directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 01:57 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El moviment ecologista reivindica els seus lligams amb la defensa de la terra de l'independentisme

Els Verds-Esquerra Ecologista aposta per la independència per tenir plens poders de decisió en qüestions ambientals

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Lluny del que podria semblar a priori, l'ecologisme i l'independentisme tenen i han tingut molts punts d'encontre. Des de l'aparició del moviment ecologista als anys 70 i 80 ambdues ideologies van constituir-se com a eixos importants de Nacionalistes d'Esquerres (NE), la Crida a la Solidaritat o el Moviment de Defensa de la Terra (MDT). Més recentment, ecologisme i independentisme han confluït també en la lluita contra l'energia nuclear o contra el transvasament de l'Ebre. A aquestes coincidències s'hi afegeix, a més, l'aposta d'alguns sectors del moviment ecologista, com ara Els Verds-Esquerra Ecologista, per la independència amb l'objectiu que Catalunya pugui tenir 'plens poders' per a decidir en matèria ambiental. Aquests plantejaments es recullen al llibre Mirades ecologistes i independentistes, que sortirà a la llum en format digital el proper 16 de març.

El llibre, editat per l'associació Els Verds-Esquerra Ecologista, pretén recuperar l'esperit dels anys 80, quan va néixer a Catalunya l'ecologisme polític. Durant aquests anys 'ja eren embrionàries al si de l'independentisme moltes de les polítiques que avui es proposen com a base de les polítiques ecològiques', assegura el membre d'Els Verds-Esquerra Ecologista Antoni Garcia. Recorda que el moviment independentista, en la seva gran majoria, ha estat basat en l'estima i la defensa 'de la terra', entesa també com a defensa del territori i preservació del medi natural.

Garcia defuig identificar l'ecologisme bàsicament amb la gent jove o creure que aquest moviment ha aparegut a Catalunya en els darrers anys sinó que reivindica les seves arrels i relació amb el moviment independentista dels anys 70. Així, posa de manifest que tant Nacionalistes d'Esquerres, com el Moviment de Defensa de la Terra com la Crida a la Solidaritat incorporaven alhora els postulats independentistes i ecologistes al seu ideari.

El 'despertar nacional' de l'ecologisme

'Amb una Catalunya independent tindríem unes polítiques pròpies i un poder de decisió que no tenim', raona l'ecologista Antoni Garcia. Segons explica, l'Estatut només permet legislar en alguns dels aspectes que abracen les polítiques ambientals com per exemple en la decisió d'apostar o no per l'energia nuclear. Garcia defensa que Catalunya tingui 'les eines completes' per poder decidir la seva política ambiental. Tot i això, admet que primer caldria aconseguir la independència per tenir total capacitat de decisió però, un cop aconseguida, que una Catalunya independent faci unes polítiques més o menys sensibles a les tesis ecologistes dependrà de la voluntat dels partits polítics que la governin.

'Mirades ecologistes i independentistes'

El llibre és un recull d'articles en què han participat personalitats de reconegut prestigi com el doctor de l'Institut Tecnològic de Massachussets (MIT), Marcel Coderch; la portaveu de la PDD i fundadora del col·lectiu ecologista Bosc Verd, Mònica Hill; o els exdiputats ecologistes a les Corts valencianes i al Parlament de Catalunya, Carles Arnal i Maria Olivares, respectivament.

El llibre s'editarà únicament en format digital arran de l'èxit d'acollida que va tenir el primer llibre editat per l'associació a la xarxa, quan les 5.000 descàrregues registrades a la xarxa van superar els 3.000 exemplars que s'havien editat en paper. El llibre podrà trobar-se a Edi.cat.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
Marta fletxa Manresa
11 de març de 2010, 19.12 h

independència i ecologisme!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Ribes fletxa Barcedlona
11 de març de 2010, 16.59 h

Des de sempre l'independentisme d'esquerra a defensat els valors ecologistes sense necessitat de usurpar el sol del moviment ecologista tal i com ha fet iniciativa. Abans que els comunistes diguessin que eren verds molts independentistes ja treballavem per l'ecologia.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Lluna fletxa Girona
11 de març de 2010, 09.13 h

Millor no entrar en definir quins son els partits verds pq hi ha alguns ja siguin del Pais calencia, Catalunya .. que han pactat el PSOE-GAL, IC, IU..... i fins i tot amb Esquerra tot i que no van aportar res. Per sort Catalunya ha tingut un ecologisme social fort que treballa dia a dia per assolir un medi ambient millor.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Manel fletxa Olot
11 de març de 2010, 09.08 h

El que ha passat duranta aquest anys es que els comunistes d'IC es van apropiar del sol . l'independentisme sempre ha estat al costat del moviment ecologista treballant i respectant. Es curiós veure aquells que defensaven les nuclears com a centres de treball ara siguin s'autonomenint liders del ecologisme (Saura etc...).

Crec que es important revindicar el paper del independentisme en l'ecologisme que sempre ha estat de respecte mutuo, de recolzar-se i de no manipular-lo. Els de debò com no... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Jordi-80 fletxa València
11 de març de 2010, 07.46 h

Els Verds-Esquerra Ecologista, al País Valencià, és un partidet de no més de 10 persones. És Carles Arnal i 4 més, que va servir per donar la nota verda a Esquerra Unida, i ara se n'han anat amb Bloc i Iniciativa. El partit ecologista representatiu, Els Verds del País Valencià, té uns quants centenars de militants, i van coaligar-se amb Esquerra en les últimes eleccions.Així, doncs, aquests dels Verds-EE són un micropartidet fantasma que només té el nom, almenys al PV.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Ingrid fletxa Catalunya
11 de març de 2010, 06.56 h

La Plataforma pel Dret a Decidir pensa en convocar una gran MANIFESTACIÓ NACIONAL a Girona contra la MAT, contra Endesa, pel soterrament de les linies electriques, contra el cementiri nuclear, a favor d´una eneregia neta, renovable, descentralitzada, a favor del dret a decidir sobre les nostres infraestructures? Gràcies


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.