directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 11:56 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Els pescadors de Vilanova i la Geltrú regalen 600 quilos de peix per promoure el consum del producte català

El 80% del peix que es menja a Catalunya és d'importació i el que es captura al litoral català s'ha de llençar

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La comissió de comercialització de Pescadors de Vilanova i la Geltrú, juntament amb les entitats Slowfood-Garraf i Fundació Natura, han protagonitzat aquest dissabte al migdia a la Rambla principal del municipi una acció per promoure el consum de peix local. S'ha fet públic un manifest en què es denuncia que el 80% del peix que es menja a Catalunya és d'importació, i que del que es captura al litoral català se n'han de llençar tones perquè no es troba sortida al producte. La lectura de l'escrit, a càrrec de Pescadors de Vilanova, ha anat acompanyada del repartiment gratuït de 400 racions d'1,5 quilos cadascuna de l'anomenat 'peix senzill', que inclou, entre d'altres varietats, sardines, maires, congres i pixotes. Demanen que l'etiquetatge especifiqui l'origen del producte i si és procedent de la pesca, l'aqüicultura o el marisqueig.
gent cua vilanova
Llargues cues a Vilanova per aconseguir el peix gratuït / ACN

Comparteix
   


Etiquetes
En menys de 30 minuts s'han repartit totes les racions. I és que ben bé dues hores abans del repartiment, molta gent s'ha posat a la cua per aconseguir el peix gratis. La cua ha arribat a fer més de 50 metres i, malgrat algun cas aïllat de persona que es volia colar, l'acció s'ha desenvolupat sense incidents. També hi hagut anècdotes, quan persones grans han deixat algunes monedes a la parada on es regalava el peix, bé en forma de 'donatiu' per als pescadors, o perquè realment pensaven que havien de pagar alguna cosa per el que s'enduien a casa.

Abans de lliurar la safata, on a banda de 'peix senzill' hi havia algun pop i cranc, els pescadors han entregat als presents una guia pràctica per al consum de peix i marisc, i el manifest de la confraria de pescadors de la zona. Xavier Calvet, portaveu de la Comissió de Comercialització de Pescadors de Vilanova i la Geltrú, ha comentat que 'la globalització de l'economia ha provocat que actualment el 80% del peix que es consumeix aquí ' sigui d'importació'.

En representació dels 300 pescadors que formen part de la confraria de Vilanova i la Geltrú, Calvet ha explicat que varietats de peix com els surells, les maires, peix de sopa 'poden valer depenent de la temporada 3 euros al quilo a no valdre res' fet que suposa, si no es troba cap sortida a llençar al mar entre 3 o 4 tones de peix cada any 'són dades reals' ha insistit.

També ha comentat que el sistema de comercialització a les llotges catalanes, basat en una subhasta 'a la baixa' dificulta encara més poder vendre aquestes varietats. Per això, es reclama que els propis pescadors puguin participar 'activament' en els processos de comercialització, sense perjudicar als peixaters i els mercats. Aquesta qüestió està sota estudi, en un projecte que s'està duent a terme des de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i que està dirigit per Maria Miravet.

Xavier Calvet afirma que, tal com està la situació actual, el de pescador és un ofici ancestral 'destinat a desaparèixer' i lamenta que el consumidor 'no sap valorar els seus productes autòctons'. Ha conclòs que 'un poble pescador com Vilanova hauria de gaudir del seu producte'.

Exigir l'etiquetatge correcte

L'acció d'aquest dissabte a Vilanova i la Geltrú ha comptat amb el suport d'Slowfood-Garraf, entitat que defensa la biodiversitat i la recuperació dels aliments tradicionals i autòctons, i de l'entitat ecologista Fundació Natura. La responsable de projectes marins, Marta Cavallé, assegura que el 'peix senzill' 'te un important valor nutritiu i gastronòmic, i que la gent no el compra per 'desconeixement'.

Afirma que la situació que viuen els pescadors del Garraf es fa extensiu a tota la costa catalana, i per aquest motiu, anima als consumidors a fixar-se en l'etiquetatge dels productes que van a comprar 'tant en peix fresc com congelat'. Cavallé ha dit que 'és important que nosaltres l'exigim'. La llei obliga, que aquest etiquetatge hagi d'especificar l'origen del producte, sigui procedent de la pesca, aqüicultura o del marisqueig.

Per què s'anessin familiaritzant, els que han fet cua per aconseguir el peix gratis, els han enganxat una etiqueta identificativa de peix autòcton. La mesura s'ha fet per fer recordar als consumidors com diferenciar un peix pescat a Catalunya d'un procedent de fora.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
11 de juliol de 2007, 16.19 h

Hola Laia,
Tens raó en moltes coses de les que dius, de fet l'escassetat del recurs és una altra corrent de canvi molt greu per als pescadors, en el que des de Fundació Natura treballem per resoldre. Cal tenir en compte, però, que tant la competència dels productes d'importació com el sistema de comercialització actual (anomenat "subhasta a la baixa"), no garanteix als pescadors cap preu mínim, ni els hi ofereix cap possibilitat de participació en la comercialització. Aquest fet provo... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
jordi fletxa l'h
9 de juliol de 2007, 22.50 h

l'etiquetatge als punts de venda de peix es vergonyòs,com a màxim et trobes un cartró amb un preu escrit a mà.
Encara,a dia d'avui, no he vist cap establiment(excepte corte inglés) amb les retolacions corretes del from i de la darp.I això que soc del sector!!!
Les inspeccions comercials no existeixen i no m'extranya que per exemple,es trobin excés de contaminants de fruites espanyoles a Alemanya perque aquí no ho control.la ni cristo


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
9 de juliol de 2007, 17.14 h

Perdoneu la meva ignorància: doncs si l'han de llençar o de regalar, per què el pesquen? És que no ho entenc! Aquest peix "senzill" que es pesca a les nostres costes no està també en risc d'extinció? I en pesquem "tones" que cal llençar perquè no surt a compte vendre'l? Algú em pot explicar –i ho demano de debó i humilment– per què passa això? No, vull dir que el que passa ja ho expliquen els pescadors, però, com pot ser que passi? Hi trobo unes certes analogies amb el subminis... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.