directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 20:37 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Joan-Lluís Lluís, l'únic escriptor nord-català convidat a Frankfurt, creu que la Fira "és una bomba atòmica"

Creu que la invitació farà un gran treball pedagògic a l'Estat francès, que veu el català com a "folklore"

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Ara per ara, Joan-Lluís Lluís (Perpinyà, 1963) és l'únic escriptor de la Catalunya del Nord convidat per l'Institut Ramon Llull a la Fira del Llibre de Frankfurt, que se celebrarà en aquesta ciutat alemanya del 9 al 13 d'octubre. Lluís va aprofitar la presentació del projecte Frankfurt 2007 que va fer aquest dimarts a Perpinyà el director de l'Institut Ramon Llull, Josep Bargalló, per agrair públicament aquesta invitació que es pren, segons va dir, amb 'molt d'entusiasme'. Per a Lluís, la presència de la cultura catalana a la Fira de Frankfurt 'és una bomba atòmica' que quan 'exploti' li farà 'molta il·lusió ser al mig del bolet'.
joan lluís lluís
Joan-Lluís Lluís, durant la presentació de la fira a Perpinyà / ACN

Comparteix
   


Etiquetes
Per a Joan-Lluís Lluís el fet que la cultura catalana sigui la convidada de la Fira del Llibre de Frankfurt d'enguany és molt important, perquè 'per a gent d'aquí i de més al nord, la cultura catalana no existeix o bé és folklore'. A més, considera que cal un 'treball pedagògic' a l'Estat francès per explicar què és la cultura catalana i pensa que la Fira de Frankfurt és un excel·lent suport.

'En bretó o en cors, cada any, es publiquen entre 5 i 10 llibres, mentre que en català se'n publiquen 10.000. A França, hi ha blocs de gent molt culta que denuncien el fet que Frankfurt aculli una cultura que no coneix ningú. Diuen que és una manipulació de la Generalitat', ha explicat Lluís. No obstant això, també ha afirmat que 'a França i a Europa també hi ha gent que no té aquesta graella ideològica', i no pensen que una cultura perquè sigui regional hagi de ser inferior, i per a tota aquesta gent és molt important que la cultura catalana sigui a Frankfurt'.

Lluís ha estat convidat a participar en una taula rodona amb altres escriptors que representran els diferents territoris de parla catalana per debatre sobre 'com es pot ser escriptor català sense ser del Principat'. Segons ha explicat, el més interessant 'per a Frankfurt, per a la premsa i per als altres escriptors és que vegin que la cultura catalana és diversa i que es pot ser un escriptor català sense ser de nacionalitat espanyola'. 'Quan dic que jo sóc tan català com els altres, però que no sóc espanyol, això obliga la gent a rumiar una mica i fer rumiar la gent és sempre interessant', explica Lluís.

De la mateixa manera, pensa que està molt bé que la polèmica sobre la presència o no d'escriptors catalans que escriuen en castellà s'hagi resolt 'de manera pacífica i raonable', perquè creu que 'una cultura és una llengua i que, per tant, la cultura catalana és la que es fa en català'.

Joan-Lluís Lluís opina, així mateix, que 'a la Fira de Frankfurt la cultura convidada és la catalana i no pas la cultura catalana i una altra cosa, que podrien ser molt dignes i molt mereixedores, però que han de ser en altres edicions i no en aquesta'.

Tot i haver estat escollit com a escriptor de la Catalunya del Nord, Lluís no creu 'ni de bon tros' ser l'únic escriptor nord-català a merèixer-ho. 'No conec els criteris de l'Institut Ramon Llull (IRL), jo els accepto. Ara, és veritat que si es pogués esmenar i fer que alguns altres vinguessin, em semblaria molt be', confessa l'escriptor.

Tanmateix, ha assegurat estar segur que si l'hagués publicat una editorial nord-catalana no l'haurien convidat, perquè 'a Barcelona hi ha un desconeixement relatiu, però real, del que es pot fer a la Catalunya del Nord. Per ser un escriptor normal, no només a Catalunya del Nord sinó als Països Catalans, cal ser publicat a Barcelona. És una cosa que passa a molt països, per ser un escriptor normal cal ser editat a la capital. Per això sempre he volgut ser editat a Barcelona, per ser normal i tractat amb normalitat amb els avantatges i els inconvenients que això comporta', ha dit.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Bucarest fletxa Barcelona
12 de juliol de 2007, 12.14 h

El país de la "liberté, égalité et fraternité" és una màquina destructora de cultures, ja ho sabem; Espanya n'ha après molt dels francesos, però com sempre han estat i seran uns sapastres no han sabut fer tan bé la feina com ells. És clar, és comprensible que un català del nord pugui ser seduït per Molière, la Il·lustració, la revolució francesa o Stendhal. Però, ¿qui, en canvi, pot ser seduït per la cabra de la Legión, Manolo el del Bombo, els colpistes desdentats, els 'pi... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Ramon fletxa Barcelona
12 de juliol de 2007, 11.35 h

Felicitats i molts d'ànims, Joan-Lluís!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.