directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 17:32 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Qui defensa el català a la Catalunya Nord?

Un reportatge del corresponsal d’El Punt Avui a Perpinyà, difós també per Mèdia.cat, explica quins dirigents locals de partits estan a favor de la llengua catalana

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

Les eleccions franceses tenen un pes molt important a les portades dels diaris catalans. Però ningú no es pregunta què hi passa en un territori francès que ens és ben proper i que també lluita pels interessos catalans: la Catalunya Nord. Tan sols El Punt Avui va publicar un reportatge del seu corresponsal a Perpinyà, Aleix Renyé, sobre com els diversos partits defensen o no la llengua catalana i Mèdia.cat se’n fa ressò. El directe!catja va explicar que el candidat socialista, François Hollande, ha promès ratificar la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries. Però què hi passa a Catalunya Nord? Què diuen els altres candidats? I els dirigents a Perpinyà ?
 


Comparteix
   


Etiquetes
El que més sobta, segons el reportatge de Renyé, és que la majoria de dirigents de Perpinyà porten la contrària als candidats a Paris. En el cas de Nicolas Sarkozy, el president francès està totalment en contra de ratificat la Carta perquè “qui s’estima França no hi pot estar d’acord”. En canvi, el seu dirigent a Perpinyà, François Calvet,té bones relacions amb CDC i va afirmar que “en la futura Europa federal, la Catalunya Nord i la del Sud tornarem a estar unides”. Dues posicions totalment oposades.

Pel que fa al socialista Hollande, ell sí que defensa la ratificació, però el seu candidat a Perpinyà, Christian Bourquin, titlla de “tocats del bolet” els que volen fomentar les relacions transfrontereres. El Front d’Esquerres de Jean-Luc Mélenchon també té aquest problema, però a l’inrevés. El seu dirigent a Perpinyà, Nicolas Garcia, ha dut a terme una campanya de normalització amb la recuperació de la Maternitat d’Elna i va declarar que “la independència de Catalunya va en el sentit de la història”. Pel que fa al partit Europa Ecologia Els Verds, a París Eva Joly sí que defensa els drets lingüístics de bascos i catalans però això no es veu reflectit a la Catalunya Nord.

L’únic partit que no entra en aquestes contradiccions és el de François Bayrou, més centrista. Ell és occitanòfon i ha parlat en públic en occità en més d’una ocasió. A nivell local, també es mostra defensor dels drets lingüístics dels catalans.
 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
Jordi fletxa CATALUNYA
26 d'abril de 2012, 22.56 h

#4 Guaita que bé que dorm!!que li han donat racció doble de pinso avui?


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Narcs fletxa Barcelona
26 d'abril de 2012, 14.50 h

EREPUBLIK:

-Catalans/es Valencians/es, Illencs/es us convido a unir-vos a un nou Simulador Politico-Militar i Econòmic que està a la Xarxa i que és completament gratuït!
Necessitem tots els Catalans/valencians/Illencs que vulguin divertir-se amb nosaltres en aquest joc amb l'objectiu principal d'aconseguir el nostre reconeixement com a Estat propi!
Us passo l'enllaç per entrar-hi:

http://www.erepublik.com/en/referrer/Naboal


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
26 d'abril de 2012, 14.32 h

ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Cesc fletxa València
26 d'abril de 2012, 12.35 h

#2 La Catalunya del nord també és la nostra casa. Si el català allà estiguera fort, ací s'enfortiria (el mateix q has dit tu, però a l'inrevés). Els francessos del Barça feren campanya pel català quan manava Joan Laporta


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Tomppa fletxa Sabadell
26 d'abril de 2012, 10.18 h

No es possible ni anar a un bar a Barcelona i parlar en català a manera natural i com això potser que els catalans haurien de netejar casa primer :) Quan a Catalunya es pot viure en català estic segur que a Catalunya nord començen a valorar el català com una eina útil i econòmic. Ara mateix estic segur que si a Catalunya nord haurien d'escollir a l'escoles a estudiar el català o el castellà, majoria allà escolliria el castellà ... per tristesa. Fins quan a Catalunya existeix ni una p... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
gironí fletxa GIRONA
26 d'abril de 2012, 10.00 h

Visca Perpinyà. Gran ciutat. No la deixem sola.


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.