directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 01:50 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Només un de cada quatre productes ecològics està etiquetat en català

La Plataforma per la Llengua denuncia que l'administració 'no fa els deures' ja que gairebé el 75% d'aquests articles incompleixen la llei

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L'últim estudi de la Plataforma per la Llengua (pdf) posa de manifest que només un de cada quatre productes ecològics catalans inclou el català en la seva etiqueta. Així, gairebé el 75% dels productes incompleixen la Llei de Política Lingüística que fa 12 anys intenta regular l'ús del català en l'etiquetatge, obligant a les empreses a utilitzar-lo, almenys, com una de les llengües de l'etiqueta. L'estudi s'ha fet en productes de 30 empreses diferents i ha constatat que només la meitat compleixen la llei de manera escrupolosa. Segons els autors de l'estudi, ni el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica ni l'administració 'no fa els deures' i la situació no ha millorat els dos darrers anys.
Un estudi sobre 255 productes ecològics catalans, produïts per 30 empreses diferents i distribuït a les principals cadenes d'aliments ecològics de la ciutat de Barcelona, ha constatat que els avenços en matèria d'etiquetatge en català encara són minsos. Fa dos anys, un estudi similar va alertar que moltes empreses incomplien la normativa, i ara, el nou estudi ha posat de manifest que només 1 de cada 4 productes ecològics amb segell de qualitat del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica s'adapta a la Llei de Política Lingüística i inclou el català a les seves etiquetes. No ho fan, en canvi, el 75% dels productes analitzats, cosa que representa, pels autors de l'estudi que la llengua predominant encara és el castellà i continua havent-hi un 'incompliment massiu' de la normativa.

Per tant, i malgrat la legislació estableix que hi ha de ser present, només el 31% dels productes analitzats inclouen el català, mentre que el castellà és present al 88'6% de les etiquetes d'aquest tipus de productes. La presència d'altres llengües en aquests productes és molt 'escadussera', tal i com explica Eloi Torrents, tècnic de l'àrea Empresa i Consum de la Plataforma per la Llengua. L'anglès no arriba al 4% dels productes mentre que el francès i l'alemany hi són presents en un 3'5% i un 3'1% respectivament. Paradoxalment però, el nombre d'empreses que tenen versió anglesa de la seva pàgina web supera el 38%.

Segons els responsables de l'estudi, el multilingüisme hauria d'afavorir el català i la voluntat de les empreses d'externalitzar-se i internacionalitzar-se no hauria de ser un impediment, ja que la tal i com explica Torrents, entenen la presència de més d'una llengua afavoreix 'una millor adaptació al mercat'.

De les 30 empreses estudiades, fins a la meitat no complien la llei, 5 la complien parcialment i 10 la complien totalment. Malgrat que les xifres no són esperançadores i reconèixer que a nivell global 'no hi ha hagut un gran canvi' des de la Plataforma per la Llengua destaquen que durant els darrers dos anys han detectat algunes companyies de productes ecològics han fet veritables esforços per poder complir la normativa com és el cas de Cal Valls o Vegetalia.

L'administració 'no fa els deures'
Perquè la situació millori, des de la Plataforma per la Llengua denuncien que l'administració 'no fa els deures' i el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) continua donant segells de qualitat a empreses que no compleixen la normativa. Per això, demanen més rigor a l'hora de fer complir l'única llei que reclama la presència del català a les etiquetes, ja que per contra, assegura Torrents, sí que es compleixen les 195 lleis que obliguen als productors a utilitzar el castellà a les etiquetes. Qualifiquen aquesta diferència de 'greuge comparatiu' pels productors que compleixen la llei.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
Quim fletxa PPCC.
25 de març de 2010, 10.55 h

Pere no sé per què tu i tots els ultraconvergents i unionistes, encara que us difresseu d´independentistes, veniu a perdre el temps a aquesta pàgina si ciu ho té tot tant guanyat i Erc tot perdut? quina necessitat teniu de carregar d´aquesta manera contra Erc que ja no és més que un partit residual i no té res a fer i a dir?. NO seria millor que en comptes de perdre el temps aquí aneu a pàgines de la caverna mediàtica feixistoide que coincideixen amb vosaltres en moltes coses especi... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Quim fletxa PPCC.
25 de març de 2010, 10.43 h

www.youtube.com/watch?v=OxdDi827IKI -


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Pere fletxa Calella
25 de març de 2010, 10.02 h

Quim no se perquè perds el temps atacant CIU si al novembre el Putxi pregarà al Mas una conselleria per l'amor de déu. El teu spam fa més forta a CIU. Igual que la cagada del video del madí que es va girar en contra seva. Hauries de ser més intel.ligent, si pots és clar, i intentar donar una imatge positiva del que heu fet al govern i del que penseu fer....Ah calla que no heu fet res que valgui la pena i que no penseu res que pugui encoratjar el personal oi? Entesos, ara ho entenc.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Quim fletxa PPCC.
25 de març de 2010, 09.56 h

www.youtube.com/watch?v=OxdDi827IKI

Qui
és Ciu en aquets país?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Quim fletxa PPCC.
25 de març de 2010, 09.54 h

Pere. El que passa es que no tens arguments per tergiversar la realitat. El Roca Junyent no només és de Ciu sinó que havia de ser el successor natural del botiflerot pujol sinó hagués estat pel fracàs de l´operació Roca i el projecte reformista a les espanyes a més va estar un dels "pares de la constitució" espanyola que encara defensa ara a capa i espasa. Si algú encara no te clar qui són els de Ciu i el paper que fan a Catalunya que miri aixòwww.youtube.com/watch?v=OxdDi827IKI


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Pere fletxa Calella
25 de març de 2010, 09.35 h

Quim. El Roca és un advocat professional que no representa CIU. Igual que l'Apel·les Carod o altres advocats vinculats a ERC o al PSC que representen clients de tot tipus. CiU recolça l'etiquetatge en català i la llei del cinema, tot i que podria ser millor i que quan CIU va posar una similar fa molts anys amb en Pujals, no va tenir el recolçament de l'oposició. Aquesta és la implicació de CIU que sempre recolça lleis sensates com la d'Educació o la del cinema. Ara podria dir allò de ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Quim fletxa PPCC.
25 de març de 2010, 08.23 h

Quan Erc va impulsar la llei del català per norma tots els productes que es venen a Catalunya havien d´estar etiquetats com a mínim en català. Aquest apartat de la llei va ser recorreguda i tombada pel famós bufet d´advocats del Roca Junyent. Encara no us entra al cap quin paper fa Ciu en aquest país?.
Colla d´hipòcrites!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.