directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 15:44 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Els alcaldes gironins troben insuficients les ajudes als ajuntaments pel temporal

Toquen a 10.000 euros per ajuntament afectat · 'No en tenim ni per pagar els entrepans' asseguren a La Jonquera

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Alcaldes gironins de tots els partits lamenten que els ajuts que el Govern ha aprovat aquest dimarts per sufragar les despeses extraordinàries que els ajuntaments van tenir a causa del temporal són insuficients. El Govern ha aprovat una partida de 1,5 MEUR per a 150 municipis afectats, però determina que un ajuntament podrà rebre, com a màxim, un 10% del que rep del Fons de Cooperació Local del Departament de Governació. Per això, alcaldes de tots els colors polítics consultats per l'ACN –com Palafrugell, Maçanet o Lloret de Mar, entre d'altres- asseguren que amb aquests diners no en fan prou i reclamen altres ajudes extraordinàries perquè afirmen que els ajuntaments 'no hi poden posar més diners'.
nevada neu temporal
Comparteix
   


Etiquetes
Les partides aprovades aquest dimarts pel Govern per tal que els ajuntaments recuperin la inversió que van fer durant els dies de la nevada s'ha rebut amb un entusiasme més que contingut. Alcaldes de tots els colors polítics han coincidit que no arriben a cobrir despeses per culpa del topall del 10% dels ingressos procedents del Fons de Cooperació Local que el Govern ha marcat. A la Jonquera afirmen que amb aquests diners 'no en tenen ni per pagar els entrepans' dels ciutadans que van acollir al pavelló i a d'altres municipis com Caldes de Malavella o Palafrugell ja avancen que necessitaran més diners per cobrir despeses.

Les partides destinades a neteja de boscos, ajudes als propietaris forestals i a contractació de persones aturades per netejar zones forestals, en canvi, sí han estat ben rebudes pels alcaldes de les comarques gironines.

Crítiques des de totes les comarques

L'alcalde de Lloret de Mar (Selva), Xavier Crespo (CiU), considera que les línies d'ajut aprovades pel Govern 'són escasses' i que els municipis de les comarques gironines no tindran prou amb el 1,5 MEUR destinats als ajuntaments. Crespo –que va liderar un manifest dels alcaldes on reconeixien que s'havien trobat sols davant el temporal- ha assegurat que només les estimacions fetes per alguns municipis de la Selva ja s'enduen la meitat de la partida aprovada pel Govern.

L'alcalde ha afegit que l'esforç extraordinari que han hagut de fer els ajuntaments a causa de la situació d'emergència provocada pel temporal 'els pesa molt' i ha reclamat al Govern que s'impliqui econòmicament amb els recurs que siguin necessaris per sufragar-les. 'Si aquestes ajudes es queden curtes, els alcaldes no podrem assumir cap més despesa', ha afirmat. No obstant això, l'alcalde sí ha valorat positivament el pressupost destinat als plans d'ocupació per la formació de treballadors que netegin els boscos.

Per l'alcalde de Palafrugell (Baix Empordà), Sergi Sabrià (ERC), les ajudes són positives ja que són 'senzilles de justificar i van directes als ajuntaments'. Ara bé, Sabrià ha dit que el seu municipi no en farà prou amb el què, a priori, pot rebre com a màxim. 'Tenint en compte les condicions del decret ens pertoquen 35.000 euros i nosaltres ens hem gastat molt més', ha lamentat l'alcalde que lamenta que els ajuts no són suficients per als municipis més grans i que han tingut més problemes.

'Som un municipi amb 23.000 habitants però on hi caben 60.000 persones que té molts quilòmetres de carrer i és molt més car netejar-lo, per tant aquests diners no ens cobreix ni molt menys les despeses', ha justificat Sabrià. Per això, l'alcalde de Palafrugell ha demanat a la Diputació o a la Generalitat que facin 'un esforç més' per acabar de sufragar les despeses derivades del temporal.

'No en tenim ni per pagar els entrepans'

Alguns alcaldes, com el de la Jonquera (Alt Empordà), encara són més crítics. 'Amb els diners que ens donen no cobrim ni els entrepans que vam donar a la gent que vam acollir al pavelló', ha afirmat l'alcalde, Jordi Cabezas (CiU) que diu que els ajuts aprovats 'són pocs i ratllen el ridícul'. Cabezas lamenta que el seu ajuntament ha gastat molts diners per tractar-se d'un municipi fronterer que va haver d'assumir el trànsit de camions i cotxes aturats pel tancament de l'autopista i la N-II.

L'alcalde de Caldes de Malavella (Selva), Joan Colomer (Plataforma Independent per Caldes), ha afirmat que el seu ajuntament s'ha gastat més de 50.000 euros per donar resposta a les necessitats derivades de la nevada. 'Ens hem gastat molts diners en mantenir tota la xarxa de distribució aigües ja que tenim molts pous i necessitàvem bombar aigua', ha explicat. A més, han hagut de llogar generadors per fer anar les dependències municipals, el pavelló per acollir la gent, la comissaria de policia o la ràdio, per exemple.

Ajudes per a 150 ajuntaments

El decret aprovat aquest dimarts pel Govern estableix uns ajuts d'1,5 MEUR per rescabalar als ajuntaments les despeses extraordinàries que van tenir arran de les nevades. Es tracta d'una partida del Departament de Governació i Administracions Públiques que podran beneficiar a uns 150 ajuntaments, segons ha explicat l'executiu, entre els quals hi ha la ciutat de Girona. Els municipis beneficats seran aquells que van estar sense subministrament elèctric més de 24 hores, amb perjudicis per a un mínim del 25% de la població. Es cobriran despeses com la compra de subministraments bàsics –com aliments-, despeses extra de personal o lloguer de maquinària per a la neteja de carrers.

En el decret s'hi inclou un annex amb un llistat dels municipis que podran rebre ajuts i una estimació del que se'ls ha de tornar. El Govern, però, ha remarcat que els municipis tindran la possibilitat de justificar despeses extraordinàries que es consideri que se'ls ha de tornar. En tot cas, el decret preveu que un ajuntament podrà rebre, com a màxim, un 10% del que rep del Fons de Cooperació Local del Departament de Governació.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Jordi(SC) fletxa guarnerius@telefonica.net
24 de març de 2010, 18.38 h

Si el què ha passat a Girona província hagués passat a Barcelona, els milions hi hagueren caigut a cabassos. Homes que parlem de Barcelona, la metròpoli. Vaja, en una paraula: Catalunya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.