directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 00:18 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

'La Caixa' en perill? Neix CaixaBankia

El govern espanyol podria forçar la fusió de les dues entitats, i posa en joc la disputa per establir el lloc de la seu de la nova entitat, Madrid o Barcelona

Comentaris 49  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 11 vots )
carregant Carregant

Des de fa setmanes totes les crides a noves fusions bancàries fetes des del nou govern espanyol tenen com objectiu pressionar per fer possible la unió més desitjada, la de La Caixa i Bankia. Així, d’un sol tret es compleixen dos objectius. Per un costat, aconseguir un gran grup bancari, que esdevindria el primer de l’estat per nombre de dipòsits; per l'altre costat, espanyolitzar d’una vegada per totes el principal grup financer català.

Comparteix
   


Etiquetes
En pocs mesos, Catalunya ha perdut el seu model de caixes d’estalvi, peça clau per donar resposta al teixit productiu català de petites i mitjanes empreses i autònoms. Què ha fet malament el país per perdre Caixa Girona, Caixa Manresa, Caixa Tarrassa, Caixa Sabadell, Caixa Manlleu, Caixa Laietana, Caixa Penedès, Caixa Catalunya? Ara podria ser el torn de 'La Caixa', l’anomena’t vaixell insígnia del país. En menys d’un any, l’esperit que va donar sentit al model català de caixes haurà passat a la història. 

El perquè de La Caixa?

Segons s'informa en el seu propi lloc web, 'La Caixa de Pensions per a la Vellesa i d'Estalvis de Catalunya i Balears, la Caixa, que es va constituir el 5 d'abril de 1904, va ser fundada per l'advocat català Francesc Moragas Barret, amb el suport de diverses entitats de la societat civil catalana. Es va crear amb la finalitat d'estimular l'estalvi i la previsió, uns objectius que avui podrien semblar únicament financers però que, en aquell context històric, constituïen un clar instrument per aconseguir que les classes més desafavorides poguessin disposar de certa autonomia i seguretat en la seva vida familiar.'

On tributarà la nova CaixaBankia,? Madrid o Barcelona?

Bankia, dirigida per Rodrigo Rato, supera a l’entitat catalana en nombre de dipòsits però pateix una forta càrrega d’actius tòxics immobiliaris que la posen en dificultats.  En canvi, La Caixa, dirigida per Isidre Fainé, gaudeix d’una credibilitat gens discutida fins el moment. La fusió comporta també la lluita per a on establir la seu financera del nou gegant econòmic. Madrid, amb Esperanza Aguirre als seu capdavant, treballa per evitar la preponderància catalana i posa com única condició la permanència majoritària de la seu a la capital del regne, per no permetre que el principal banc de l’Estat tingui la seu a Catalunya. 

Aquesta setmana pot ser decisiva en aquesta qüestió. La visita anunciada del president Mas a la Moncloa per entrevistar-se amb el president Rajoy i parlar dels problemes de finançament de Catalunya tindrà també un moment per parlar del naixement del nou CaixaBankia. La situació dels mercats, la crisi galopant i la voluntat ferma del govern espanyol de cosir Espanya en la seva vesant financera fa viable el que fins fa pocs dies ningú hagués cregut.

Les bones relacions de Rato i Fainé faciliten l'acord

És coneguda l’amistat i bona relació entre els dos presidents des de l’època de ministre del primer, que va coincidir amb algunes dificultats de l’entitat catalana amb hisenda. El primer lloc on va trobar acolliment Rodrigo Rato després de la fugida de la presidència del Fons Monetari Internacional va ser precisament a La Caixa, que li va oferir la presidència del consell d’administració del holding Criteria, fins que el desembre del 2009 hi va renunciar per ser nomenat president de Caixa Madrid i dirigir l’operació pel naixement de Bankia.

Qui sap si tot plegat ja formava part d’aquesta estratègia per aconseguir la fusió perfecta, CaixaBankia. Comencen a presentar-se possibles respostes a les preguntes que en el seu dia alguns van fe: per què Rodrigo Rato plega per sorpresa del FMI? Per què plega de Criteria per anar a presidir una Caixa Madrid que ja es trobava amb dificultats? 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#49
Joan fletxa Palamós
29 de març de 2012, 21.30 h

#48 - Més que una suite, l'ha convertit segons informadors solvens, en una mena de puti-club on hi trafica totes les qüestions polítiques com ara els indults otorgats a ell i companys de partit, acusats de malversació de fons, estafes, etc, etc. dels casos pendents fa anys de les concelleries que estavan sota la direcció d'UDC en els propassats 23 anys de domini regionalista de CiU. Ara està negociant ( Convergència hi està pel mig) intentar donin per prescrit el judici que des de fa 1... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#47
pEPI fAURE fletxa Barcelona
18 de gener de 2012, 18.14 h

Només ens revolucionem quan ens toquen el BARÇA??????


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#46
17 de gener de 2012, 18.56 h

Ens agradi o no necessitem entitats financeres catalanes i fortes. Des de Madrid això ho volen evitar amb tota mena de maniobres. Ja han destroçat totes les caixes més petites i volen apoderar-se de La Caixa. Amb motius o sense, només perquè no volien entitats financeres catalanes, s'ho van muntar van destruir Banca Catalana i ara volen que també La Caixa deixi de ser a Catalunya. Què podem fer-hi? Campanya mediàtica en contra de la fusió? Comprar tots accions de CaixaBanc i vota... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#45
Esteve fletxa Barcelona
17 de gener de 2012, 15.48 h

#39 I el Banc de Sabadell què és?


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#44
Tomppa fletxa Sabadell
17 de gener de 2012, 10.14 h

#35 A València feixistes mana ... quan feu feixistes fora ja es pot parlar de 'país valència' però fins quan teniu feixistes al poder València es només una petita comunitat de Espanya gran i lliure i res més. Enhorabona. Prefereixo Qatar abans que València i Qatar em fa motla fàstic.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#43
17 de gener de 2012, 02.40 h

Jo tambe cancelo tots els comptes que tinc



Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#42
Alataccos fletxa Mollet
16 de gener de 2012, 23.21 h

#35 si per poder pagar-vos els tratjos. No fotem....


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#41
Cesc fletxa Vaència
16 de gener de 2012, 23.12 h

#35 Doncs sí, la seu a València, futura capital financera de la República dels Països Catalans


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#40
jduran fletxa PPCC
16 de gener de 2012, 22.54 h

#38: Ja trobarem una caixa tant gran?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.