directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 05:39 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

López Tena (CDC) sosté que la Llei de Consultes 'obre el camí' per fer un referèndum sobre la independència

L'escletxa seria preguntar als catalans si la Generalitat ha de promoure una reforma constitucional per assolir la independència

Comentaris 16  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

El president del Cercle d'Estudis Sobiranistes (CES) i conseller nacional de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Alfons López Tena, afirma que l'aprovació de la Llei de Consultes 'obre el camí' per convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya a nivell nacional. El jurista afirma en un article publicat a l'AVUI que amb la llei aprovada recentment al Parlament es podrà votar 'directament la independència complint estrictament la normativa constitucional i legal espanyola' desmarcant-se així de les tesis de CiU que va decidir votar en contra de la llei per considerar-la 'insuficient' ja que no evita que tota consulta s'hagi de fer amb el vist-i-plau de l'Estat espanyol. López Tena apunta a l'escletxa de preguntar als catalans si la Generalitat ha de promoure la independència com una reforma constitucional.
lopez tena
Comparteix
   


Etiquetes
Una pregunta similar a 'Vol que la Generalitat promogui les reformes constitucionals necessàries perquè Catalunya esdevingui un Estat de dret, democràtic, social i independent, integrat en la Unió Europea?' seria plenament constitucional.

En aquest sentit, Alfons López Tena afirma que un cop restada la coartada de la legalitat, una eventual negativa de l'Estat espanyol a autoritzar la convocatòria del referèndum no podrà basar-se en altra cosa que no sigui 'la mera voluntat política'. 'Sense coartades legals, que digui que no ens deixa votar perquè no vol que votem', rebla.

Quant a la pregunta a formular aclareix que no és legal preguntar en referèndum 'Vol que es reconegui el dret a decidir del poble de Catalunya?', ni 'Vol que Catalunya sigui un Estat independent?', però són plenament legals i constitucionals cadascuna d’aquestes preguntes i referèndums si comencen 'Vol que la Generalitat promogui les reformes legals (o constitucionals) necessàries perquè...?'. Una pregunta semblant a la dels referèndums que els mateixos ciutadans estem organitzant i votant: 'Vol que la Generalitat promogui les reformes constitucionals necessàries perquè Catalunya esdevingui un Estat de dret, democràtic, social i independent, integrat en la Unió Europea?'

Assumeix que cada convocatòria concreta necessita l’autorització de l’Estat espanyol, segons l’article 149.1.32 de la Constitució espanyola. PP i PSOE (PSC inclòs) han votat reiteradament en contra de la delegació d’aquesta competència a la Generalitat, que encara que s’aconseguís podria ser revocada per les Corts espanyoles unilateralment. L'autorització de l'Estat tant criticada per CiU és per a Tena 'un requisit indefugible, però tractable'.

Finalment també reflexiona que un cop la convocatòria del referèndum s'aprovi per part del Govern, de centenars d'Ajuntaments, i compti amb les signatures de centenars de milers de ciutadans, això pot fer 'impossible o irrellevant' la negativa del govern espanyol. De fet, afirma, 'si a un govern i un Parlament elegits per fer la independència s’hi afegeix la signatura en favor del referèndum de la majoria del cens electoral ja no cal celebrar-lo, perquè acredita urbi et orbi que la voluntat majoritària dels ciutadans és la independència'

I si encara aquesta via del Parlament o dels ajuntaments no fos possible, contempla l'escenari de promoure el referèndum per iniciativa popular, encara que fos contra la voluntat del govern català i de la majoria parlamentària. En aquest context, però, adverteix que 'la transcendència de la decisió [...] exigeix, al meu entendre, un procés de reflexió i consens' ja que 'només des d'un acord generalitazat podria abordar-se un procés tan exigent i arriscat amb certes garanties'. És per això que sentencia: 'No és política sectorial, de grup o partit el que ara cal. És hora d’unitat i no de precipitacions unilaterals. Que ningú caigui en la temptació dels 15 minuts de fama que li donaria ser el primer que presenta una proposta a la mesa del Parlament, acompanyat de tres amics'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#16
Pasbort fletxa Vila-real
20 de març de 2010, 10.41 h

Sr.Lopez Tena, la veritat que cada dia que passa per mi està perdent punts, de la LEGALITAT VIGENT ni tant siquiera l´olor....encara tenim que rendir més pleitessia?.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Garay fletxa Sant Andreu de la B.
20 de març de 2010, 01.30 h

Si no ho he entes malament, aquest senyor vol proclamar l'independencia dins l'Estat Espanyol, respectant les lleis de l'Estat Espanyol.
Serà curiós, un estat virtual, on el govern fa veure que mana, els ciutadans fan veure que tenen una nació i tots tan contents. Pot ser més divertit que Second Life.

Ah, però, si això ja ho tenim ara.
No havia sentit res tan absurd sobre el tema. I aquest Tena ja em comença a fer una mica de pudor de doble agent.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Eduard VF fletxa Barcelona
19 de març de 2010, 22.02 h

En fi: Lo de sempre. Succedanis, ambiguitats i quedar-se a mig polvo. Si en López Tena es independentista què hi fa a CiU que NO ho és NI vol ser-ho? Per què no es reagrupa d'una vegada?


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
M P fletxa PPCC
19 de març de 2010, 21.23 h

Si fossin autèntics logros nacionals com tu dius no els hauria votat el PSOE de Montilla. Aixó que mira ni avenç nacional, ni d'esquerres de debò. Tot de boqueta i de cara a la galeria.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
19 de març de 2010, 21.10 h

De les coses que he posat, no ni ha cap que siguin fets d´esquerres. Més aviat son "logros" nacionals.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
19 de març de 2010, 20.59 h

@ Republicà. Si no creus en el teu país és perquè no el comprens. És una qüestió de perspectiva. Si no fossis d'ERC i fossis un extraterretestre o simplement un suec o un xinès el comprendries i t'adonaries dels errors que heu comès posant la ideologia d'esquerres per davant del país i contra el caracter i els principis dels catalans.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
19 de març de 2010, 20.51 h

Els de la llei de consultes, els de les vegueries, els de les seleccions catalanes,els de la llei del cinema, els de les embaixades, els del català a FRankfurt, els que s´impliquen amb les consultes populars independentistes, els que lluiten per abolir els toros... aquests baixen.

Els del cas Pretoria, els del cas Millet, els del Cas Colom, els del finançament irregular de Uniò,els que passen de les consultes populars, els que amb els seus vots propiciaran que se seguiexin torturant braus..... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Pere fletxa Canet de Mar
19 de març de 2010, 20.20 h

Les escletxes només serveixen per colar-se si al darrere no hi ha vigilants. I lñ'Estat español està amatent amb els seus juristes i polítics i comunicadors per fer quen l'escletxa sigui inútil. Només hi ha una opció possible i consisteix a formar un govern nacionalista amb majoria absoluta que aconsegueixi totes les competències que de facto ens convertiran en un estat. Quan siguem estat de facto, internacionalitzem el conflicte i si hem trevballat prou bé la consciencació no hi haur... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Miquel fletxa Cabanabona
19 de març de 2010, 19.12 h

Gràcies per ser.hi ERC..!!....el que no entenc es que hi fa encara el senyor LOPEZ TENA a Convergència..??


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Samant Foix fletxa Alt Urgell
19 de març de 2010, 18.01 h

Per Catalunya, endavant ERC. Als polítics d'ERC no us demanem que ara proclameu la independència, perquè és obvi que nosaltres sols al Parlament no podem, i per a la demagògia i el cinisme independentista ja hi haurà altres opcions. El que sí que us exigim i exigirem és que tireu endavant en la direcció de l'estat propi, en la mesura del possible, que en democràcia es materialitza a partir dels vots rebuts a les urnes.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.