directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 22:38 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

L’independentista gal·lès Adam Price aposta per Catalunya

Demana una “solució europea” per evitar que els catalans “paguin sols pels problemes de la resta d’Espanya” i reconeix que Catalunya seria més competitiva sent independent

Comentaris 12  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 14 vots )
carregant Carregant

L'exdiputat i exeuroparlamentari, Adam Price, del partit independentista gal·lès Plaid Cymru, aposta perquè hi hagi una "solució europea comuna" per a les regions més pobres com Andalusia, en comptes de deixar que "Catalunya pagui tota sola pels problemes de la resta d'Espanya". En un acte organitzat pel Cercle d'Estudis Sobiranistes, Price, un convençut que els Estats petits són més competitius, va assegurar que Catalunya disposa de "la font secreta de l'èxit econòmic", ja que és un país petit i compacte amb una gran capital europea. L'independentista gal·lès, però, lamenta que el país té "una mà lligada a l'esquena" i no pot explotar tot el seu potencial econòmic perquè no és independent i no rep suficients inversions en infraestructures.

Comparteix
   


Etiquetes
"Els Estats petits són àgils, dinàmics, saben afrontar els temps difícils i són capaços d'aprendre dels seus errors". Els grans, en canvi, "acostumen" a entrebancar-se dos cops amb la mateixa pedra, assegura. Adam Price, professor a la universitat de Harvard, als Estats Units, sosté que, si analitzem els darrers 30 anys de l'economia mundial, veiem que "als Estats petits els va bé perquè són dinàmics". Com a exemples, posa els països escandinaus i Luxemburg, que va saber reinventar-se després de patir dues guerres mundials. A més, argumenta, actualment "els estats bàltics estan liderant el creixement econòmic perquè són petits i independents". 

Per contra Irlanda va haver de ser rescatada a causa de la crisi econòmica. Tot i això, Price destaca que l'abans anomenat 'tigre celta' va viure "trenta anys de gran creixement" i que ha aconseguit augmentar "àmpliament" les exportacions en els darrers mesos. 

Una Europa "forta" amb Estats petits i diversos

Una Europa que potenciï una de les seves grans virtuts, "la diversitat cultural i de llengües", gràcies a nous Estats sorgits de petites nacions com Escòcia, Gal·les, Catalunya o el País Basc. Aquesta és, per a Price, la situació ideal per a una Europa pròspera. En aquest marc, l'acadèmic veu de bon ull que els estats europeus més rics ajudin els més pobres, però evitant situacions com la de Catalunya, que contribueix "contínuament" amb els seus recursos les regions més pobres de l'estat espanyol. I és que els problemes econòmics de zones com Andalusia, Gal·les o l'Europa de l'Est són "problemes de tota Europa". 

Price considera que el dèficit fiscal no només suposa un desavantatge per a Catalunya, sinó que tampoc soluciona els problemes del sud d'Espanya. L'independentista gal·lès creu que un subsidi europeu a les regions més desafavorides és només part de la solució. "Només donar diners des de Madrid cap a Andalusia, de manera contínua, no solucionarà els problemes d'Andalusia. Cal trobar solucions locals, emprenedoria i innovació locals, i fer servir els diners d'una manera més intel·ligent en comptes de veure'ls com un subsidi que sempre és allà i que per tant fa que no ens preocupem més pel problema". 

"Competició europea" per la independència

Adam Price assegura que hi ha "una competició europea" per veure quin país petit aconsegueix abans la independència. En aquest sentit, Escòcia, que planteja un referèndum independentista per al 2014, és el que per ara està millor posicionat. "Tan aviat com el primer ho aconsegueixi, això suposarà un precedent legal, i a més inspirarà altres pobles" com Catalunya o Gal·les, assegura. "Si fem això, Europa guanya, i si Europa es fa més gran des de dins, això ens fa més forts". 

Price és aquests dies a Catalunya convidat pel Cercle d'Estudis Sobiranistes (la Fundació de Solidaritat Catalana per la Independència) i aquest divendres farà una conferència a la Casa de Cultura de Girona a partir de dos quarts de vuit del vespre.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#12
Rauric fletxa La Guingueta
20 de març de 2012, 17.39 h

La única manera de saber del cert que pensen els catalans en referencia a seguir lligats a Espanya és fer una consulta seriosa, tot el que diguin els espanyolistes no te cap valor, i no ens ho deixen fer perquè saben que se'ls acabaria seguir robant a Catalunya, i sense el motor econòmic farien figa en pocs dies.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
20 de març de 2012, 17.22 h

#2 En un mon obert, les balances comercials entre Catalunya i Ecspanya no tenen cap mena de sentit. Ecspanya no és cap mercat captiu!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Joan fletxa Barcelona
19 de març de 2012, 10.15 h

#6 No cal que t'hi escarrassis, que et penses que no ho sap tot això aquest..? Simplement no li don la gana i avall....


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Joan fletxa Barcelona
19 de març de 2012, 10.13 h

#5 Es clar que sí,... tota la raó tens..


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Joan fletxa Barcelona
19 de març de 2012, 10.13 h

#5 Es clar que sí,... tota la raó tens..


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
xavier fletxa mataró
17 de març de 2012, 19.29 h

#3 Nen, vist que ets tan llest, et proposo un negoci: tu em dónes 1.000 euros i jo et compro uns pantalons (encara que siguin fets servir) i te'ls pagaré molt bé: a 500 euros!! Quina oferta, eh? 500 per uns pantalons! El negoci de la teva vida! Va, vinga, quan ho fem?


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Miquel fletxa Barcelona
17 de març de 2012, 10.24 h

Com sempre els espanyols com José Manuel Azcárraga, mentint i manipulant. Ho deuen portar als gens:

1) L'article no diu enlloc que Catalunya seria la quarta.
2) En tot cas s'hauria de mirar el PIB per càpita.
3) Les balances comercials no tenen res a veure amb les balances fiscals. Són dues coses completament independents. Que et comprin, no els hi dona dret als compradors a robar-te.
4) Les enquestes no diuen que som minoria, sinó el contrari. I cada cop més. De fet, es parla de la inde... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Pau fletxa Barcelona
17 de març de 2012, 09.23 h

Deixem estar en pau l'economia, la llengua, l'espoli, tot el que ens compra Espanya i tots els avantatges i regals que ens ofereix... Jo el que vull és que no em mani el veí de sota, una mena d'enemic declarat de casa meva, al qual mai res no està bé i em vol imposar el què he de fer i el que no. Ai coi, a casa vull manar jo i prou. Jo per davant de tot vull la sagrada llibertat que els homes ens mereixem. I sols ens podem organitzar bé entre aquells que tenim una determinada manera de pe... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Jordi fletxa CATALUNYA
17 de març de 2012, 09.19 h

#3 Has provat de calclular-ho en igualtat de condicions,és a dir sense que ens robeu els impostos per a mantenir paràssits?Pel cert el principal client,per posar un exemple dels productors de cava és la resta del mon no espanya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
José Manuel Azcárraga fletxa Barcelona (de paso)
17 de març de 2012, 08.05 h

1 Alemania 2.409.100,0 PIB EUROPEO
2 Francia 1.907.145,0
3 Reino Unido 1.563.186,1
4 Italia 1.520.870,0
5 España 1.051.151,0
6 Países Bajos 571.979,0
Turquía 441.019,6
Suiza 354.680,7
7 Bélgica 339.162,0
8 Polonia 310.075,1
9 Suecia 292.680,4
Noruega 275.060,4
10 Austria 274.320,5
11 Grecia 237.493,5
12 Cataluña 195,286, que sería la cuarta?. Es que hasta España, perdiendo Cataluña, ni de lejos perdería jamás el 5 puesto y dice este y Candell que Cataluña sería la... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 22
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.