directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 05:46 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Menys del 5% de les inspeccions lingüístiques a comerços acaben en sanció

Així ho constata el conseller Castells al Parlament · La CAL fa anys que denuncia que la 'passivitat' per fer complir la llei de política lingüística s'ha convertit en un fet 'normal'

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, va explicar ahir en seu parlamentària que menys del 5% de les inspeccions lingüístiques que fa l'Agència Catalana de Consum a comerços acaben en sanció. 'Aquesta és la terrible realitat de la repressió de la llengua castellana que segons vostès existeix a Catalunya', va ironitzar en resposta a una pregunta del diputat del grup mixt José Domingo. El conseller va retreure a Domingo que vaig venent la idea que el castellà està perseguit a Catalunya i que fins i tot es multa per retolar en aquest idioma, quan les dades demostren que la llei no s'aplica.
Pancarta 'Amb aquestes lleis no n'hi ha prou. Lluitem pel català'
Pancarta 'Amb aquestes lleis no n'hi ha prou. Lluitem pel català'

Comparteix
   


Etiquetes
Entitats com la Coordinadora d'Associacions per la Llengua (CAL) ja fa anys que denuncien públicament que 'incompliment i la passivitat de les administracions públiques catalanes' per fer complir la llei de política lingüística de 1998 's’han convertit en normals'.

Castells va voler reblar el clau de la seva resposta esgrimint una bateria de percentatges sobre les actuacions de l'Agència Catalana de Consum en matèria lingüística. Segons ell, el nombre d'actuacions inspectores totals l'any 2009 va ser de 18.516. Van haver-hi 152 sancions per temes de llengua. L'import recaptat per les multes lingüístiques ascendeix a 148.100 euros i aquest import representa un 6% del conjunt de sancions que imposa l'Agència Catalana de Consum. 'Menys de 25 milions de les antigues pessetes, menys del que costa la campanya de publicitat en què vostès estan embarcats per aquesta qüestió, ha remarcat Castells.

Domingo va qualificar la política lingüística del Govern 'd'autèntica bogeria', alhora que ho va exemplificar citant la imposició d'una sanció de 1.000 euros imposada a un ciutadà per posar 'se vende' en lloc de 'es ven'. El diputat va mostrar la seva preocupació pel fet que el Govern esmerci tants esforços en qüestions com aquestes enmig de la crisi que pateix Catalunya.

Castells va respondre que en contra del que el Grup Mixt creu, la política de consum de la Generalitat 'fa molt més que preocupar-se de la llengua'. Però, de tota manera, afegí que 'els drets lingüístics dels consumidors són un dret més dels consumidors catalans independentment de la llengua que utilitzin'. De fet, va indicar que l'agència vetlla pel compliment de totes les normes, i si un producte no està etiquetat en castellà, també es sanciona i es retira del mercat.

El conseller també va raonar que el català no és encara la llengua normalitzada que hauria de ser i acusà el grup mixt d''alimentar la idea que aquí hi ha una persecució del castellà en benefici del català'. Castells va assegurar que el Govern vol que el català sigui utilitzat 'perquè la gent se'l fa seu, perquè l'estima, perquè li és simpàtic', i sempre prefereix incentivar abans que sancionar. 'Només el que volem és que el català sigui estimat, no rebutjat, que generi simpatia, no antipatia. Al revés que vostès, vaja', va concloure.

Discriminació del català
La Plataforma per la Llengua va presentar la setmana passada tres informes que comparaven el reconeixement legal que té el català a l'Estat espanyol amb la situació que experimenten altres llengües amb un nombre similar de parlants en el context europeu i en d'altres països plurilingües, arribant a la conclusió que la legislació de l'Estat espanyol, 'de manera excepcional, fa un tracte discriminatori vers el català, i que la nostra llengua és la menys protegida de la Unió Europea si la comparem amb la resta de llengües amb un nombre similar de parlants'.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
1 de juny de 2019, 12.09 h

Y a los judios cuando los quereis marcar???


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
28 de novembre de 2010, 23.51 h

#1 hola Anna, abans d'escriure de qualsevol tema a Internet, has d'aprendre a escriure. Et convido a que facis un curs de català. Quant independentista radical que no sap escriure... No teniu estudis?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
26 de febrer de 2010, 10.30 h

Dejaros de Chorradas sin sentido, lo prioritario es la ECONOMIA y el PLENO EMPLEO, cuando lo anterior esté resuelto, entonces a por los detalles.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
26 de febrer de 2010, 09.52 h

Jo us pregunto: Perquè una d'aquestes substancioses multes no la foteu a l'ex-president Sr. Pujol, qui fa pocs dies, ell mateix manifestà en unes declaracions radiofòniques, que va anar a comprar un pastís a una pastisseria, i li van respondre, quan es dirigí a l'empleat o propietari en català (sic): "En esta tienda no se entiende ni se habla el catalán" ????. Doncs ell, aquest home que diu ser tan catalanista, jo li fotria la multa per no haver-ho denunciat. I ja que ho ha fet públic, i... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
anna fletxa Vilassar de Mar
26 de febrer de 2010, 08.37 h

Perque es gasten tants diners fent lleis que desprès no s'apliquen ? jo diré al perqué, perque als catalans som uns passotes de collons, l'unica sol.lució es no comprar a establiments rotulats en castella, tot i que sé que es molt dificil som noslatres ,qui estimem al nostrs Pais als que hem de fer força per que la nostra llengua sigui respectada , si no ho fem no es podem queixar, tenim al que ens mereixem , una invasió del castella a terres catalanes. Repeteix-ho som uns pasotes , si v... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.