directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 06:20 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Consell de Garanties Estatutàries avala la constitucionalitat de la Llei de consultes

El PP havia demanat el dictamen després de l'aprovació del projecte de llei

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

El Consell de Garanties Estatutàries ha avalat la constitucionalitat del Projecte de llei de consultes populars, que es preveu que s'aprovi en el pròxim Ple del Parlamen. El dictamen només aprecia dues qüestions contràries a l'Estatut i la Constitució que afecten a cinc articles, i les conclusions no són vinculats perquè no afecten a drets estatutaris. En el primer punt, qüestiona que la llei determini que ha de ser el govern espanyol qui autoritzi un referèndum, ja que creu que és l'Estat qui decideix quina institució és competent, i en el segon, rebutja que la majoria per aprovar una consulta sigui de dos terços en cas que el Consultiu dictamini que la consulta és inconstitucional o antiestatutària.
votacions urna consultes 28f
Comparteix
   


Etiquetes
El dictamen va ser demanat pel PP sobre el títol II de la llei. En les seves conclusions, el Consell de Garanties avala la majoria dels articles a excepció de cinc, que afecten a dues qüestions. D'una banda, el dictamen veu contrari a l'Estatut i a la Constitució les referències que fa la llei a que un referèndum hagi de ser autoritzat pel 'govern de l'Estat' en els articles 13 i 43.2 del projecte de llei.

Els membres del Consell recorden que la Constitució estableix com a competència exclusiva de l'Estat l'autorització per a la convocatòria de consultes populars per via de referèndum, però qüestiona que la llei catalana estableixi que ha de ser el govern espanyol qui l'autoritzi. 'La llei catalana no hauria de manifestar quin òrgan de l'Estat és l'encarregat d'aprovar l'autorització, ja que podria efectivament ser el Govern, però també el Congrés dels Diputats o, fins i tot, les Corts Generals', s'afirma al dictamen, 'el legislador català té un àmbit molt ampli de decisió però l'autorització correspon a l'Estat, i la llei autonòmica no pot predeterminar quin òrgan de l'Estat ha de prestar l'autorització'.

El Consell de Garanties Estatutàries també detecta que són contraris a l'Estatut els articles 18.2, 19.4 i 24.5 de la llei. La llei estableix que una consulta ha de ser aprovada pel Parlament per majoria absoluta, però afegeix que aquesta majoria serà de dues terceres parts dels diputats en cas que hi hagi hagut un dictamen del Consell de Garanties Estatutàries que conclou que la consulta formulada no s'adequa al marc constitucional i estatutari.

El dictamen recorda que és l'article 76.4 de l'Estatut el que determina quines són les decisions del Consell de Garanties Estatutàries que tenen caràcter vinculant, 'limitant-los exclusivament, a aquells que es relacionen amb projecte de llei o proposicions de llei del Parlament que desenvolupin drets reconeguts a l'Estatut'. A més, es recorda que així ho estableix la mateixa Llei del Consell de Garanties i es deixa clar que l'article 77.3 de l'Estatut 'impedeix taxativament que, mitjançant una llei, es pugui atribuir caràcter vinculant als seus dictàmens'. Així, el dictamen considera que la llei atribueix al Consell de Garanties un poder, a partir d'un canvi de majoria, que no es pot determinar a través d'aquesta llei.

Un cop emès el dictamen, que aquest dimarts ha admès a tràmit la Mesa del Parlament, els grups parlamentaris tenen un termini fins dilluns per presentar esmenes congruents amb les conclusions del Consell de Garanties Estatutàries. De tota manera, el dictamen no té caràcter vinculant, ja que no afecten drets estatutaris. El debat i votació finals del Projecte de llei de consultes populars per via de referèndum es farà en el Ple del Parlament dels dies 10 i 11 de març.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
3 de març de 2010, 09.55 h

Voler que ERC s'esfonsi no és mesquí, és un deure patriòtic.

ERC és qui ha enaltit a totes les institucions politiques que ha pogut, inclos el Govern de Catalunya al P$C-P$OE, el partit que més mal ha fet a la Nació catalana en els ùltims 30 anys, fentse-n complice necessari. Ara ERC i P$C-P$OE ja comparteixen l'honor de ser ambdos i solidariament, els partits que més mal han fet a la Nació catalana.

Amb amics com ERC, a la Nació catalana ja no li calen enemics.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6 Ramon Pujol
3 de març de 2010, 00.52 h

Tots junts companys, tots junts és la única manera.
Qui va dir tripartit o CiU va ser CiU, que no ho recordeu?
Al tanto amb CiU-PP.
Entenc que el de reagrupament o d'en Laporta vulguin un bon resultat, però voler que ERC s'enfonsi es mesquí.
Ah! i jo estava amb en Laporta el dia de la marxa de torxes i t'asseguro que no hi havia cap mal rotllo semblava d'ERC
Si us plau unitat dels independentistes.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Francesc Tey fletxa Barcelona
2 de març de 2010, 21.48 h

Guru, potser sí que al final el cel es cau, però el cert és que el web de Laporta rep en un dia les visites que el web d'ERC en tot un any. Si es presenta trencarà ERC per la meitat i això ho saben tan bé a Calàbria que fa dies que no dormen. Catalunya és culé per damunt de tot, ens agradi o no. I si fos el PEP qui es presentés amb RCAT, majoria absoluta ell solet. És el que hi ha i cal aprofitar-lo.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
gUrU fletxa Vidreress
2 de març de 2010, 21.17 h

Avera es que ningu no enten que Rcat es igual que aquell partit independentista el "PI"? Serà un fracàs. CIU + ERC, es la única opció, però els de unió han de tenir molt clar que hi ha una majoria independentista per fer el primer pas.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Laportista fletxa Barcelona
2 de març de 2010, 20.58 h

Ah sí? Però CIU no és aquell partit unionista, fatxa i botifler del que esteu renegant des que existeix el directe.cat? Ara sembla que alguns reconeixeu que sense CIU i sense RCAT no es pot fer res. Ja se sabia fa quatre anys quan ERC va reeditar el Tripartit i aleshores hi havia majoria absoluta. Què us fa creure que Puigcercós i la seva trepa seran necessaris perquè CIU+RCAT sumin majoria absoluta? Per acceptar ERC en un govern de concentració nacional primer han de dimitir els culpable... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
gUrU fletxa Vidreress
2 de març de 2010, 19.15 h

Més fàcil Màx. Majoria independentista al parlament i a través d'una ILP, es vota majoritariament (CIU, ERC I ICV) a favor de la cel·lebració d'un referèndum vinculant sobre la independència de Catalunya; amb el suport de la UE i el desacord d'Espanya; que incapaç de poder fer res, el màxim que arribara a fer serà el que tots sevem: provocar pànic, informacions corruptes, atemoritzar la població, titllar-nos com de terroristes, etc.
!!*!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Max fletxa VdG
2 de març de 2010, 15.38 h

Hem de convocar un referèndum al principat per a modificar la constitució en favor del dret a l'autodeterminació dels pobles. Que farà el congrés espanyol un cop presentada la proposició de llei, votarà en contra d'un dret reconegut per la ONU? Un cop reformada la constitució ja podrem fer la consulta. El rebuig que podria provocar a Catalunya no reconèixer aquest dret (si passés), faría que les properes eleccions les guanyéssin els independentistes!! Tot constitucional, el TC no té... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.