directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 10:35 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Només els partits independentistes i ICV recorden el passat franquista de Fraga

La resta de forces, també CiU, ha preferit destacar el paper que va dur a terme el gallec durant la transició

Comentaris 16  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

Des que ahir a la nit es va conèixer la mort de Manuel Fraga, els líders dels diversos partits polítics han encadenat una bateria de declaracions per donar el condol a la família i fer una valoració política de la tasca del gallec. En l'àmbit polític, només els partits independentistes i ICV han condemnat el paper que va exercir com a Ministre en la dictadura franquista. En canvi, els seus companys del PP l'han elogiat i l'han qualificat com 'un dels grans d'Espanya'. PSOE, CiU i Ciutadans han destacat la rellevància política del personatge, però no han volgut jutjar-lo. 

Comparteix
   


Etiquetes
Molts dels partits polítics han volgut passar de puntetes per la part més fosca de Fraga el dia després de la seva mort. Com era d'esperar, els membres del partit popular han lloat el seu fundador; han dit que el seu nom mereix ser escrit en majúscules i han destacat el 'paper clai' que va exercir en la transició. En la mateixa línia s'ha expressat el candidat a Secretari General del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, que ha recordat la seva tasca 'integradora de tota la dreta franquista' cap als pilars democràtics. Similar ha estat el discurs de Núria De Gispert i de Josep Antoni Duran i Lleida, d'Unió Democràtica, que han 'reconegut la seva aportació al sistema constitucional vigent'. 

Per la seva banda, el President d'ERC, Oriol Junqueras, ha dit que 'els elements més importants de la seva vida van ser ministre de la dictadura franquista, dirigent d'Aliança Popular i fundador del Partit Popular', i ha considerat que ha seguit un procés 'coherent'. 'El que havíem de dir de Fraga, ja ho vam dir quan era viu', ha sentenciat. 

En canvi, el diputat de SI Alfons López Tena no s'ha mossegat la llengua. Ha explicat que era una persona amb 'clars i ombres' tot i que hi 'predominen clarament les ombres'. Ha recordat que va ser un col·laborador de la dictadura franquista i un important ministre del règim de Franco, i ha afegit que 'si bé hi ha qui reconeix que va facilitar la transició de la dictadura a la democràcia, també cal dir que va impulsar una democràcia de baixa qualitat i absolutament en contra dels interessos de Catalunya'. A més, López Tena pensa que 'hauria d'haver respost de les seves actuacions, dels consells de guerra i dels assassinats judicials durant el seu mandat', i que 'tampoc podem oblidar les seves reiterades declaracions cridant a l'ocupació militar de Catalunya, ja en democràcia, i cridant que ell mateix agafaria un mosquet per ocupar Catalunya'. 

La CUP també hi ha volgut dir la seva i ha lamentat que el gallec no hagi estat jutjat per les seves responsabilitats durant el franquisme, i ha demanat a la Fiscalia General de l'Estat que iniciï processos contra els darrers alts càrrecs del règim. 

Un dels més crítics amb el paper de Fraga ha estat el Secretari General d'ICV, Joan Herrera, que ha assegurat que, 'per dir-ho suaument', 'algú que no condemna el franquisme no pot passar per heroi de la democràcia'. Per aquest motiu, i en nom dels ecosocialistes, ha evitat entrar 'en l'exaltació de la figura de Fraga', per respecte a la lluita antifranquista i a totes les víctimes de la repressió de la dictadura. 'Ens hagués agradat que opinessin els familiars de Julián Grimau', ha afirmat l'ecologista referint-se al dirigent comunista que va ser afusellat l'abril del 1963 i que va patir tortures, del qual Fraga va dir que en presó havia rebut un 'tracte exquisit'. 





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#16
18 de gener de 2012, 12.54 h

-el paper que va fer. No 'dur'


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Joan fletxa Palamós
17 de gener de 2012, 11.46 h

#14 - Aquest és el meu comentari posat a CatWeb :


Lloançes que a mi m'han indignat i avergonyit al sentir-les de la boca de Roca Junyent. Què s'ha cregut aquest desgraciat franquista ? Aquest personal "Pujolista i democràtic " és el que varem tenir durant 23 anys ? Potser molts quan l'hagin sentit s'adonaran de lo que va representar el Pujolisme CiUenc per Catalunya. Ara aquest pocavergonya viu sota el nom de l'empresa pròpia d'abogacia però la veritat és que el seu feu poderosíssi... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Isabel fletxa Santa Eulàlia
17 de gener de 2012, 10.51 h

Algú va veure els comentaris sobre Fraga d 'en Miquel Roca a TV3 ??.....patétic !!, ara resulta que era un grand home d'una qualitat humana superior ??
Peró qui recoi ens ha gobernat fins ara i actualment ??...
Apart de algún que pensen i senten com jo, que s'estimen Catalunya i la volen INDEPENDENT, i ha algú mes ??????
Quina tristor i os premeto que no es per aquet mamarraxo de persona que encara s'atrevía a dir que GUARDABA SU FUSIL POR SI SE TENÍA QUE VOLVER A DERROTAR CATALUNYA.
No ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
17 de gener de 2012, 10.15 h

Ahir, va fer fàstic i vomitera escoltar (ràdios) i cadenes TV (TV3, Tele 8), per la llarga extensió de notícies dedicades al feixista Fraga que ben mort sigui. Cap ni un dels comentaris va ser per a dir-ne la veritat, o més ben dit, van omètre olímpicament tot un seguit de fascetes que només de pensar-hi ara, em fan entogir, no d'ira, sinó de vergonya per viure en un país envoltat d'una quantitat inimaginable de polítics corruptes que ens volen obligar a què oblidem una bona part de... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Albert fletxa Barcelona
17 de gener de 2012, 09.53 h

L'únic que trobo a faltar és una imatge de l'Arias Navarro o equivalent, plorant i dient: " Españoles Fraga ha muerto!" Només ho dic perquè ens situem una mica més bé d'on som.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Joan fletxa Barna
17 de gener de 2012, 09.45 h

Et dessitjo que cuan estiguis sota terra, despertis i que soni Campanades a mort i que`t moris poc a poc
crimminal, fill de puta, franquista i pepero


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
17 de gener de 2012, 01.10 h

#9 La primera opció és incorrecte, la segona és certa... però no em cega, és un motor per continuar! Bona oportunitat perduda per CIU per demostrar el seu "antifranquisme", ho deixo perquè em dona la risa. Als anys quaranta i inicis dels cincuanta, molts dels que acabarien formant aquest engendre, franquistes de pedra picada, i "dissidents culturals"; a la transició més de lo mateix. Et deixo aquest magnífic treball d'un historiador català... És llarg, però molt aclaridor. Ja que pa... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Joanot fletxa Barcelona
17 de gener de 2012, 00.51 h

#7 comparar Fraga amb en Pujol (quan Fraga fou ministre de Franco i, en canvi, Pujol fou arrestat, torturat i empresonat durant dos anys per ser catalanista i antifranquista) es de molt mal gust. O no coneixes la historia o, alternativament, el teu odi a CiU t'encega.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Miquel fletxa BCN
16 de gener de 2012, 22.36 h

El frau de la Transició va permetre als falangistes, jutges, militars, policies,... que havien col·laborat amb la dictadura i crims franquistes, continuar exercint els seus càrrecs com si res hagués passat. Recordeu que cap falangista, jutge, militar, policia,... ha sigut encara jutjat.
http://www.youtube.com/watch?v=M6x4KDhSynU


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Mossen Ardevol fletxa CIU Y DE LAS JONS (O DE COM CATALUNYA HA DEIXAT DE SER ANTIFEIXISTA)
16 de gener de 2012, 20.52 h

I després em dieu que exagero. Aquesta és la (amb perdó) puta realitat del que va ser el franquisme i la transició a Catalunya. Pujol i Fraga, mismo perro, distintos collares en relació als seus interessos. Per cert, molts independentistes no han dit res, tot i que els de Directe s'esforçin en amagar-ho. Bona nit a gairebé tothom.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.