directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 16:54 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Protecció Civil preveu que la nevada s'allargarà fins la matinada

10.000 famílies sense electricitat al Solsonès, l'Alt Urgell, la Noguera, Lleida, el Bages i Osona · 85 carreteres afectades, 11 de les quals completament tallades · Activat l'emergència 2 del Neucat

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat avisa que la neu continuarà caient intensament a tot Catalunya fins la matinada i ha activat l’emergència 2 del Pla Neucat. El secretari general d'Interior, Joan Boada, ja havia alertat a migdia que el temporal de neu, vent i pluja que afecta Catalunya 'anirà a més i no a menys' fins demà dimarts. Les zones més afectades per la neu són la Catalunya Central i Girona, tot i que les nevades poden arribar també al litoral de Barcelona i Tarragona però sense quallar. A les comarques gironines, els gruixos de neu arriben fins els 15 centímetres a 400 metres de cota, mentre que a cotes altes del Pirineu poden ser d'un metre (fotogaleria i reaccions a Twitter).
nevada

neu, nevada, temporal, trànsit
L'autovia A-2 que uneix Igualada i Barcelona a l'alçada de Castellolí (Anoia).

Comparteix
   


Etiquetes
Aquesta situació ha afectat 65 carreteres, de les quals set estan tallades, en una cinquantena és obligatori circular amb cadenes i en dos més està restringit el pas de vehicles. Entre aquestes, està tallada la circulació a la AP7 i la NII en direcció a França i els camions s'estan desplaçant a aparcaments a Port Aventura, Montmeló i La Jonquera.

Segons Fecsa- Endesa, hi ha més de 10.000 famílies sense electricitat a les comarques del Solsonès, l’Alt Urgell, la Noguera, Lleida, el Bages i Osona.

A la neu s'ha d'afegir el vent de gregal, que arribarà fins els 90 kilòmetres per hora. Al litoral, les onades podran arribar als cinc metres, especialment des del Maresme cap al nord, afectant les comarques del Maresme, La Selva, i l'Alt i Baix Empordà.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu que l'episodi de nevades vagi a menys durant la matinada de dimarts, però en canvi el vent i el temporal s'allargaran durant tot dimarts. Les previsions indiquen que dimecres entrarà una massa d'aire 'molt fred' que provocarà temperatures molt baixes. Boada ha afirmat que s'ha de concretar aquest episodi de fred en les pròximes hores però ha dit que es podrien crear plaques de gel.

Restricció del pas de camions des d'Aragó i València
S'ha interromput el trànsit de camions a l'entrada per l'Aragó i València a les carreteres del Principat per evitar l'acumulació de més vehicles a les carreteres catalanes. A banda de la AP7 i la NII, també estan afectades la C-25 a trams i la C-16 a l''altura de Vacarisses, on la forta nevada ha fet obligatori l'ús de cadenes, entre moltes altres. A l'A-2, la circulació s'ha hagut de tallar aquest matí a l'altura de Castellolí, però poques hores més tard s'ha reobert un carril de circulació, mentre que l'altre s'utilitza per aturar els camions.

Els ports catalans estan portant a terme tasques preventives per evitar problemes, sense que s'hagin registrat incidències rellevant. Protecció Civil ha avisat a tots els municipis per tal que activin els plans municipals i tenir preparats els serveis necessaris. Fins el moment, els Bombers de la Generalitat han fet una cinquantena d'actuacions relacionades amb el vent i la neu, especialment assistència de vehicles, retirada de branques i inspecció de carreteres.

Incidències a la xarxa ferroviària

El temporal també ha afectat a la xarxa ferroviària, tant Rodalies com els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Entre les 6.30 i les 7.40 hores, els trens de la línia 4 amb origen o destinació Manresa han circulat amb demores de fins mitja hora de mitjana, mentre que la circulació està interrompuda des de les 9.35 hores entre Cervera i Calaf.

A la xarxa de FGC, el servei R6 de la línia Llobregat-Anoia entre Martorell i Igualada pateix retards d'entre cinc i 10 minuts a causa de la neu acumulada, el funicular de Gelida es manté aturat a la mateixa línia i el servei de cremallera de Montserrat també s'ha aturar a les 11.45 hores preventivament.

No acostar-se al litoral ni fer activitats al Pirineu
Boada ha recomanat de manera 'molt contundent' no fer activitats al costat del mar atès el perill de grans onades. Ha afegit que tampoc s'han de fer activitats ni al Pirineu ni al Prepirineu. 'Que tothom es quedi a casa', ha declarat. El Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) té activitat els seus dispositius per tal de poder atendre a persones que es quedin aïllades i hagin de seguir algun tractament mèdic que no es pot suspendre.

D'altra banda, Protecció Civil ha reforçat els efectius de la sala i el telèfon d'emergències i ha recordat que aquest número només s'ha d'utilitzar per qüestions d'estricta urgència, ja que el telèfon d'informació és el 012. Boada ha dit que actualment no hi ha situació de col·lapse a les línies del 112, però ha advertit que si la gent continua trucant al mateix ritme a aquest número per qüestions més informatives que urgents, si que es podria col·lapsar.

El director general de Protecció Civil, Josep Ramon Mora, ha descartat que hi hagi hagut falta de previsió i ha recordat que el Departament fa dies que avisa que les previsions indicaven l'arribada d'un temporal d'aquestes característiques.

El Consell Assessor es tornarà a reunir aquesta tarda per fer un seguiment de les condicions meteorològiques i les previsions. També s'ha convocat a la trobada a Renfe, Adif, els responsables de les carreteres de l'Estat i Fecsa-Endesa, entre altres.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.