 
El quart punt recorda que perquè hi hagi 'una pau duradora' cal que els 'actors de la no violència i els representants polítics s'apleguin per parlar de 'qüestions polítiques i d'altra mena tot consultant la ciutadania'. En aquest punt, recorden que 'les terceres parts observadores o facilitadores ajuden al diàleg' i que aquest procés es podria fer amb el concurs de 'facilitadors internacionals' si així ho acorden les parts implicades.
 
El cinquè punt recomana que s'organitzi un comitè de seguiment d'aquestes recomanacions.
 
Tots menys el PP
 
A la conferència, organitzada per Lokarri, hi han estat presents l'exsecretari general de la ONU i Premi Noble de la Pau 2001, Kafi Annan, juntament amb el president del Sinn Fèin, Gerry Adams, l'exprimer ministre irlandès Bertie Ahern, l'exministre de l'Interior i Defensa francès Pierre Joxe, i el primer ministre noruec, Gro Harlem Brundtland, que han ocupat la taula presidencial de la conferència. 
 
També hi ha estat presents una cinquantena de personalitats i representants de formacions polítiques i organitzacions socials i sindicals com el PNB, PSE-EE, Amaiur, EA, Alternatiba, Aralar, ELA, LAB, CCOO i UGT. Per contra, el PP i UPyD no hi ha assistit adduint que és un acte de 'campanya de Batasuna' que dóna cobertura a les pretensions polítiques d'ETA. 
 
La trobada ha tingut lloc a la sala Gandhi de la Casa de la PAU i els participants han estat rebuts per l'alcalde de Sant Sebastià, Juan Karlos Izaguirre, i pel diputat general de Guipúscoa, Martín Gaditano. Dins del saló, tots els participants han exposat les seves aportacions mentre els membres de la mesa presidencial han pres notes.
 
El govern espanyol no hi ha assistit però ha afirmat que 'respecta' la decisió dels socialistes bascos de ser presents a la trobada. El ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, ha apuntat que en aquesta conferència ETA busca una 'cobertura' que 'justifiqui davant ella mateixa l'abandonament de la violència', mentre que el portaveu José Blanco ha apuntat que el final d'ETA està 'més a prop cada dia'.
 
La conferència ha coincidit amb la publicació per part del diari britànic The Guardian d'una informació que afirma que ETA podria anunciar el seu 'final definitiu' durant aquesta setmana.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
17 d'octubre de 2011, 20.15 h

Molts espanyols, considerats terroristes pels francesos, varen lluitar contra França. Els capitans Luis Daoíz y Torres i Pedro Velarde, ("Daoíz y Velarde"), oficials d'artilleria de la caserna de Monteleón que es van sumar a l'aixecament del 2 de maig de 1808 contra les tropes franceses i per la seva llibertat, n'és un exemple. En guanyar ja no ho eren terroristes i es convertiren en màrtirs per la llibertat d'Espanya.

Els espanyols tenen por que ETA deixi les armes i no puguin lluitar ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.