directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 11:57 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Strubell proposa a Mascarell un Acord Nacional per a la Llengua

SI emplaça el conseller a 'no obviar l'amenaçada situació de la llengua catalana i a convertir la seva promoció social en una prioritat del Departament de Cultura'

Comentaris 22  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 10 vots )
carregant Carregant

El diputat de Solidaritat Catalana per la Independència, Toni Strubell, ha proposat en la seva intervenció a la Comissió de Cultura del Parlament de Catalunya al conseller Mascarell un gran Acord Nacional per a la Llengua. Strubell, tot emulant Joan Solà, ha esperonat el conseller Mascarell a 'no obviar l'amenaçada situació de la llengua catalana i a convertir la seva promoció social en una prioritat del Departament de Cultura'. El diputat independentista ha recordat que ara la Conselleria ha recuperat aquesta àrea, 'tot i que no ho sembla'. Solidaritat ha estat l'únic grup parlamentari que s'ha referit a aquesta necessitat i ha emplaçat tant el conseller Mascarell com la pròpia Comissió a treure's del damunt la 'incomoditat' que tenen a l'hora d'abordar la qüestió sociolingüística ara que a Catalunya hi ha un milió i mig més de nouvinguts arribats en els darrers anys i noves sentències que degraden l'estatus jurídic del català. Strubell ha fet referència a la crisi de l'ús social de la llengua i ha fet una crida a emular els parlaments quebequès i flamenc en quant a l'atenció que dediquen a aquesta temàtica.

Comparteix
   


Etiquetes
Strubell ha apuntat que no es podia ignorar aquesta realitat tenint en compte la sentència del Tribunal Superm contra la immersió lingüística en català a les nostres escoles, tot trencant 30 anys de consens sobre el tema. Respecte a l'Acord (Nacional) de Cultura (de la què el mot Nacional ha saltat), Strubell ha aclarit al conseller que seria impossible arribar a acords si aquests han d'englobar el PP, atès que el conseller ha parlat d'un 'camí comú' amb aquest partit.
 
Respecte a la crisi del CoNCa, on 10 dels 11 membres de la Junta n'han dimitit, el diputat per Girona ha lamentat que els canvis previstos puguin difuminar els criteris de gestió independent i no-dirigista de les subvencions, que és l'essència precisament del CoNCa.
 
A la seva intervenció, Strubell també ha tingut uns mots de record per al poeta valencià Salvador Iborra, assassinat a Ciutat Vella el passat 29 de setembre. Strubell ha acabat la seva intervenció demanant a Mascarell que promogui un Acord Nacional per a la Llengua en la línia d'allò expressat pel catedràtic, Joan Solà, davant del Parlament el passat 1 de juliol de 2009 quan va dir: 'la llengua catalana no està be de salut, ni de salut política, no de salut social, ni de salut filològica'.
 
FOTOGRAFIA: Toni Strubell a la sala de premsa del Parlament de Catalunya (R.Novoa/SI/Arxiu)




COMENTARIS fletxa taronja

item
#22
jordibcn fletxa Barcelona
24 de novembre de 2011, 20.41 h

#21 Totalment d´accord , tu dius jo dic i sense cap mal ambient ni paraula gruixuda , és agradable compartir opinions i no només fer monòlegs i com diu el Bosch ara no ha estat possible però ja ens trobarem més endavant , i com no els nostres 3 diputats a la vostra dispossició si bé anar a Bilbao o a Sant Sebastià sempre és un plaer , més Sant Sebastià que Blbao.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
24 de novembre de 2011, 20.16 h

#20 Hola de nou ! començo pel final l'opinió de l'Strubell és la seva, jo ja t'explicat el que jo penso, intentant raonar-ho. D'igual manera que en Sr.Ridao dir que l'independentisme és infantil i ha tingut un 30% de suports al vostre congrés.
Jo no he dit que ERC no assumeixi un Estat Propi més aviat que no ha madurat una full de ruta per tenir-lo encara. Per exemple, parla de referemdums quan seria totalment il.legal. Això ho parlaven als anys 80 quan associaven el nostre procés d'all... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
jordibcn fletxa Barcelona
24 de novembre de 2011, 20.02 h

#18 No som independentes ja ho se, però continuo sense saber que vol dir PRIORITZAR quan et refereixes a ERC jo ho tinc clar el país és la gent, i la gent vull que visqui amb dignitat amb els meus conceptes de dignitat que poden ser diferents als conceptes que tinguin altres i serà la gent qui ens portarà o no ens portarà enlloc con fins ara i continuo sense saber per què dius que ERC no assumeix que cal un Estat propi , i en quan al VOTAESTELADA o abstenció l´història no en dirà g... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Joan fletxa Palamós
24 de novembre de 2011, 18.35 h

L' ERC de Companys era independentista, l'Esquerra actual és l'Esquerra del PSOE, sencillament. Han renunciat a l'independentisme i s'hafegeixen als "concerts-fiscals-económics", és a dir al "peix al cove", que saben que els espanyols MAI otorgaran per òbvies raons. Mentres, tots callen i els altres s'emportan 22.000 milions d'euros l'any i els "sobiranistes-independentistes" callen, no tenen pebrots de plantar cara d'una vegada per sempre.
Ah clar! Ells ara, per la música concertista on ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
24 de novembre de 2011, 16.29 h

Les JERC són una organització separada d'ERC, òbviament vinculada, igual que Joves SI, diria que estem d'acord. Tena i Bofil van deixar clara la seva posició, però altres no la van deixar tan clara oi? Per exemple el PRC i PSAN van demanar explícitament l'abstenció.
El meu Sí no és arrossegat, crec que això que dic ho suscriu molta gent i sense cap crítica.
Estic totalment d'acord amb el teu argument final, totalment, ningú ho nega.
La diferència és que a Catalunya sense prioritz... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
jordibcn fletxa Barcelona
24 de novembre de 2011, 16.16 h

#16 Això de que els joves són una organització com apart de SI, no m´ho crec , al igual que tu no t´ho creuries de les JERC, si articles significatius del Tena i del H.L. Bofill no volen dir res, per mi ho indiquen tot,
Suposso que a la meva pregunta la teva resposta és un SÍ arrossegat, però si hi ha una cosa que sempre m´ha molestat és , això que dius del PROJECTE PRINCIPAL , tot és principal si t´afecta a tu i si afecta als altres, tu creus que cal reaccionar davant la pobr... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
24 de novembre de 2011, 15.54 h

#15 Al comentari anterior ja t'he dit que una part d'adherits de SI eren impulsors d'aquesta campanya.Qualsevol que es mogui a la xarxa ho sap. És més els Joves (que són un altra organització) ho van fer explícit.Crec que això està prou contestat oi?
A la teva pregunta, ERC és un partit independentista? Sí. Però té com a projecte principal la independència? Crec que molta gent (jo entre ells) no ho té clar. L'ERC del Colom si ho era. La del Carod? fins el tripartit. La del Puigcerc... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
jordibcn fletxa Barcelona
24 de novembre de 2011, 15.43 h

#14 Una part ?, però quina part? siusplau tots som gran i una miquetona en sabem, això del VOTAESTELADA va sortir de vosaltres i va rebre tot el suport vostrè, al igual que la web SENSEUNITATNOVOTIS i igual que tu em fas una pregunta , jo t´hen fare un altra SOM o NO SOM UN PARTIT INDEPENDENTISTA?


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
24 de novembre de 2011, 15.28 h

#13 sense perdre el sentit de l'humor i l bona sintonia et volia comentar que intentava parlar seriosament.Segur que saps que l'estelada la promovia una part d'adherits de SI, altres es van abstenir, i altres van votar altres formacions d'obediència catalana (ERC, CiU, ICV). I també saps que no era un pas programa només vot nul. Accepto la crítica al posicionament però sense frases ocurrents o partidistes.
Espero que tu puguis admetre també les crítiques anterios o si més no rebatra-les... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
jordibcn fletxa Barcelona
24 de novembre de 2011, 15.22 h

#12 Doncs mira que el programa d´altres que ha passat del "31 de desembre del 2010, independents" a "posseu una estelada dins d´un sobre" i no pretenc ser destructiu només descreptiu.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.