directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 10:49 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

La Diada del Pi de les Tres Branques es celebra aquest diumenge

Les tres branques del pi simbolitzen el poble català

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

El Pi de les Tres Branques és un pi roig que Jacint Verdaguer fa popularitzar en el poema Lo pi de les tres branques. Ara el El pi representa la unió del poble dels Països Catalans i per aquest mateix motiu, el tercer diumenge de cada julilol es celebra Diada Nacionalista del Pi de les Tres Branques. Un acte que mescla la festa, la diversió i la germanor amb la identitat nacional i la reivindicació política.
pi tres branques diada paisos catalans
Diada del Pi de les tres branques

Comparteix
   


Etiquetes
La Diada del Pi de les Tres Branques sembla tenir el seu origen ben lluny. Les tres branques simbolitzen al conjunt del poble dels Països Catalans i també a la Santíssim Trinitat, és a dir, el pare, el fill i l'esperit Sant. L'abre que es troba al pla de Campllong, al terme municipal de Castellar del Riu (Berguedà) cada tercer diumenge de juliol s'hi celebra un aplec a mig camí entre la festa i la reivindicació.

Al migdia té lloc l'acte més polític, amb parlaments de representants de cadascun dels territoris dels Països Catalans. En acabat, al voltant de la una de la tarda la Cobla Pirineu amenitza la jornada amb una audició de sardanes, que dóna pas, tot seguit, a un dinar popular entre tots els assistents a la diada.

El pi de les tres branques

El Pi de les Tres Branques és un pi roig, “Pinus silvestris”, que, des del 20 d'octubre de 1987 té la consideració d'arbre monumental de Catalunya. Situat al Pla de Campllong, a 1.290 metres d'alçada sobre el nivell del mar, cada any és l'escenari d'una trobada de tots els colors del catalanisme cívic, cultural i polític.

Diversos documents i catecismes del segle XVIII i XIX ja fan referència a l'existència del Pi i el comparen amb la Santíssima Trinitat, per bé que no serà fins el 1888, quan mossèn Jacint Verdaguer escrigui el poema Lo pi de les tres branques, que la seva existència es popularitzarà arreu dels territoris de parla catalana amb qui compara les tres branques: Catalunya, València i Mallorca.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.