directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 15:48 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Torna el Pla Ibarretxe

L'Executiu basc reactivarà abans de final d'any la reforma de l'Estatut de Gernika

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Diuen que els bascos són tossuts i això no és un tret negatiu i menys en aquest cas. El Govern basc tornarà a posar sobre la taula a Madrid la reforma anomenada Pla Ibarretxe que pretenia modificar l'Estatut de Gernika, actualment vigent, i  entre d'altres apostes molt ambicioses, pretenia convocar un referèndum d'autodeterminació.

Lehendakari Juan José Ibarretxe
El Lehendakari Juan José Ibarretxe

Comparteix
   


Etiquetes
El Congrés de l'Estat espanyol, l'any 2005, va rebutjar la reforma proposada pel Parlament basc sobre l'actual Estatut de Gernika. Recordem que el mateix Ibarretxe es desplaçà al Congrés per defensar aquell nou text. El text estatutari va ser aprovat per majoria absoluta a la cambra legislativa basca.

Després d'aquell aclaparador refús, l'executiu basc reactivarà abans de final d'any el Pla Ibarretxe. La noticia s'ha posat al descobert després que una de les formacions del govern d'Euskadi, Eusko Alkartasuna (EA), dongués detalls de l'estratègia del tripartit basc. D'aquesta manera, el tripartit basc busca recuperar la iniciativa política i mantenir novament un pols amb les institucions de l'Estat.

El secretari general d'EA, Unaiz Ziarreta, ha anunciat que posaran sobre la taula novament la proposta del nou Estatut polític de la comunitat d'Euskadi perquè entenen que en aquesta proposta hi ha les claus per a la resolució del conflicte polític d'Euskal Herria. Ziarreta encara ha anat més enllà i ha dit que el reconeixement del dret que aquest poble basc té a decidir el seu futur és l'element bàsic per a la pau, és a dir el dret d'autodeterminació i "la clau de la territorialitat".

D'aquesta manera, el govern basc pretén de nou forçar un cara a cara amb el govern de Zapatero i també plantejar de nou les seves propostes al Congrés espanyol perquè es pronunciïn davant del Pla Ibarretxe. Eusko Alkartasuna també vol que en l'actual legislatura i al marge del que faci ETA, els bascos siguin consultats sobre el seu futur polític.

Avui es decideix el futur de les "herriko tabernas"

El Tribunal Suprem decideix avui si executa la liquidació total de les "herriko tabernas" del País Basc i Navarra. L'anomenada Sala 61 del Suprem ha de decidir si clausura definitivament aquests locals en el marc del procés de liquidació de tots els béns de Batasuna. A finals de l'any passat, el Suprem va ordenar l'escorcoll de les "herriko tabernas" per inventariar-ne els béns i comprovar si tenien cap relació amb la formació il·legalitzada.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Enric fletxa La Plana Baixa
12 de juliol de 2007, 13.21 h

Dir que són tossuts té connotacions negatives. Quan hom tracta d'un tret positiu és millor dir que tenen determinació.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Òscar fletxa Terrassa (PC)
10 de juliol de 2007, 17.46 h

Com m'agradaria que CiU (o millor dit Convergència) prengués exemple i es fixés una mica més en el PNV, un partit nacionalista i de centre que mai s'amaga de res quan hi ha grans temes a sobre la taula com l'autodeterminació, i a sobre que es mostri del tot partidari i com a única sortida i solució al conflicte mitjançant aquesta via.
Un partit com aquest és el que ens fa falta a Catalunya (a més dels altres) i no el "centre" polític que tenim ara. Un bon partit nacionalista i centr... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.