directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 16:43 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Els partits es donen una setmana més per buscar l'acord sobre el sistema electoral

ERC hi veu 'brots verds' · CiU i PSC demanen prudència · PP, ICV-EUiA i C's creuen que serà 'una setmana més d'agonia'

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Lluny de tancar cap acord sobre el sistema electoral de Catalunya i el mateix dia els partits s'havien fixat com a data límit per decidir si se segueix negociant o si l'aparquen, els grups parlamentaris s'han donat una setmana més a petició de CiU per seguir-ne parlant. Mentre ERC veu 'brots verds' en les negociacions, CiU i PSC es mostren prudents i, a l'altra banda, PPC, ICV-EUiA i C's coincideixen en considerar-ho una setmana més 'd'agonia'. Els grups han escoltat aquest dijous les explicacions del president de la comissió d'experts que va elaborar un primer informe, Josep Maria Colomer, a partir del qual cada partit proposa diverses variacions.
josep maria pelegrí, jaume bosch, llei electoral, ponència
Comparteix
   

Les percepcions que tenen els grups sobre l'estat de les negociacions són totalment contraposades. Si ERC és el grup més optimista, PPC, ICV-EUiA i C's veuen gairebé impossible que es puguin apropar posicions, però tampoc es tanquen a continuar negociant una setmana més perquè no volen que se'ls atribueixi el fracàs de la negociació. En un terme mig es troben PSC i CiU, que es mostren prudents i esperen que sigui l'altre qui cedeixi primer i faci la primera concessió.

Divendres que ve es produirà la penúltima reunió de la ponència, però abans hi haurà un últim contacte paral·lel per acabar de decidir si finalment s'intenta articular un acord o s'aparca definitivament el sistema i es fa una llei parcial, que parli d'administració electoral i mesures de transparència i participació. En aquest punt, la propera reunió ja serviria perquè els grups presentin esmenes article per article, per acabar de tancar un redactat final. Tot i això, tampoc es descarta que si no hi ha acord sobre sistema, es decideixi ajornar també la qüestió de la sindicatura electoral i no aprovar cap normativa, de manera que l'esforç no hauria servit de res.

Els socialistes tenen l'objectiu de millorar la proporcionalitat de l'actual sistema i, per això, no es tanquen a sistemes proposats per altres grups. Tot i que ells defensen la proporcionalitat pura, no descarten preassignacions de dos diputats per vegueria, com proposa el sistema dels experts. CiU, al seu torn, partidària d'un sistema que prioritzi l'equilibri territorial, estaria parlant de quatre diputats preassignats, i sempre tenint en compte que hi hagi vuit circumscripcions, comptant-ne una per al Penedès. Davant aquest escenari, ERC celebra que s'estigui treballant sobre la proposta dels experts que, segons ha explicat aquest dijous Colomer, tindria una desproporció del 6%, reduint gairebé a la meitat la desviació que els experts calculen pel sistema actual.

Els més pessimistes són ICV-EUiA, PP -que no està d'acord ni en el significat que els altres partits dónen a la paraula proporcionalitat- i Ciutadans, que veuen gairebé impossible l'acord, perquè els partits parteixen de criteris molt diferents i no estan disposats a moure's. Els ecosocialistes intenten demostrar que més proporcionalitat no vol dir menysprear el territori, però lamenten que CiU es tanqui en banda a apropar-se a la fórmula d'una persona un vot.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.