directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 17:44 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

PSOE i PP, junts contra el català a Europa

Un vicepresident socialista de l'Eurocambra no veu "ni viable ni raonable" autoritzar-hi l'ús de la llengua catalana

Comentaris 30  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 9 vots )
carregant Carregant

El vicepresident del Parlament Europeu i històric del PSOE Miguel Ángel Martínez no veu "ni viable ni raonable" autoritzar l'ús de la llengua catalana a l'hemicicle. "És que senzillament no es farà, tant se val el motiu", ha advertit en declaracions a l'ACN Martínez, que precisament és el responsable de multilingüisme i traducció i interpretació. "No hi haurà cap excepció possible de cap tipus", ha assegurat Martínez, tot i que el nou president de l'Eurocambra, el socialista alemany Martin Schulz, ha promès ser un "aliat" del català a Europa i és partidari que els eurodiputats catalans puguin fer intervencions en la seva llengua. Schulz, elegit fa dos mesos, es va reunir aquest dimecres amb Artur Mas.
Tot i el suport de Schulz, l'ús del català a l'hemicicle l'ha de votar i autoritzar la mesa del Parlament Europeu, que està formada per catorze vicepresidents. Els dos representants espanyols, Martínez i el popular Alejo Vidal-Quadras, s'hi oposen i intentaran boicotejar qualsevol intent de Schulz. El socialista castellano-manxec Martínez es nega a acceptar cap de les excepcions proposades: rebutja fins i tot que els propis eurodiputats catalans es tradueixin a si mateixos i facin arribar prèviament per escrit els seus discursos a les cabines de traducció. I tampoc no vol aprofitar que l'Eurocambra ja té intèrprets que parlen el català o l'entenen i el podrien traduir.

"És una broma", critica Martínez, que defensa que "aquí quan una llengua és oficial o és amb totes les de la llei". I recorda que "teòricament, en cap Parlament del món no es poden llegir textos, tot i que alguns facin trampa", així que els eurodiputats catalans no podrien avançar per escrit als traductors els seus discursos traduïts. "El parlamentari és un ciutadà que ve aquí a fer un discurs, no a llegir el que li han escrit, són poquíssims els que donen un text a l'intèrpret, que mai no se sent massa convençut perquè no hi ha cap polític que s'ajusti al text", argumenta.

Políticament "impossible", prioritat per al rus

Martínez vol protegir l'espanyol perquè "tot i ser un idioma universal, a la UE només és oficial en un Estat membre, mentre que hi ha llengües que ho són en dos, tres o quatre. L'eurodiputat del PSOE adverteix que afegir el català a les 23 llengües oficials és "molt i molt complicat des del punt de vista material" i políticament "impossible, perquè hi ha una trentena d'idiomes més que estan en la mateixa situació". En qualsevol cas, apunta Martínez, el rus tindria prioritat sobre el català a Brussel·les, perquè "als països bàltics els rusòfons són gairebé majoria, representen més del 40% de la població i fins i tot poden fer servir el rus als tribunals de justícia". 

Martínez assegura que alguns eurodiputats catalans són "oradors destacats i parlen millor en castellà que espanyols d'altres regions, de forma tan brillant com canta Serrat". I defensa que, a l'Estat, el Congrés i el Senat siguin monolingües i facin "servir totes les llengües que parlen tots els espanyols, que és una: l'espanyol". "Ja estem molt bé així, ens comuniquem molt bé", insisteix. 

L'eurodiputat del PSOE considera "una frivolitat i gairebé un acudit de poca gràcia" que el PSC pugui tenir veu pròpia o grup parlamentari al Congrés. "Tenim problemes tan fonamentals de tipus social i econòmic que gairebé em ruboritza que ens perdem en això", lamenta Martínez, que veu "molt còmodes" els socialistes catalans dins la delegació del PSOE.
 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#30 Josep Maria Ponte Llop
6 d'abril de 2012, 00.12 h

Bona nit, em sembla tan patétic, i tant poc documentat desde el punt de vista históric que crec que només es sol.lucionará si algun dia Catalunya es un estat independent, perque nosaltres els que ens sentim catalans i ens diuen separatistas no ho som, en tot cas s'hauria de dir que som independentistas, el que si son els que se senten españols es SEPARADORS. No s'hauría de pervertir ni el léxic ni l'historia., un exemple més un nacionalista catalá diuen que es un nacionalista radical i... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
Jordi fletxa Bcn
29 de març de 2012, 00.48 h

#27 No estic tant segur que l'anglès perdi tant de terreny als Estats Units. Encara no hi he estat, en aquest gran país-continent, però sí que visito sovint webs anglòfons on TOTS, absolutament tots els comentaris, es fan en anglès amb particularitats pròpies ianquis. Encara no n'he vist cap on els hispanoparlants tinguin la santa barra d'escriure-hi en castellà, com sí s'atreveixen a fer en els webs CATALANÒFONS.

A Europa la PRIMERA llengua en nombre de parlants nadius és l'alemany... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
Jordi fletxa Bcn
29 de març de 2012, 00.37 h

Si els russòfons dels paisos bàltics tenen dret a ser atesos en rus, que no és llengua oficial, aleshores com és que els catalans no tenim dret a fer servir la nostra, tenint com té la consideració d'oficial i pròpia tant al Principat, com al País Valencià o les Illes ?

"La llengua que parlen tots els espanyols és l'espanyol" + "L'espanyol es prohibeix a Catalunya", =," Catalunya no és Espanya", ergo, "Jo no tinc cap obligació de parlar espanyol ni de pagar més impostos a un estat... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
Vicent fletxa Agramunt
28 de març de 2012, 10.51 h

L'imperialisme castellà continua com si res. No en tenen prou de ser la segona llengua del món, i de prendre-li terreny a l'anglès als Estats Units. Ara envegen aquestes llengues que es parlen a tres o quatre països d'Europa. Vet aquí que l'español solament es parla en un país d'Europa. Cosa ben trista, Martínes. En canvi, el català es parla a quatre països: Espanya, França, Andorra i Itàlia(Alguer). I quan siguem independents, ja seran 5 paisos d'Europa. Apa!


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
Francesc fletxa Barcelona
27 de març de 2012, 11.45 h

Nosaltres AMB DOS PEBROTS, ENDEVANT, que n'aprenguin


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
Rauric fletxa La Guingueta
26 de març de 2012, 19.28 h

PP i PSOE quan els convé fan pactes a la basca per deixar fora al PNB, son espanyolistes que tan sols miren per Espanya, s'ha de fugir d'ells sempre, enganyen a la gent amb mentides i després fan el que volen amb els nostres diners. A Catalunya poden pactar per evitar una consulta a favor de la nostra independència o a favor de que tornin els braus.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat (Catalunya)
26 de març de 2012, 19.08 h

En PP (Rubianes) ho tenia clar! http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=1O6uK-hbncY


Si vols la llibertat, la independència i Catalunya estat, contra PPSOE i convergència hauràs de lluitar, també!


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
26 de març de 2012, 17.50 h

A aquest tal Pep de Tortosa se ​​li podria dir que canviï el seu discurs canviant les paraules, és a dir allà on posa català posi castellà i viceversa. Veurà que el seu discurs és l'adequat. I que consti que no sóc partidari de contestar ni valorar les collonades que escriu aquest tipus de gent però és que provoquen. I jo sóc tendre i em deixo provocar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
Narcs fletxa Barcelona
26 de març de 2012, 12.35 h

I aquests figuren que són els sensibles amb les altres cultures i llengües de l'Estat...no em feu riure no hi ha res que s'assembli més a un espanyol de dretes com un espanyol d'esquerres, "tal para cual"

Simulador Politico-Militar i Econòmic de franc i per internet uneix-te a les forces catalanes!, enllaç:

http://www.erepublik.com/en/referrer/Naboal


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
Àngel fletxa Barcelona
26 de març de 2012, 10.34 h

No hi ha res de pitjor que un nacionalista espanyol de dretes que un nacionalista espanyol d'esquerres???.Recordeu Guerra, Peces Barba,Felipe,etc. I ekl PSC segueix fent de botifler.


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.