directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 04:33 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Salmond ultima el pla independentista escocès

El primer ministre escocès ha assegurat que està finalitzant els 'últims detalls' del pla de celebració d'un referèndum

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

El primer ministre escocès, Alex Salmond, ha assegurat que el seu govern està finalitzant la publicació del seu pla per celebrar un referèndum d'independència. Es preveu que el text estigui disponible a finals de mes, i que els ciutadans puguin aportar la seva opinió sobre la proposta plantejada per l'SNP. El govern britànic, en canvi, vol establir les pautes del procés i ha assegurat que el poder rau a Londres, tot i que està disposat a que es celebri el referèndum. 

Comparteix
   


Etiquetes
'El govern britànic està en un estat de total confusió. Durant la matinada, la proposta d'ahir dels 18 mesos de límit ha desaparegut, la coalició pateix tensions i Westminster es fa enrere davant del rebuig massiu de l'opinió d'Escòcia a una interferència al procés democràtic escocès', ha defensat Alex Salmond. 

Diversos són els punts de fricció que encara s'han d'acordar. D'una banda, la data. L'SNP d'Alex Salmond vol celebrar el referèndum al final del seu mandat, l'any 2014, coincidint amb el 700è aniversari d'una de les batalles històriques a Escòcia, la de Bannockburn. Tanmateix, no tanca la porta a celebrar-lo un any abans si arriba a un acord amb l'executiu de Cameron. 

D'altra banda, també cal definir el cens. Salmond vol que els joves de 16 i 18 anys, en general més partidaris de la independència que les generacions anteriors, puguin participar en el referèndum, una possibilitat que els partits unionistes rebutgen. 

La qüestió cabdal és, però, concretar el tipus de pregunta: un simple 'sí o no' a l'estat propi o afegir una opció que impliqui un autogovern molt complert amb plena autonomia fiscal, però mantenint la unió amb Londres. 

Un altre dels punts de disputa entre Londres i Edimburg és qui hauria d'organitzar la consulta independentista. El govern de David Cameron vol que el referèndum es gestioni a través de la Comissió Electoral britànica, mentre que Salmond prefereix la creació d'un organisme especial amb seu escocesa.

Però Londres no està disposat a que Escòcia mani en el procés. 'El parlament escocès no pot legislar sobre temes reservats a Londres, entre ells la constitució, incloent la unió entre Escòcia i Anglaterra', ha defensat en una intervenció a Westminster el ministre britànic d'Afers escocesos, Michael Moore. El ministre ha destacat, però, que el govern de David Cameron 'està disposat a transferir' el poder per organitzar la consulta a Edimburg a través de l'Estatut escocès. 



Moore ha destacat que el referèndum serà 'la decisió més important' que mai han pres els escocesos i que, per tant, ha de ser 'legal, clar i decisiu' En aquest sentit, el ministre ha descartat el debat sobre una consulta vinculant o només orientativa. Qualsevol consulta liderada exclusivament des d'Escòcia no seria vinculant legalment i el resultat només seria una 'opinió política', assegura. Però el govern britànic vol evitar aquesta situació. 

Els partits unionistes britànics -laboristes, conservadors i liberal demòcrates- aposten per celebrar un referèndum d'una sola pregunta de 'sí o no' a la independència el més aviat possible. La seva estratègia és, com va assegurar el propi primer ministre David Cameron, 'tancar' aviat el debat independentista per les 'incerteses econòmiques' que asseguren que genera. Michael Moore, ha defensat en una compareixença al parlament que el govern britànic vol que el referèndum es faci 'més aviat que tard'. Amb tot, sembla que l'executiu hauria retirat la seva exigència de fer la consulta en els propers 18 mesos, ja que això havia generat discrepàncies amb els altres partits. 



Tots aquests detalls, segons es desprèn de la intervenció de Michael Moore a Westminster, es podrien polir a través d'una consulta pública similar a la que el mateix Salmond impulsarà a Escòcia. 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
Santi Vidal fletxa Barcelona
11 de gener de 2012, 14.05 h

Felicitats escocesos, teniu un estat democràtic i un bon líder. Quina enveja!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Marcel fletxa Gavà
10 de gener de 2012, 22.44 h

No us preocupeu els catalans amb els nostres grans líders convergents que sols fan que retallar a Catalunya per poguer pagar a l'amo espanyol ens ho mirarem des de la barrera no fos cas que fòssim massa agossarats... i potser l'any 3714 ens començaran a parlar de fer un referèndum d'autodeterminació...


Valora aquest comentari:   votar positiu 17   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
10 de gener de 2012, 21.54 h

igual que en Mas...


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.