directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 08:14 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Surten a la llum set cartes inèdites de Pau Casals

En aquests textos, el violoncel•lista català expressa l’esperança de tornar de l’exili

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

Han sortit a la llum set cartes inèdites del violoncel·lista Pau Casals que expressen l'esperança de tornar de l'exili i que l'Associació Memòria i Història de Manresa ha publicat al web Memoria.cat. De les 7 missives, 3 són de 1945, dues de 1947 i 2 més de 1948. Casals hi reflecteix l'alegria per la victòria dels aliats a la Segona Guerra Mundial i l'esperança a poder retornar a Catalunya. 'La nostra alegria és gran. Suposo que a San Francisco s'ocupen de nosaltres. Si no fos així, quina decepció la nostra i quina injustícia ', escrivia el maig de 1945 al polític i industrial Jaume Creus. 'Ara, que aviat ens deixin tornar a casa', 'Que la seva salut sigui bona. Cal que, quan anirem a casa, ens presentem de manera a no fer llàstima a ningú. Molts s'alegrarien de veure'ns vells i malmesos', afirmava el 1948.
Tanmateix, les potències aliades no farien res per treure Franco del poder i la decepció de Casals –efectivament– seria enorme: '...la pobra Catalunya nostra serà destrossada! Quina traïció, quina cosa! És el col·lapse de la meva vida!', manifestà al doctor Trueta en constatar l'actitud dels aliats. Molts catalans, entre ells el mateix Casals, no podrien tornar i moririen a l'exili. Jaume Creus, que s'havia exiliat també el 1939, va tornar el 1949.

Segons informa l'Associació Memòria i Història de Manresa, les cartes, la corresponent transcripció i una selecció de les frases més significatives es poden consultar al web de l’associació.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat (Catalunya)
7 de desembre de 2011, 23.07 h

EL "TRIBUNAL CONSTITUCIONAL DE ESPAÑA". Fundació Catalunya Estat http://www.youtube.com/watch?v=E_MdW5wI45Y&feature=youtu.be


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.