directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 08:10 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Un catedràtic madrileny reconeix que l'única imposició lingüística de l'Estat és l'espanyola

L'expert en lingüística defensa que es deixi d'ensenyar el castellà a les escoles de Catalunya

Comentaris 15  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 19 vots )
carregant Carregant

El catedràtic de la Univesitat Autònoma de Madrid (UAM) Juan Carlos Moreno Cabrera defensa, al seu llibre El nacionalismo lingüístico, que l'únic nacionalisme lingüístic que existeix a l'Estat és l'espanyol. Per Moreno, el nacionalisme espanyol és perjudicial perquè considera que la seva llengua és superior a les altres i per això vol imposar-la. 'Els catalans no pretenen que es parli català a Màlaga o a Castella-la Manxa, en canvi, els castellanistes sí que defensen que el castellà sigui dominant a Catalunya, que en sigui la llengua principal' assegura el catedràtic. Moreno també defensa que la imposició del català no existeix, i defensa que la situació actual porta a un predomini a la llarga de l'espanyol, pel qual suggereix que el castellà deixi d'ensenyar-se a les escoles de Catalunya. 
Tal com explica en una entrevista al digital El Debat, per Moreno el nacionalisme lingüístic és aquell que considera la llengua pròpia superior a les altres, un tret definitori del nacionalisme castellà però que no existeix a Catalunya, Euskadi o Galícia. 'No veig a ningú que digui que el català és superior al castellà lingüísticament', assegura el catedràtic.

Així segons Moreno Cabrera, el segon tret definitori del nacionalisme lingüístic que practica Espanya és creure que 'com que la meva llengua és superior, estic fent un favor als altres si els la imposo'. 'Els catalans no pretenen que es parli català a Màlaga o a Castella-la Manxa, en canvi, els castellanistes sí que defensen que el castellà sigui dominant a Catalunya, que en sigui la llengua principal'.

Moreno també destapa el fet que a l'Estat molts parlen d'imposició del català. 'Però, quina imposició? Si jo dic que a Castella es parli castellà, és això una imposició? Por tant, si els catalans diuen que el català ha de ser la llengua predominant a Catalunya, és això una imposició?', reflexiona l'acadèmic.

Per Moreno, aquells qui defensen que el castellà desaparegui de Catalunya 'en realitat, el que expressen és el seu temor que el castellà perdi el predomini absolut a Catalunya'. Així el catedràtic assegura que l'única immersió lingüística que hi ha és la de l'espanyol, ja que 'per immersió entenem quan una llengua oficial no és la llengua de la població i s'obliga a fer servir aquesta llengua a l'escola, cosa que passa a molts països del món'.

El catedràtic de la UAM defensa, a més, que el castellà no s'hauria d'ensenyar a Catalunya, ja que 'si a un nen català se l'educa en castellà, que hi ha molts més llibres, més programes de TV, més oportunitats, el que es propicia és que el nen digui: "Ah, jo parlo en català amb la meva família, però a mi el que m'interessa és el castellà, perquè em dóna més possibilitats"'. Segons Moreno, si es recolzen les dues llengües continua el desequilibri, i per tant 'l'única solució és recolzar la llengua autòctona, la llengua pròpia, molt més que l'altre'.

Segons Moreno ningú qüestiona que el català sigui una llengua de segona a Castella, i en canvi si que es qüestiona que el castellà sigui una llengua de segona a Catalunya. 'A mi no em semblaria malament'. 'La idea que el castellà s'ha perseguit a Catalunya és una manipulació ideològica, rebla Moreno, 'qui ha anat a Catalunya sap que això no és així, però el qui no hi ha anat s'ho acaba creient'.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#15
Robert fletxa Barcelona
30 de maig de 2010, 21.54 h

#9 Jo sempre preferiré un estat propi. Només dic que, donada la complexitat d'aconseguir aquest estat propi, si Espanya fos una altra cosa (que no ho és), si fos un estat plurinacional reconegut, on Catalunya fos un objecte polític, que tractés de tu a tu i de forma unilateral amb Madrid com a nació reconeguda, amb concert econòmic i solidaritat lliure i voluntària, sense intromissions en el nostre Parlament, a una Espanya així podria trobar-m'hi acceptablement. Com som a anys llum d'un... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
30 de maig de 2010, 20.07 h

Tots els nens catalans saben castellà sense haver d'aprendre'l a l'escola. Però no tots els nens de famílies castellanoparlants (o que parlen un altre idioma a casa) saben català sense aprendre'l a l'escola. Per tant, alguna cosa passa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Morigan fletxa Les Planes
7 d'abril de 2010, 00.11 h

Menuda lumbrera... No me extraña que la universidad vaya de capa caida, con individuos como este...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 15
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
6 d'abril de 2010, 23.56 h

L'excepció que confirma la regla. L'únic que té de rellevant aquesta notícia és que la opinió pertanyi a un castellà.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
6 d'abril de 2010, 19.19 h

#10 I jo amb tots els meus respectes, goso preguntar: I espanya, va signar la Declaració Universal de Drets Humans ???. Home, ho pregunto perquè no passi com amb la constitució "espanyola", de la qual se'n emplenen la boca els fatxendes dels "peperos", quan ells si no ho tinc mal entés, no la van signar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Antoni fletxa Barcelona
6 d'abril de 2010, 19.09 h

L'article 3.1 de la constitució diu que el castellà es la llengua espanyola oficial de l'Estat. Però les llengües son dels pobles que d'elles en fan us i no de l'estat, aquest només administra els pobles i hauria de fer-ho a conveniència dels administrats, per això contempla altres llengües com a oficials en l'art. 3.2, que en la pràctica procura arraconar-les imposant (article 3.1) el deure el conèixer el castellà a tots els espanyols. En això vol dir també que ens considera espan... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
6 d'abril de 2010, 18.18 h

#5 De cap manera es pot considerar l'opció federal. Encara que tots els españols fossin com ell. Jo vull un lloc a L'ONU, a la UE al G20 i a la UNESCO com a poc. Vull sentir els Segadors o un altre himne si el canviessim, quan guanyem títiols esportius. Només vull veure la senyera en els edificis públics. Vull que el català sigui l'única llengua oficial i que la segona sigui l'anglès. No vull que al món m'identifiquin com a torero o folamenc. Pensar ni que sigui com a hipòtesi altra c... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
6 d'abril de 2010, 18.09 h

Em trec el barret davant d'aquest senyor. Veig que és imparcial i no és un nacionalista fastigós com els demés espanyols. Llàstima que a castella no n'hi hagi més com ells, o com a mínim, que sàpiguen tenir -cosa que no han tingut mai, perquè no saben què és- respecte cap a les demés cultures i formes de pensar. I estic d'acord amb el què diu Robert (comentari 5)


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Miquel fletxa BCN
6 d'abril de 2010, 15.42 h

Sí, és aquell senyor que feia d'excepció.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Quim. fletxa PPCC.
6 d'abril de 2010, 11.39 h

En el fons molts més espanyols saben perfectament que la cosa és tal com diu aquest sr. però no ho reconeixeran mai perquè estarien mal vistos i molts malparits han fet d´atiar l´odi contra Catalunya el seu modus vivendi que ven molt a les espanyes i a sobre tenen la barra de dir als catalans que som el que sempre han estat ells. Tanta hipocresia fa fàstic i com més aviat marxem d´aquests estat dels castellans fet per i per a castellans, molt millor per a tots. Visca Catalunya Lliure!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.