directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 10:27 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

20N doble fletxa

Duran és 'molt pessimista' respecte a una possible unitat catalana a Madrid a favor del pacte fiscal

Argumenta que 'la gran anomalia' política a Catalunya és que PSC i PPC no tenen les mans lliures al Congrés

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El candidat de CiU a les eleccions generals, Josep Antoni Duran i Lleida, ha opinat aquest dilluns que no hi haurà unitat catalana a Madrid a favor del pacte fiscal per molt que hi pugui haver un 'acord de mínims' al Parlament. La mateixa setmana que la comissió sobre el concert tanca els seus treballs a la cambra catalana, Duran ha reconegut que ell és 'molt pessimista' respecte a la possibilitat que l'acord català es traslladi al Congrés dels Diputats, perquè ja s'ha vist anteriorment com PSC i PPC 's'arruguen i se sotmeten a la disciplina dels partits espanyols'. De fet, ha subratllat que 'la gran anomalia' política a Catalunya és que el PPC i sobretot el PSC no tenen les mans lliures a Madrid.

Comparteix
   


Etiquetes
Duran s'ha mostrat convençut que per molt que hi hagi un acord de mínims a Catalunya, ja s'ha vist en altres ocasions que, 'a l'hora de la veritat', el PSC i el PPC 's'arruguen i se sotmeten a la disciplina' dels partits espanyols. Més greu, al seu parer, és el cas del PSC, perquè és el partit català amb més diputats a Madrid, i el fet que no puguin actuar amb independència del PSOE suposa un 'dèficit polític molt important'.
 
Durant el col·loqui, el secretari general de CiU ha assegurat que el seu grup sempre ha fet pedagogia sobre el dèficit fiscal que pateix Catalunya, i va aconseguir que es publiquessin les balances fiscals, tot i que el govern espanyol va trigar 'temps immemorials' en publicar-les i només ho ha fet una vegada. 'No ens cansem de dir-ho, però no hi ha millor sord que el que no vol escoltar', s'ha queixat Duran, que ha remarcat que en alguns indrets d'Espanya no interessa que hi hagi pacte fiscal. 
 
Ha reivindicat que Catalunya porta molt temps sent solidària i vol continuar sent-ho, i ha posat l'exemple de la recaptació de l'IRPF, on els catalans aporten un 28% del total espanyol i només torna el 14% per a les entitats socials de Catalunya.
 
En aquest punt, ha subratllat que Europa va ajudar amb molts recursos l'estat espanyol però va deixar de fer-ho quan va considerar que ja n'havia donat suficient perquè els espanyols arribessin al nivell de riquesa de la mitjana europea. De fet, ha assegurat que molts governants han tingut 'molts diners i no els han aprofitat', i han preferit que els seus pobles continuessin depenent dels subsidis per tenir-los així 'captius'.
 
El masoquisme dels catalans
 
Duran ha aprofitat la seva participació en un esmorzar al Col·legi d'Enginyers de Canals, Camins i Ports per lamentar que els catalans donessin el suport més gran de la història al PSC en les passades eleccions generals quan tot just acabava de produir-se el caos de Rodalies. 
 
'Un havia de pensar que aquelles persones havien d'estar molt escandalitzades, però no sé què li passa a aquest país, si tenim un cert grau de masoquisme', s'ha queixat, tot recordant que aquella crisi va afectar 400.000 persones.
 
Així, el líder d'UDC ha lamentat que els catalans es queixin de no sentir-se representats ni per PP ni per PSOE i després els votin, fent que passin 'per davant de les forces polítiques de casa'.
 
El candidat de CiU ha insistit que quan hi ha eleccions generals, la ciutadania tendeix a pensar que només és útil votar PP i PSOE, però quan aquests dos partits han obtingut majories absolutes, 'Catalunya ha estat marginada totalment'. 'La força de Catalunya passa per CiU', ha conclòs.
 
CiU situada en la centralitat política
 
Duran ha celebrat que la candidata del PSC, Carme Chacón, digui que CiU és igual que el PP, mentre que els populars asseguren que la federació va ser la 'crossa' de José Luis Rodríguez Zapatero. 'Això vol dir que anem bé, estem allà on hem d'estar sempre: en la centralitat política', ha resumit el democratacristià.
 
Ha assenyalat que, mentre populars i socialistes acusen l'altre de ser o pactar amb CiU, són ells els que es posen d'acord quan els convé, com per no transferir la gestió de l'aeroport del Prat, o per canviar la llei de ports contra Catalunya.
 
Duran ha reivindicat CiU com una 'tercera via amb veu pròpia, amb mans lliures i que només depèn dels seus electors, no del que decideixi el PP o el PSOE a nivell espanyol'. En aquestes eleccions, ha dit, és important optar per la federació per Catalunya i també per donar-li més força al Govern de Catalunya, i ha recordat que 'es pot castigar el PSOE sense haver de votar el PP'.
 
En declaracions posteriors als periodistes, Duran ha negat que li hagin proposat ser president del Congrés i ha assegurat que no pensa deixar la seva condició de portaveu de CiU a la cambra baixa. 'Ningú m'ha parlat absolutament de res. La meva vocació és ser portaveu de CiU', ha dit.
 
Debat difícil sobre el magatzem nuclear
 
D'altra banda, en preguntar-li sobre el magatzem nuclear a Ascó durant el col·loqui, Duran ha recordat que hi ha una resolució del Parlament en contra d'aquesta instal·lació i que la zona, que no el municipi d'Ascó, no el vol perquè ja estan molt castigats per centrals nuclears. Però el líder d'UDC també ha fet èmfasi que aquest magatzem 'comportaria beneficis notables' al territori i els magatzems nuclears 'tenen una seguretat absoluta'.
 
'És un debat difícil', ha conclòs Duran sense acabar de mullar-se. Això sí, ha constatat que 'tothom vol que li treguin la porqueria però ningú la vol a prop de casa'. 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
mario fletxa bcn
25 d'octubre de 2011, 10.54 h

Qui es pot creure un personatge així? si quan venen eleccions, no es capaç de mentir, quina veritat deu tenir més estrafolària i quin bé garanteix pel nostre País ( que no el seu és clar) ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
jordibcn fletxa Barcelona
24 d'octubre de 2011, 19.58 h

Confirmat , el cementeri nuclear a Ascó i que aquest sr. parli d´unitat quan l´Estatut el van potinejar entre el Zapatero i el Mas tot solets si fins i tot tu no en sabies rés de la reunió, ara totalment d´acord amb tu tenim un poble que fa cagar després d´aquesta potinejada els d´ERC son els que ho van pagar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
ull fletxa cat
24 d'octubre de 2011, 19.14 h

Duran té raó en una cosa: donar 25 diputats al PSC és ser massoquista, però se'n deixa una part: també és massoquisme donar el poder de la Diputació, d'alguns ajuntaments... al PP. També és massoquisme votar CiU (UiC) que no porta enlloc....


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.