directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 19:25 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Les Illes ja reben TV3cat, el 33, el Super 3 i el 3/24 a través de la TDT

L'Obra Cultural Balear ho considera 'una passa endavant en el procés de construcció de l'espai de comunicació en català'

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Des d'aquest dijous, les Balears ja reben en TDT el Canal 33, el Super 3 i Canal300 amb la posada en marxa del segon múltiplex autonòmic. Aquests canals es sumen a TV3cat i al 3/24, que ja es veien. El conseller de cultura i mitjans de comunicació de la Generalitat de Catalunya, Joan Manuel Tresserras, s'ha referit a la història 'heroica' per arribar al dia d'avui i ha lloat la tasca del govern català i balear per fer possible que el patrimoni 'compartit' pugui ser 'exhibit orgullosament'. El conseller de presidència del govern balear, Albert Moragues, ha dit que TV3 és i ha estat un vehicle 'innegable' de normalització lingüística i un referent per les generacions post-franquistes.
Pilar Costa, Albert Moragues, Joan Manuel Tresserras
Comparteix
   

Com a dia 'històric' ha qualificat el conseller de presidència del govern balear, Albert Moragues, el fet que a partir d'aquest dijous, a les Illes Balears ja es puguin veure quatre canals en català de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Moragues ha agraït el fet que la Generalitat hagi posat a disposició de les Illes Balears aquests quatre canals perquè, ha dit, que la posada en marxa de la TDT no signifiqui un 'retrocés'. El conseller s'ha referit al fet que l'inici de les emissions de TV3 a les Illes va ajudar a crear i consolidar una 'certa consciència nacional'. Per aquest motiu, des d'aquest dijous, les Balears dediquen 'íntegrament' el segon múltiplex autonòmic als canals en català.

Moragues considera que el català té un 'passat esplendorós' però un 'present complicat', i per aquest motiu, necessita una empenta dels poder públics, ja que, ha explicat, no solsament les pressions són polítiques i econòmiques, sinó també culturals i lingüístiques. El futur, ha dit el conseller de presidència, depèn en bona mesura de la 'voluntat política', i per aquest motiu, s'ha fet aquest esforç de reciprocitat de canals entre el govern de les Illes Balears i el govern de la Generalitat de Catalunya.

El conseller de cultura i mitjans audiovisuals de la Generalitat de Catalunya, Joan Manuel Tresserras, ha explicat que amb la posada en marxa d'aquest segon múltiplex autonòmic, s'expressa la voluntat del govern català i balear per caminar plegats fins a on sigui possible en matèria de cooperació lingüística i cultural del 'patrimoni compartit'. Tresserras considera que aquest llegat no ha estat assumit per part de l'Estat Espanyol com un patrimoni propi d'aquests territoris que pot ser 'exhibit orgullosament' i tampoc com a patrimoni cultural de la humanitat.

Tresserras ha explicat que el fet d'aquest dijous és una primera passa, ja que la voluntat és caminar plegats cap endavant, com per exemple, treballar junts en alguns canals en el futur. L'objectiu, ha explicat, és que el mercat 'latent' del món de parla catalana pugui actuar en el 'concert internacional' com a grup 'sòlid', ja què aquets món té el pes demogràfic suficient i el patrimoni important que mereix el reconeixement homologable a altres espais audiovisuals del món, independentment del grau de reconeixement polític.

Ambdós consellers han volgut agrair els esforços dels dos govern per aconseguir aquesta fita amb la signatura del conveni el 22 de gener de l'any passat i sobretot, la presència del president de l'Acció Cultural del País Valencià, Eliseu Climent, per la difícil lluita pel català que duu a terme en aquest territori i per 'mantenir ben alt' el català. Moragues també ha tingut unes paraules d'agraïment pels mitjans de comunicació escrits i audiovisuals que es fan a les Balears i també per les organitzacions en defensa de la llengua catalana.

El conseller de presidència, Albert Moragues, ha volgut també recordar una anècdota molt significativa en la lluita per la recepció dels canals de Catalunya a les Balears. S'ha referit concretament a l'atemptat perpetrat per Jaime Martorell contra el repetidor d'Alfàbia. Aquest fet, ha dit, va provocar l'aixecament i la indignació del poble balear ja que l'objectiu de Martorell era atemptar contra un poble que es volia i vol expressar en la seva llengua i la seva cultura.

A l'acte hi han assistit, a més, la consellera d'Innovació, Justícia i Interior del govern balear, Pilar Costa, qui ha recordat els beneficis de la TDT pels ciutadans i l'interés de l'executiu balear per oferir el màxim ventall de canal d'oci, informació i entreteniment infantil en llengua catalana. Costa ha estat també l'encarregada de donar l'ordre al repetidor d'alfàbia per posar en marxa el segon múltiplex. També hi era el secretari de mitjans de comunicació de la Generalitat de Catalunya, Carles Mundó; i els directors i directors generals de les televisions de les Balears, així com els presidents de les organitzacions culturals.

L'Obra Cultural Balear (OCB) ho considera 'una passa endavant en el procés de construcció de l'espai de comunicació en català' i ha felicitat el Govern 'per haver estat, finalment, sensible a les demandes de la societat civil, que duu anys reclamant l'arribada a Balears del màxim nombre de canals possible en la nostra llengua'.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
andreu fletxa alcoi
5 d'abril de 2010, 20.31 h

a veure si amb açò de la TDT incorporada ja a partir d'ara, a la pràctica totalitat dels canals de televisió, ja és hora que ací al País Valencià puguem veure no sols un canal sinó tots els canals ( tv3, c33, super 3, c300, tv3cat... ) que ja seria hora!!. adéu!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Mengano fletxa Barcelona
19 de febrer de 2010, 09.09 h

Bona noticia per als territoris que parlem en CRISTIÀ: Pais Valencià, Illes Balears, Franja d`Aragó i Catalunya. Algun dia podrem abolir les institucions castellanes estatals vigents en els territoris que parlem en CRISTIÀ ( o sigui, tenir un estat propi), i abolir la llengua dels que viuen a les comunitats autònomes d`extremadura, andalusia, , castella la mancha, castella lleó etc.., ja que noslatres nomes tenim una llengua pròpia, nosaltres parlem en CRISTIÀ, aquesta és la única ll... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
total fletxa Mallorca
18 de febrer de 2010, 20.19 h

Els nous canals



Per poder veure els nous canals des d'ahir accessibles gràcies al nou múltiplex autonòmic, és imprescindible resintonitzar de nou l'aparell de televisió. Si això no es fa, es deixaran de veure alguns canals com el 3/24 i el TV3cat, ja que han passat a emetre per aquest nou múliplex. Per això és molt important tornar a resintonitzar la televisió per tenir-hi accés. Amb aquesta ampliació, IB3 es pot veure ara per dos canals, l'habitual i el que fins ara emp... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
copista fletxa Palma
18 de febrer de 2010, 19.20 h

"Per a l'OCB, és important garantir l'arribada a les Illes Balears del màxim de canals televisius en llengua catalana per compensar l'augment desproporcionat d'emissions en castellà que ha suposat l'entrada de la TDT. L'entitat considera la posada en marxa del múltiplex una passa endavant en el procés de construcció d'un espai de comunicació en català, que s'ha d'anar complementant amb solucions que permetin la recepció íntegra de la programació de TV3. A més, per a l'OCB, és import... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
18 de febrer de 2010, 19.09 h

Tot això està molt bé; però la realitat és que després de vint-i-cinc anys de veure TV3 a les Balears, ara resulta que ens l'han canviada per TV3cat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.