directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 08:28 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Una exposició recupera enclavaments que van ser camps de concentració franquistes

Les 50 fotografies actuals es poden veure al Palau de la Virreina de Barcelona

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La fotògrafa valenciana Ana Teresa Ortega retrata en l'exposició 'Cartografies silenciades', que es pot veure al Palau de la Virreina de Barcelona fins al 9 de setembre, enclavaments que durant la Guerra Civil espanyola i la postguerra van ser camps de concentració franquistes. Ortega ha recordat que durant la Guerra Civil, "plenes les presons", l'Exèrcit franquista "va habilitar per a això tota mena de centres de detenció, escoles, convents, esglésies, places de toros, barracons i altres edificacions" que van tenir com a finalitat "la classificació dels presoners per a la depuració, la repressió i l'explotació com a esclaus".
camp de la bota
Aspecte actual del Camp de la bota, on moriren executades més de 1700 persones

Comparteix
   


Etiquetes
L'exposició presenta una sèrie de 50 fotografies recents, des de panoràmiques a formats petits, reforçada per un audiovisual i una sèrie de documents i mapes, reproduccions fruit del seu treball d'investigació per diversos arxius espanyols. L'exposició pretén fer memòria de la importància d'un passat que no pot deixar actualment sumits en la indiferència, la imparcialitat o l'oblit.

L'autora ha explicat que porta "dos o tres anys" treballant en la identificació de camps de reclusió i ha assenyalat que l'últim que es va clausurar va ser el dels Merinales, a Dos Hermanas (Sevilla), que es va tancar el 1962.

Una vegada aconseguida la victòria a la guerra, l'Estat franquista va crear una xarxa de camps "de manera caòtica i improvisada" en els que imperava "el maltractament sistemàtic, l'ús desmesurat de la violència, assassinats, tortures i violacions dels presoners de guerra" que formava part d'un projecte de reeducació ideològica.

Ortega ha recordat que després de la Guerra Civil es va crear el Patronat per a la Redempció de Penes que va obligar als presoners a treballar "com esclaus per a la reconstrucció de les denominades regions devastades".

En l'exposició figuren instantànies de paisatges amb aparença tranquil·la que dècades endarrere van acollir els camps de concentració franquistes com El Arenoso, a Los Palacios (Sevilla), Las Cabañas de la Sierra (Madrid), les places de toros de Valladolid, Badajoz, Alacant o Pamplona, el Camp de la Bóta o el castell de Montjuïc de Barcelona.

Ana Teresa Ortega ha assegurat que a mesura que descobria enclavaments es "sorprenia" pels llocs on s'establien, i havia d'arribar-se fins a allà per "acabar de creure-s'ho". La fotògrafa ha dit que existeixen prop de 200 camps franquistes identificats.

Respecte a la recuperació de la memòria històrica, Ortega ha remarcat que el Govern del PSOE té l'"obligació moral" de tancar l'assumpte i, de moment, "no ho està fent amb la justícia que es mereix". "Si no ho fa aquest govern, no ho farà ningú".



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.