directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 08:43 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

La CUP critica que les Fires de Sant Narcís s'estan espanyolitzant

Volen que no es perdi l'identitat catalana de les fires

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El passat divendres, l'Ajuntament de Girona va fer públic un plec de mesures encaminades a mitigar les crítiques que molts sectors de la ciutat han fet sobre l'espanyolització forçada de les Fires de Sant Narcís. Aquesta iniciativa es mou entre l'ambigüitat i la ingenuïtat. Tampoc suposa un avenç en la defensa dels drets lingüístics; i reconeix la limitació de l'administració per fer-los respectar. Així, l’Ajuntament només pretén emetre un fil musical, en català i entremig dels de les atraccions, que vol competir amb l’onada de música comercial espanyola.
fires sant narcis girona
Cartell de les Fires de Sant Narcís del 2006

Comparteix
   


Etiquetes
Davant de les propostes de l'Ajuntament de Girona, la CUP a Girona creu que ni les atraccions ni les parades ambulants de la la Devesa compleixen la Llei de Política Lingüística del Principat: La inferioritat o absència del català és notòria. La llei, en l'article 32, obliga a la "senyalització i els cartells d'informació general de caràcter fix i els documents d'oferta de serveis per a les persones usuàries i consumidores dels establiments oberts al públic han d'ésser redactats, almenys, en català".

Segons la CUP, l'Ajuntament permetrà un any més que les Fires s'espanyolitzin, ja que ha anunciat que no pensa pas fer complir una llei que és de disposició general al Principat. Cristina Alsina (ERC) va explicar que no seria fins el 2008 que es posaria en pràctica un reglament per poder sancionar. És a dir, que es continuarà permetent, en visió de la CUP, una situació denigrant (i il·legal) per a la llengua pròpia del país.

En canvi, com una de les mesures més "dures", s'ha anunciat que s'emetrà un fil musical íntegrament en català (sense concretar des d'on). S'ha reconegut, això sí, que aquest fil haurà de competir amb igualtat de condicions amb la resta de músiques de cada una de les atraccions. D'aquesta manera s'equipara el què fa l'administració a la iniciativa privada, encara que aquesta darrera vulneri drets fonamentals. L’Ajuntament entén que només pot competir amb la resta de firaires i no pas vetllar de forma efectiva pels drets lingüístics.

El consistori també ha anunciat que es posa a disposició dels firaires perquè, a través del Consorci de Normalització Lingüística, es puguin traduir els seus rètols.

Símbols ofensius

La CUP critica que hi ha paradetes que ofereixen banderes i emblemes espanyols fins i tot alguns d'ells clarament ofensius a la nació catalana. La Devesa es convertirà en un lloc sufocant, on la cultura i llengua pròpies del país simplement no existiran. La CUP denuncia que tot això serà en sòl municipal, com cada any.

La CUP ja ha explicat que cal un replantejament de les Fires de Sant Narcís. Algunes de les seves propostes van en direcció a fomentar la cultura i folklore propis i no comercials; i a fer-ho retornar a les festes a cada un dels barris i al seu teixit ciutadà.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Jordi Camps i Vergés fletxa Sta. Cristina d'Aro
18 de juliol de 2007, 20.37 h

No s'ha pas d'anar a la fira de Girona per a veure paradetes amb banderes i emblemes espanyols. Aneu a qualseavol botiga de "souvenirs" a la Costa Brava i en tropbareu tants com vulgueu


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.