directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 16 d'abril de 2024 16:22 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La senyera taparà Felip V

L'escut del monarca es cobrirà amb la bandera catalana la propera diada

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 13 vots )
carregant Carregant

El Parlament cobrirà l'escut de Felip V amb la senyera el proper 10 de setembre, en l'inici dels actes de commemoració de la diada de Catalunya. Es recuperarà un disseny similar al de les 4 barres que va utilitzar Francesc Macià per ocultar l'escut borbònic el 1932 i que van ser retirades després de la caiguda de Barcelona a la Guerra Civil. L'acte de cobriment a la façana principal de l'edifici es farà immediatament després del lliurament de la medalla d'honor del Parlament i coincidirà amb la inauguració d'una exposició itinerant que recorrerà Catalunya per explicar la història parlamentària dels darrers 80 anys. Precisament aquest 2012 se celebra el 80è aniversari del restabliment del Parlament.

Comparteix
   


Etiquetes
"Hem triat l'opció més barata que, a més, és la que s'assembla més a la que van utilitzar durant la República", comenta el secretari de la Mesa del Parlament i encarregat dels actes de la diada, Josep Rull a l'ACN. El cobriment de l'escut borbònic no farà incrementar el pressupost del Parlament per als actes de la Diada respecte a l'any passat. 
"Suprimirem el càtering posterior al lliurament de la medalla d'honor", explica Rull, com un exemple de la contenció pressupostària que s'ha fixat des de la Mesa.

"El cobriment es farà amb un material molt lleuger, una mica més sofisticat que el guix i deixarem un petit espai entre les quatre barres i l'escut de Felip V", apunta Rull. De fet, l'escut és un bé catalogat i, per tant, el Parlament s'ha compromès a no malmetre'l. Per això, entre les quatre barres i l'escut hi haurà uns centímetres de distància. 

En total, el Parlament va haver de decidir entre 5 opcions diferents que combinaven materials com el metacrilat la pedra o que cobrien tot o una part de l'escut. L'opció que ha triat la cambra catalana és la més fidel a la que va escollir el president de la Generalitat, Francesc Macià, l'any 1932. "No es cobrirà ni la corona, ni els canons ni els lleons", avança Rull. 

Els actes del proper 10 de setembre començaran amb el lliurament de la medalla d'honor del Parlament i, immediatament després, els assistents es desplaçaran a la façana principal de l'edifici per contemplar el restabliment de la senyera, que va deixar de presidir l'entrada a la cambra l'any 1939.

Un cop s'hagin descobert les quatre barres es projectarà la façana principal un fragment del discurs d'inauguració del Parlament, que va fer Macià el 6 de desembre del 1932. De fet, es tracta d'una filmació prèvia al discurs en la qual el president de Catalunya assaja el que més tard expressaria als diputats catalans: "em plau saludar-vos, honorables diputats de Catalunya, dintre d'aquests murs que el destí ha volgut que fossin, justament, els mateixos que alçà per abatre Catalunya l'usurpador de les nostres llibertats".



COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
mario fletxa barna
8 de juliol de 2012, 21.31 h

Tot això s'hauria de fer Ja!


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
7 de juliol de 2012, 10.50 h

Veniu a eRepublik!

Ës un joc de simulació militar,ecnoòmic i polític gratuït 100% i no necessita cap descàrga.

Tots els catalans/valencians/illencs estem intentant fer-nos amb un país (Arabia Saudita) per controlar-lo ja que no ens deixien tenir els Països Catalans al joc

Si voleu ajudar entreu aquí:
http://www.erepublik.com/en/referrer/Naboal

El joc està molt currat no us el perdeu!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.