directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 13:30 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Junqueras demana a la UE que el Govern espanyol compleixi els acords per l’ús del català

Ha fet una una bateria de 17 preguntes parlamentàries per cadascun dels incompliments del govern de Zapatero amb el català

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

L’eurodiputat d’Esquerra, Oriol Junqueras, ha demanat a les institucions europees que exigeixin al Govern espanyol el compliment dels cinc acords administratius que va signar el 2005 per a l’ús del català a les institucions europees. En concret, Junqueras ha fet una una bateria de 17 preguntes parlamentàries per cadascun dels incompliments del Govern espanyol amb el català: 5 preguntes al Consell de la UE, 4 preguntes a la Comissió, 3 a la Mesa del Parlament, i 5 al Defensor del Poble Europeu. Conicideix així amb les manifestacions del think thank Horitzó Europa, qui va assenyalar que el govern de Zapatero, cinc anys després de comprometre-s'hi, encara no ha creat un òrgan que tradueixi del i al català les comunicacions dels ciutadans amb les institucions comunitàries, així com tampoc ha acomplit els compromisos de traduir la legislació comunitària adoptada per codecisió o els documents informatius del Defensor del Poble Europeu.
oriol junqueras, europarlament, europa, esquerra
Comparteix
   


Etiquetes
‘El Govern espanyol demostra amb els fets que no vol que el català avanci a la Unió Europea, de la mateixa manera que el PSOE ja ha dit que no vol que el català es pugui fer servir al Congrés espanyol’, ha explicat Junqueras. ‘Cadascú ha de fer el que cregui convenient, però ha de quedar clara quina és la voluntat del PSOE, perquè fa anys que el català podria avançar a la UE, i Espanya ho està literalment bloquejant’, ha assenyalat l’eurodiputat. ‘És un altre compromís incomplert de Zapatero, i en aquest cas davant les institucions comunitàries’, ha reblat.

L’eurodiputat independentista també ha recalcat que el Govern espanyol podria demanar la reforma del reglament del Consell 1/58 perquè el català fos oficial a la UE de ple dret, igual que Irlanda va fer amb el gaèlic. ‘Amb la nova ampliació de la UE s’haurà de reobrir el reglament lingüístic, i és possible que un altre cop llengües amb molts menys parlants que el català esdevinguin oficials. El Govern espanyol tindrà la possibilitat de demostrar si realment vol defensar la llengua catalana, perquè es podria negar a acceptar nous idiomes si no s’inclogués el català’, ha afirmat Junqueras.

Més agilitat
D’altra banda, Junqueras ha encoratjat les institucions europees a ampliar els acords administratius amb Espanya per traduir directament les comunicacions escrites amb els ciutadans, de manera que s’agilitzi el procés i s’escurcin els terminis de resposta. Segons els acords actuals, el Govern espanyol ha d’enviar la traducció de les preguntes en català a la UE i, posteriorment, les institucions europees han d’elaborar la resposta i transmetre-la al Govern espanyol que, finalment, l’envia als ciutadans.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Meritxell Algueró fletxa Tortosa (Terres de l'Ebre)
4 de març de 2010, 16.45 h

Fantàstic recull Vicenç. Precisament perquè molts espanyols pensen el que pensen de nosaltres, els catalans, ens convé que quedin en evidència a Europa, que la situació de Catalunya i els Països Catalans es torni cada cop més opaca i més visible a les institucions europees.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
3 de març de 2010, 16.04 h

És perdre el temps Oriol!

Què pensen els espanyols de nosaltres?

Aquesta selecció de textos servirà per què els catalans ens adonem que els espanyols siguin de dretes o d´esquerra sols ens consideren com una colònia, com un territori ocupat i que no som dignes de defensar els nostres drets i la nostra llengua. A Espanya no sen's ha perdut res i els espanyols ho deixen ben clar.

1715
"...es bien notoria la obstinación y barbaridad de este pueblo (Catalunya) tan criminal como el no d... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.