directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 13:39 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Els consellers de Salut de Catalunya, País Valencià, Euskadi i Galícia, partidaris de reorganitzar el sistema sanitari

Aposten per augmentar la col·laboració entre sector públic i privat

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Els consellers de Salut de la Generalitat, la Generalitat Valenciana, Euskadi i Galícia s'han mostrat partidaris aquest dijous de reformar el sistema sanitari, més enllà de reduir despeses o augmentar els ingressos. En una taula rodona a Esade, els quatre dirigents han proposat diverses fórmules, una de les quals podria ser l'augment de la col·laboració entre el sector públic i les empreses privades en diferents graus i sectors.

Comparteix
   


Etiquetes
La introducció del copagament o de taxes suplementàries, a més d'augmentar l'aportació d'impostos, és una de les vies per incrementar els ingressos, i l'eficiència tecnològica, la flexibilitat de les plantilles i la reducció de la despesa farmacològica serien les principals apostes per disminuir les despeses.
 
Però més enllà del balanç econòmic, tots quatre han coincidit que cal mirar de reformular el sistema a llarg termini, perquè els malalts, sobretot els crònics, tinguin una atenció sanitària continuada i no fragmentada. A més, per augmentar l'eficiència i reduir la despesa pública aposten per reforçar la col·laboració público-privada, amb els proveïdors de fàrmacs, els laboratoris, les empreses tecnològiques i les que presten serveis sanitaris. Això, redunda en els dos sectors, segons el conseller valencià, Luis E. Rosado, ja que l'administració pública s'estalvia diners i les empreses privades incrementen ingressos, a més de que els malalts reben una millor atenció.
 
Rosado ha recordat que la despesa sanitària ha augmentat molt per sobre del PIB en els últims anys i que això no és sostenible gaire temps més, tenint en compte la crisi econòmica i el futur de la piràmide d'edat.
 
Boi Ruiz ha explicat que la reforma 'estructural' del model sanitari és una necessitat a mitjà o llarg termini, mentre que la 'contenció de costos' és necessària a curt termini a causa de la crisi econòmica i financera. Però a part d'això, ha opinat que cal arribar a un acord polític i social per gestionar 'les expectatives ciutadanes', i arribar a un pacte 'moral' que genera 'incertesa' a la ciutadania. Per això, s'ha qüestionat si ha de ser un dret bàsic el fet de tenir els metges 'a cinc minuts de casa', amb servei ràpid, d'excel·lència i eficaç. Segons ell, potser caldrà prescindir d'algun dels elements actuals de la sanitat pública.
 
La consellera gallega, María del Pilar Farjas, també ha apuntat en aquest sentit i ha demanat 'corresponsabilitat' als 'pacients-demandants'. A més, ha dit que un moment de crisi com l'actual pot ser un 'moment d'oportunitats' per aprofitar per reformar el sistema. Segons ella, la principal virtut del sistema sanitari espanyol no és la universalitat, sinó la capacitat d'incorporar l'excel·lència.
 
Per millorar l'eficàcia del sistema públic, Ruiz ha dit que l'atenció primària ha de resoldre més problemes i atendre els malalts crònics. També ha apostat per millorar la 'productivitat' dels hospitals, donant-los més autonomia de gestió, i donant més poder i potestats als metges, a més d'autoritat, tot i que ha admès que caldria canviar la legislació estatal. 
 
Sobre la reducció de la despesa farmacològica, el conseller català ha dit que cal plantejar als laboratoris que la sanitat pública comprarà els resultats dels seus productes, no els seus productes en si mateixos, i que tots dos poden 'compartir riscos'. La consellera gallega ha recordat que a la seva autonomia s'han estalviat 100 milions d'euros fent un nou catàleg de fàrmacs i el conseller basc, Rafael Bengoa, ha dit que cal apostar pels genèrics 'però sense passar-se'.
 
El conseller valencià ha apostat clarament per la gestió pública de tipus empresarial i ha criticat que es contractin càrrecs intermitjos 'per confiança i no per criteris professionals' i que els contractes busquin la 'garantia, però no l'eficiència del professional'. Segons ell, les relacions amb els metges i el personal sanitari han d'estar més basades en els objectius a aconseguir, però ha admès que això necessita la seva complicitat, a més de la dels ciutadans. 
 
Una de les poques discrepàncies ha estat la del conseller valencià amb Boi Ruiz. Mentre Rosado ha dit que hi ha d'haver 'cohesió' entre autonomies i estat per ajudar-se mútuament en el sistema sanitari i que no hi hagi disparitat de serveis, Ruiz ha dit que el problema no és la descentralització, sinó que l'estat promogui nous serveis sense dotar les autonomies dels recursos suficients, cosa que ha qualificat de 'deslleialtat institucional'.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
violant fletxa St. Cugat del Vallès
21 d'octubre de 2011, 19.33 h

http://issuu.com/cafeambllet/docs/comicweb

Us recomano aquesta web, que de manera clara i diàfana i molt aclaridora, per mitjà d'un còmic, explica la situació de la sanitat catalana. El seu títol és prou eloqüent: ”Sociovergència sanitària o com 2 partits han ensorrat la sanitat pública”


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
21 d'octubre de 2011, 13.29 h

el sistema de funcionaris exclusivament és molt car. En massa ocasions l'eficiencia és massa baixa, doncs no hi ha un "amo" que s'hi jugui res. El sistema privat exigeix constant superació, altrament el client marxa a la "compe". Hi ha dades molt precises en l'ensenyament: les millors notes venen d'escoles privades i concertades. I no val a dir que les publiques tenen d'absorbir l'immigració. També ho fan moltes privades i concertades, però saben que la seva subsistencia depén del bé qu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
mario fletxa bcn
21 d'octubre de 2011, 10.21 h

Catalunya ? perquè? tenim el millor sistema , són els altres que han de procurar esmenar-se. o és que el boi vol anar a pitjor?, vol alliçonar? a qui ? perquè?. Nois ho tenim pellut.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.